Gaasperpark, een paradijs

Het Gaasperpark is een paradijs als de nachtegaal er zingt, en al die andere vogels.

Vrachtverkeer rijdt zich vast in Gaasperpark

 Elk jaar wordt tijdens de opbouw van festival Amsterdam Open Air parkmeubilair beschadigd, en ook de paden hebben veel te lijden van het vrachtverkeer. Het Gaasperpark is niet geschikt voor het houden van evenementen.

Waarnemingen fauna en flora Gaasperpark

 Vanmorgen is door diverse leden van de Vogelwerkgroep Amsterdam nog een tweede waarnemingsronde gedaan in het Gaasperpark. De lijst van waarnemingen beslaat 42 pagina's met 821 waarnemingen van vogels vooral, maar ook van planten en andere soorten.
Deze lijst kun u hier oproepen. Het gaat om waarnemingen in de broedtijd, van 23 maart tot en met 23 mei 2024. Mogelijk wordt die vandaag nog wat aangevuld.

Morgen begint de opbouw van Amsterdam Open Air om 7:00 uur. Vanaf dat moment zal de broedende fauna door het lawaai van kletterende stalen platen, stinkend en luidruchtig vrachtverkeer ernstig verstoord worden, om op de twee festivaldagen (1 en 2 juni) een piek te bereiken van meer dan 100 dB in het Gaasperpark. Dat verstoort zowel dieren in de bodem van het park, maar ook de nesten in bomen, en de vissen in en nesten op het water, en verstoort bovendien verregaand de foeragering voor aanwezige jongen. De vraag is dan of met zo'n kabaal in het park gedurende meer dan twee weken de Wet natuurbescherming nageleefd wordt of kan worden. Het blootstellen van broedende vogels aan incidenteel/piekgeluid van 70 dB(A) of meer geldt juridisch als een significante verstoring, omdat het kan leiden tot opvliegen en verlaten van het nest door de ouderdieren.

Om de lijst enigszins samen te vatten, buiten de gebruikelijke gewone soorten zijn waargenomen: wielewaal, boomleeuwerik, nachtegaal, ijsvogel, spotvogel, cetti's zanger, zwartkop, boomsluiper, bosrietzanger, blauwe reiger, tjiftjaf, tuinfluiter, kleine karekiet, staartmees, witte kwikstaart en nog meer vogels.

Baltsend zijn in elk geval aangetroffen: wielewaal, cetti's zanger, zwartkop, goudvink, fitis, tuinfluiter, groenling, bosrietzanger, tjiftjaf, houtduif, grasmus, vink, kleine karekiet, nachtegaal, pimpelmees, koolmees, winterkoning, zanglijster, merel, roodborst, spotvogel.
De huiszwaluw en de boerenzwaluw zijn foeragerend waargenomen.
Van de watervogels zijn broedend aangetroffen: meerkoeten, futen, blauwe reigers, grote canadese ganzen, wilde eenden, knobbelzwanen en krakeenden.

Ook de ringslang is door meerdere personen in het Gaasperpark gespot de voorbije week, binnen het zogenaamde 'evenemententerrein'.
Zie ook: https://vrijenatuur.blogspot.com/2024/05/ringslangen-in-gaasperpark.html
Ik heb vandaag net de stukken van de omgevingsvergunning ontvangen. Waardenburg Ecology beweert "Het voorkomen van verblijfplaatsen van ringslang op het evenemententerrein is uitgesloten." Dat is een boude maar onjuiste bewering.
Ravon heeft meer en betere informatie, afkomstig van de NDFF, de Nationale Databank Flora en Fauna. Daarop is duidelijk te zien dat in het Gaasperpark meerdere waarnemingen van de ringslang zijn gedaan. Zij hebben daar hun eigen broedplaatsen.
In de Quickscan soortenbescherming voor Amsterdam Open Air 2024 van Waardenburg vind ik geen maatregelen en voorschriften voor het beschermen van broedende vogels. Die voorschriften zullen door de burgemeester nu nog doorgegeven moeten worden op basis van de bovengenoemde waarnemingen.

Aan de burgemeester die verantwoordelijk is voor het naleven van de Wet natuurbescherming (en ook voor het evenementen- en natuurbeleid) stel ik deze vraag: "Geachte burgemeester, Wat gaat u doen om de Wnb na te leven en welke maatregelen schrijft u voor om inbreuken op de Wnb te verhinderen?"
Graag ontving ik een lijst met uw maatregelen en voorschriften die verstoring van alle broedende vogels moeten tegengaan.
Een verlaging van het geluidsniveau naar 70 dB is wettelijk de norm.

Waar wil A'dam extra windturbines?

Gemeente Amsterdam

"We hebben 5 gebieden in de gemeente Amsterdam aangewezen waar extra windmolens kunnen komen. Dat doen we na een jarenlange zoektocht en zorgvuldig onderzoek. Bewoners en belanghebbenden zijn vanaf het begin betrokken. U kunt tussen 23 mei en 17 juli 2024 uw mening geven over de keuze voor deze gebieden. Daarna nemen wij een definitief besluit.

 Ongeveer 4 tot 8 extra windmolens in 5 gebieden

We wijzen nu 5 gebieden aan waar we extra windmolens willen:

   - Havengebied buiten de A10
   - Diemerscheg, langs het Amsterdam-Rijnkanaal ten zuiden van het verkeersknooppunt Diemen A1/A9
   - Knooppunt Holendrecht, aan de oostkant van de A2
   - De zuidoostelijke oever van de Gaasperplas
   - Weesperkarspel, bij het waterzuiveringsterrein van Waternet

In deze gebieden willen we 27 megawatt extra windenergie opwekken. Dat zijn in totaal zo'n 4 tot 8 windmolens. Bekijk de gebieden op de kaart. Daar ziet u ook gebieden die we niet aanwijzen. We willen graag zoveel mogelijk van de extra windmolens in de haven. Daarom willen we daar de vergunningverlening voor windenergie sneller en gemakkelijker maken.

Geef uw mening

Van 23 mei tot 17 juli 2024 kunt u uw mening geven over de keuze voor deze gebieden. We stelden ook voorwaarden op voor organisaties die windmolens willen bouwen. Over deze voorwaarden kunt u ook uw mening geven. Daarnaast kunt u uw mening geven over ons voorstel om extra windenergie sneller en gemakkelijker mogelijk te maken in het Havengebied. Eind 2024 neemt het stadsbestuur een definitief besluit over de gebieden en de voorwaarden. Alle opgestuurde meningen kunnen invloed hebben op dit besluit.

Digitale presentatie en informatiemarkten

U kunt een digitale presentatie bijwonen op dinsdag 11 juni om 20.00 uur. Daar krijgt u informatie over de keuze voor de 5 gebieden. Ook organiseren wij informatiemarkten in de buurt van de 5 aangewezen gebieden. Daar kunt u terecht met al uw vragen. Een overzicht van de dagen en plaatsen van de informatiemarkten vindt u op Windmolens in Amsterdam.
Meld u aan."

                                                       Voorgestelde plaatsing

                                                                NNN
 
                                                  Toetskaart Natuurpark

Wat men Weesperkarspel noemt (bij Waternet) is eigenlijk de Gaasperzoom, in de Natuurboog van Zuidoost. Dat groengebied en ook de driehoek van de Diemerscheg zijn in de voorgestelde nieuwe HoofdGroenStructuur aangeduid als natuurpark. Dat zouden dan worden: "Wild ogende grote parken die voor Amsterdam zeldzame en beschermde dieren en planten herbergen."
In elk geval behoren deze gebieden voor het grootste gedeelte volgens de nog steeds vigerende regelgeving, net als het 'knooppunt Holendrecht' en de zuidoostelijke oever van de Gaasperplas tot het NNN, NatuurNetwerk Nederland. Als je daar windturbines gaat plaatsen dan zijn die een grote bedreiging voor de vogels die door de turbinevleugels neergehaald kunnen worden.

Dat bewoners bij de plannen zijn betrokken, klopt wel, maar geen enkele zienswijze of advies van burgers en hun verenigingen is tot op heden in het huidige plan uitgewerkt. Dit nieuwe verzoek om weer zienswijzen in te dienen lijkt weer afgedaan te zullen worden als adviezen die de gemeente naast zich neer kan leggen. Niettemin, stuur allemaal weer een niet mis te verstane zienswijze: "Geen windturbines in het NNN en andere groengebieden. Ze zijn schadelijk voor mens en dier. En de enige plaats waar ze thuishoren is in het havengebied."

Een windturbinepark is gedefinieerd als een verzameling van 3 of meer windturbines bij elkaar. Voor een windturbinepark is altijd een omgevingsvergunning milieu nodig of een OBM. De OBM is een 'toestemming vooraf', de omgevingsvergunning beperkte milieutoets (OBM).
De voorschriften van deze activiteit zijn van toepassing op inrichtingen type A, B en C met 1 of 2 windturbines. Een 'losse' windturbine op zich is vaak ook een inrichting. Deze zijn ook duurder in aanleg en onderhoud, omdat de leidingen niet gedeeld worden met andere turbines in de buurt.

Windturbines bouwen in natuurgebieden is niet de goede weg naar een oplossing voor een beter milieu en een robuuste natuur. Bovendien verstoren ze het hele landschap. De extra energieproductie zal - ook in Zuidoost - aangewend worden niet zozeer voor huishoudens, maar voor het aanleggen van aansluitpunten voor electrische auto's. Daardoor groeit weer de behoefte aan electrische energie en gaat de mallemolen van stijgende groei steeds verder en stijgt ook weer de behoefte aan meer windturbines.
Het vrijgeven van particuliere initiatieven voor het bouwen van windturbines lijkt mij niet bijzonder gericht op een sociale en democratische maatschappij. De overheid dient zelf de productie van energie in de hand en onder controle te houden.

Festivals zorgen voor problemen

AT5 19  mei 2024: "Bezoekers die vandaag met de pont naar het NDSM-terrein willen moeten even geduld hebben. Bij halte Pontsteiger staat er een ongekend lange rij mensen te wachten voor de oversteek naar Noord. Op de NDSM-werf is op dit moment het foodfestival Lepeltje Lepeltje. Verderop in Noord, bij Het Twiske, is vandaag ook het festival Lentekabinet."

De zware regenbuien overal in het land zullen zeker ook voor overlast zorgen tijdens festivals, in het bijzonder in parken. Dat betekent dat de bodem van parken vol met diepe voren en plassen zal komen te liggen door het zware vrachtverkeer en de talrijke bezoekers.
De festivalagenda geeft alweer een overdaad aan festivals in Amsterdam.
De lijst is overigens nog niet volledig. Reggae Lake staat er nog niet op.

Vernieuwing evenementenbeleid Amsterdam:
"Om hand te bieden aan alle ontwikkelingen in de stad en evenementensector, en de verschillende belangen en perspectieven, is er de noodzaak om tot een nieuw evenementenbeleid te komen.

We zijn in gesprek met bewoners van de stadsdelen waar evenementen plaatsvinden, bezoekers, organisatoren, experts, stadsdelen en andere belanghebbenden van groot belang, zodat het nieuwe beleid een breed draagvlak heeft.

Wat u moet weten

    Het vernieuwen van het evenementenbeleid is noodzakelijk omdat we tegen (juridische) grenzen aanlopen. Het nieuwe beleid wordt vastgesteld vanaf het jaar 2026.
    We willen vastleggen hoe we de leefbaarheid en levendigheid in de stad blijven bewaken, hoe om te gaan met toegenomen veiligheidseisen en welke evenementenaanbod het beste past bij Amsterdam.
    Eerst hebben we een onderliggende visie op de evenementen nodig. Deze visie helpt het verhaal te vertellen en helpt bij het onderbouwen van keuzes voor de evenementenkalender.
    We zijn een participatieplan gestart om de visie op evenementen en festivals in Amsterdam zo breed mogelijk op te halen.

Waarom we dit doen

De festivals en evenementen en het beleid er omheen staan uiteraard niet op zichzelf. Ze hebben veel raakvlakken met andere bepalende sectoren in de stad en zijn vervlochten met bijvoorbeeld kunst en cultuur, (binnenstads-)economie, nachtcultuur, duurzaamheid, veiligheid en de ruimtelijke ontwikkeling. Met de toename van het aantal woningen in de stadsgebieden, groeit het aantal inwoners tot een miljoen de komende jaren. Dat betekent ook dat er meer Amsterdammers met verschillende smaken en achtergronden gebruik zullen maken van het stedelijk aanbod. En dit aanbod dus ook nog beter afgestemd moet zijn op de veranderende samenstelling van de Amsterdamse bevolking.

Het participatietraject

Op dit moment wordt een visie op festivals en evenementen opgesteld. Bedoeling is dat deze vóór het zomerreces door de gemeenteraad (17 of 18 juli) wordt vastgesteld. Na de zomer zal, op basis van de vastgestelde visie, gewerkt worden aan het herzien van het evenementenbeleid. Hiervoor zullen de locatieprofielen waar nodig worden herzien en wordt nieuw beleid voor het verdelen van subsidies en vergunningsvoorwaarden opgesteld. Hiervoor wordt een nieuw participatieplan opgesteld waarin wordt aangeven waar, wanneer en op welke wijze u daar uw inbreng voor kunt geven.

In het traject om te komen tot een visie op festivals en evenementen in Amsterdam zijn verschillende bijeenkomsten georganiseerd met belanghebbenden (bewoners, bezoekers, organistoren, nieuwe makers, belangenverenigingen, etc). Zo hebben drie stadsgesprekken plaatsgevonden over de thema’s Balans, Amsterdams Profiel en vernieuwing, innovatie en talentontwikkeling. Daarna is er een bijeenkomst georganiseerd voor organisatoren van festivals en evenementen in de stad en tenslotte zijn de bewoners uitgenodigd voor een bijeenkomst in de Zuiderkerk.
Tegelijkertijd is er een groot kwantitatief draagvlakonderzoek gestart onder bijna 1.400 Amsterdammers, verdeeld over de stad.

De resultaten uit het draagvlakonderzoek en de input uit de gesprekken en bijeenkomsten vormen de basis voor de visie die nu wordt opgesteld. De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek en de belangrijkste thema’s voor de visie presenteren we in een slotbijeenkomst op 23 mei in Felix Meritis, waarmee het participatieproces voor de visie wordt afgesloten.
Vaststelling visie

Doel is de visie in de raadscommissie Financiën, Kunst en Diversiteit van 11 juli 2024 te bespreken, om vervolgens de visie vast te stellen in de Gemeenteraadsvergadering van 17/18 juli 2024."

Dat het evenementenbeleid van de burgemeester tegen juridische grenzen aanloopt was al langer duidelijk. Dat dit nu ook doordringt tot de burgemeester en de gemeenteraad is een goede zaak.

In elk geval lopen er in Noord-Holland nog meerdere rechtszaken tegen festivals, ook die in Natura2000 en NNN-gebieden. Daarvoor is al bij de Raad van State verzocht om een prejudiciële procedure bij het Hof van Justitie van de EU, met als doel de Nederlandse praktijk en het Amsterdamse evenementen- en natuurbeleid (een siamese tweeling nog steeds geheel in handen van de burgemeester) te toetsen aan de Europese wetgeving en verdragen, met name het Verdrag van Aarhus betreffende toegang tot informatie, inspraak bij besluitvorming en toegang tot de rechter inzake milieuaangelegenheden.

Aangezien Amsterdam nog steeds geen Omgevingsplan heeft opgesteld, zijn de huidige bestemmingsplannen nog van kracht. Er zijn omgevingsvergunningen nodig omdat evenementen vaak in strijd zijn met de bestemmingsplannen.
Om bestemmingsplannen te kunnen wijzigen en bijvoorbeeld de strijdigheid van festivals met bestemmingsplannen uit het evenementen- en natuurbeleid te halen is een MER noodzakelijk, een MilieuEffectRapportage.
Situaties waarvoor een MER nodig is vallen geheel onder het Verdrag van Aarhus. Duidelijk is intussen wel dat het evenementen- en natuurbeleid van de burgemeesters in de Gemeenschappelijke Regelingen die recreatieschappen heten, zoals bijvoorbeeld Groengebied Amstelland, niet democratisch is vastgelegd. Zelfs gemeenteraden hebben er nu nog niets over te zeggen.

Pimpelmees in mijn tuin

Vanmiddag is in mijn tuin een pimpelmeesje uitgevlogen. Plots zag ik een jong op een rozentakje zitten, vlak voor het vogelhuisje. Even later had het in een eerste vliegpoging al mijn berk bereikt. Er wordt nog steeds in en uit het huisje gevlogen. Mogelijk is er nog een jong dat daar gevoerd wordt. Even later kwam een grote bonte specht wat voer halen. Hieronder ziet u de ouders, het aanvoeren van rupsen, en dan het jong, net uit het nest.


Geen windturbines in Zuidoost en Geingebied

Spaar het Gein

Amsterdam wil windturbines van 200-250m hoog in Zuidoost, in het groen, aan de grens met Abcoude en Weesp. Te dicht bij onze woningen, in onze groengebieden, zoals het Gein. Ten koste van onze gezonde leefomgeving, onze gezondheid en van de natuur.

Teken daarom deze petitie ertegen.

Omgevingsvergunning AOA verleend

Datum publicatie


Besluit tijdelijke omgevingsvergunning reguliere procedure Gaasperpark Noordoever Amsterdam

Adres: t.h.v. Provincialeweg 30 1108AB Amsterdam

Omschrijving: handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening voor het 2-daags festival Amsterdam Open Air 2024 in het Gaasperpark, Gaasperplas Noordoever

Besluit: Verleend

Verzonden naar aanvrager op: 10-05-2024

Zaaknummer: Z2023-ZO001719

OLO nummer: 8320457

Het besluit en bijbehorende stukken kunt u per e-mail ontvangen. Stuur een verzoek naar vth.sdzo@amsterdam.nl en vermeld daarin straatnaam, huisnummer en Zaak- en OLO nummer.

Bezwaar maken tegen dit besluit

Bent u het niet eens met dit besluit? Belanghebbenden kunnen bezwaar maken. Dit moet binnen 6 weken vanaf de eerstvolgende dag nadat het besluit verzonden is naar de aanvrager.

U kunt met uw DigiD of E-herkenning digitaal bezwaar maken via: Externe link: www.amsterdam.nl/bezwaar/jb

U kunt uw bezwaarschrift ook per post sturen naar:

Gemeente Amsterdam

T.a.v. Juridisch Bureau

Postbus 483

1000 AL Amsterdam

Vermeld in uw bezwaarschrift altijd:

- uw naam, adres en telefoonnummer

- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft en uw handtekening

- het besluit waartegen u bezwaar maakt, met datum en het zaaknummer van het besluit

- de reden(en) waarom u bezwaar maakt

- eventueel uw e-mailadres

Dient iemand anders namens u het bezwaarschrift in? Stuur dan een machtiging mee. Na ontvangst informeren wij u over de afhandeling van uw bezwaarschrift.

Meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift tegen een besluit van de gemeente Amsterdam vindt u op: Externe link: https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd onder het tabblad 'Contact'.

Voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Dat wil zeggen dat het besluit waartegen u bezwaar maakt geldig blijft totdat er een besluit is genomen op uw bezwaar. U kunt dat voorkomen door een voorlopige voorziening bij de bestuursrechter te vragen. Daar moet u wel voor betalen. Ga voor informatie over de kosten en over de voorwaarden naar:

- www.rechtspraak.nl

- tabblad 'de Rechtspraak'

- keuze ‘Organisatie’

- keuze ‘Rechtsgebieden’ (onder de kop ‘U en de rechtspraak’)

- keuze ‘Hoe werkt het bestuursrecht’ (onder het kopje ‘Bestuursrecht’)

- keuze ‘Voorlopige voorziening’ (onder het kopje ‘Naar de bestuursrechter’)

U dient een verzoek om een voorlopige voorziening in bij:

Voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam

Afdeling publiekrecht, team bestuursrecht algemeen

Postbus 75850

1070 AW AMSTERDAM

Of digitaal via: Externe link: loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor heeft u een DigiD nodig.

Ringslangen in Gaasperpark

 

 
In het Gaasperpark zijn op een paar plekken broeihopen gemaakt speciaal voor de ringslangen. Deze ringslangen worden dus regelmatig gezien in het park en om de Gaasperplas.
Het is alleen jammer dat de gemeente alle moeite doet om deze soort te beschermen, maar wel op deze plek grote festivals organiseert.
In 2014 zijn in de noordpunt van het Gaasperpark bij de camping de eerste ringslangen waargenomen. Maar dat is enkel een zeer onvolledige zgn. officiële telling. Er zijn de laatste tijd in het Gaasperpark door meerdere bewoners ringslangen aangetroffen in de omgeving van het bastion. Dat geeft aan dat wat de Ringslang betreft er succes is geboekt met het herintroduceren ervan in ons landschap.

Hieronder een plattegrond met de groene punten als recente waarnemingen in de NDFF, de Nationale Databank Flora en Fauna, met daaraan toegevoegd een rode punt voor de meest recente waarneming op het filmpje onderaan deze blogpost. Dat geeft dus aan dat het Uitvoeringsplan Natuurboog succes heeft gehad als ecologische verbindingszone. De grote festivals doorkruisen dit plan en werken schadelijk op de stand van de Ringslang.
Eieren worden de komende weken nog gelegd.

Voordat Amsterdam Open Air begint moeten de nodige maatregelen getroffen worden om verstoring te verhinderen. Het lijkt mij dat naast de geluidstrillingen die verstorend werken op ringslangen en ook in de bodem en het water doordringen, ook intensieve betreding door festivalbezoekers een oorzaak van verstoring kan zijn, om niet te spreken van de twee weken op- en afbouw van het festival. Begin juni zijn vrouwtjes ringslangen zeker op zoek naar eiafzetplaatsen. Wat dat betreft zijn de komende weken dus een belangrijke periode om goede eiafzetplaatsen met rust te hebben.

Uitvoeringsplan Natuurboog Amsterdam Zuidoost (2014):

"De Natuurboog is een belangrijk onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur rond Amsterdam. Ze maakt onderdeel uit van het Natuurnetwerk Nederland (NNN, voorheen EHS) en verbindt het ecologische kerngebied Polder de Ronde Hoep met het Natura 2000 gebied het IJmeer. De Natuurboog heeft als verbinding tot doel het veiligstellen van internationaal kwetsbare populaties.
De Natuurboog ligt met name in vochtig tot nat gebied. Het gebied is belangrijk voor ringslang en diverse andere soorten. De soorten die gebruik maken van de zone zijn veelal aan oevers gebonden.
Het Natuurbeheerplan 2014 geeft de Natuurboog als prioritaire ecologische verbindingszone van de Provincie Noord-Holland weer. Zowel Stadsdeel Zuidoost als Provincie Noord-Holland en Groengebied Amstelland (getuige o.a. het rapport Natuur behoeden en behouden uit november 2012), onderstrepen de ambitie om met het uitwerken van de Natuurboog een sterke impuls te geven aan de natuur in het gebied Amsterdam Zuidoost.
"

Reggae Lakeview

Hieronder een filmpje over de toestand van het Gaasperpark na festival Reggae Lake gevolgd door beelden van het Gaasperpark zoals het bedoeld is, als natuurpark met ruimte voor broedende vogels. Ook en vooral Amsterdam Open Air heeft een verwoestende invloed op het Gaasperpark. Het gaat hierbij om de tijdspanne tussen het festivalseizoen van juni tot augustus en het begin van de daarop volgende lente, als de natuur probeert zich te herstellen.
Bezoekers van het park tussen de festivals worden in de mooiste tijd van het jaar geconfronteerd met een stinkend en kapotgetrapt park. Pas in de volgende lente komt herstel op gang, gevolgd zelfs in de broedtijd door alweer een nieuwe aflevering van Amsterdam Open Air. Slechts een paar weken blijven over voor natuurliefhebbers om te genieten van de natuur. De vraag is hoeveel broedgevallen in de kiem gesmoord worden.
Net als Lakeview in de Amerikaanse serie Upload, is festival Reggae Lake (ook Amsterdam Open Air trouwens) een fake idylle.

In het Twiske heeft festival Welcome to the Future met 28.000 bezoekers door alle procedures zelf besloten om te stoppen. In de broedtijd zouden festivals sowieso overal verboden moeten worden. De schade aan de natuur is te groot.
De oproep van Hart voor het Twiske werd wèl gehoord door de gemeenteraad van Landsmeer. Op 29 november 2022 besloot zij geen grote festivals meer in het Twiske te willen.

Festivalvergunningen

 Er zijn intussen aanvragen ingediend voor vergunningen voor de drie bekende festivals in het Gaasperpark. 

Amsterdam Open Air heeft al plaats op 1 en 2 juni dit jaar. Hiervoor is net een evenementenvergunning verleend, waarvoor ik de stukken op 7 mei heb aangevraagd, maar nog niet heb ontvangen.
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-198592.html

Bovendien is een omgevingsvergunning noodzakelijk. Die is kennelijk nog niet verleend. Ook dit jaar is dat weer te laat. Een ingebrekestelling zou nu al verstuurd kunnen worden. Het is onzeker wanneer burgers de stukken hiervoor op kunnen vragen. Zoals gebruikelijk houdt de vergunningverlener zich niet aan de wettelijke normen en eisen.

Reggae Lake heeft net een omgevingsvergunning aangevraagd.
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-206068.html

In het Gaasperpark zijn al 30 soorten broedende vogels waargenomen. Toch worden elk jaar in strijd met de Wet natuurbescherming in de broedtijd festivals georganiseerd. Hieronder een broedende fuut in het Gaasperpark.


Vervangingsopgave bomenkap

Bericht van de gemeente Amsterdam:

"Beste lezer, 

 

Vanuit het Programma Boomveiligheid hebben wij onlangs meerdere kapvergunningen aangevraagd. Uit inspecties is gebleken dat deze bomen ziek en/of gevaarlijk zijn en daarmee een meer dan aanvaardbaar risico vormen in de openbare ruimte. De bomen worden op een later moment vervangen door nieuwe, gezonde, bomen.

 

Vanwege uw betrokkenheid bij bepaalde locaties informeren wij u hier graag over. Van de 460 bomen waarvoor wij recent vergunning hebben aangevraagd, hebben wij voor u een selectie gemaakt met te kappen bomen waarin u wellicht bijzonder geïnteresseerd bent. Dit zijn bomen op sportparken, op het terrein van scholen en van kinderdagverblijven en in parken. 

 

 Alle bomen waar een kapvergunning voor is aangevraagd staan op deze kaart aangegeven: Vervangen bomen vanwege veiligheid (amsterdam.nl).

 

 De officiële publicaties vindt u op:

Zoekresultaat | Overheid.nl > Officiële bekendmakingen (officielebekendmakingen.nl) Als u bij 'Zoekterm' 'Kapvergunning" invult en bij 'Publicerende organisaties', 'Amsterdam' krijgt u het overzicht met alle aangevraagde kapvergunningen.

 

Mocht u hier vragen over hebben, dan kunt u contact met ons opnemen via emailadres: vervangingsopgaveGroen@Amsterdam.nl

 

 

Met vriendelijke groet,

 

Geesje Albrecht

Omgevingsmanager

Ingenieursbureau

 

Gemeente Amsterdam

 

M 06 1137 7741

g.albrecht@amsterdam.nl

 

Weesperstraat 430, 1018 DN

amsterdam.nl

 

Werkdagen: ma, di, do en vr"

 

De lijst van gekapte / te kappen bomen staat op deze interactieve site.

Samen sterk tegen windturbines

Hieronder een nieuwsbrief van een aantal stichtingen en bewonersverenigingen:

"We richten ons juist nu tot u :

1. Omdat het college van Amsterdam op donderdag 23 MEI Plan Wind Amsterdam en PlanMer Amsterdam publiceert. We kunnen zeker niet uitsluiten dat Amsterdam daarbij de Amsterdamse zoekgebieden strandje en golfterrein Hoge Dijk bij Holendrecht; Waternet / Gein /Gaasperplas vlakbij de rivier het Gein; en Diemerbos daaraan grenzend, na raadsbesluit vrijgeeft voor initiatiefnemers van windturbineplannen. Amsterdam zal in dit PWA ongetwijfeld haar uitgangspunt bevestigen dat WIND aan de randen van de stad in het groen de oplossing is, met windturbines van nu, dus inmiddels tot 200 – 250 meter. In plaats van ze in de haven te plaatsen! Amsterdam komt snel met bijeenkomsten ter plekke, als het tegenzit bij ons. De Amsterdamse raad beslist deze herfst.

 2. Omdat er in de Amsterdamse plannen directe risico’s zijn voor het unieke Utrechtse Geingebied tussen Abcoude en Driemond met prachtig cultuurhistorisch erfgoed. Het Utrechtse Geingebied zou door de Amsterdamse plannen de facto een extra Amsterdams zoekgebied worden.

 3. Omdat Amsterdam hoopt bij referendum op 6 juni de nieuwe hoofdgroenstructuur in te voeren, waarin windturbines in het groen geplaatst mogen worden als het zoekgebieden voor windturbines betreft, en dat zijn deze gebieden natuurlijk. Wij Amsterdammers gaan dus TEGEN stemmen op 6 juni, informeer alvast uw Amsterdamse contacten.

4. Omdat er in de provincie Utrecht risico’s zijn vanuit een vergelijkbare visie van het provinciebestuur.

5. Omdat de nieuwe afstandsregels tot windturbines er nog lang niet zijn, en de overheden zich in de tussentijd mogen baseren op de oude, door de Raad van State afgekeurde regels.

6. Omdat er langzamerhand steeds meer bekend is bij de rijksoverheid, andere overheden en bij bevoegde instanties over hoe het anders kan dan met wind in kostbaar groen.

Wij vragen u:

 om de inhouden breed te delen via uw facebookpagina’s en eigen websites, emailadressen door te geven zodat we meer mensen bereiken, en ons nieuws en onze acties op http://zowindvrij.nl te volgen en te blijven steunen.

Samen Sterk
De Teams van Amsterdam Zuidoost
info@zowindvrij.nl

Vereniging Spaar het Gein
Stichting Red de Hoge Dijk
Stichting Stop Windturbines Geingebied
Vereniging Gein3dorp
Stichting Buurt en Bewoners Platform Gein
Stichting Krakti Zuidoost
Natuurvereniging De Ruige Hof
Stichting Golfcentrum De Hoge Dijk
Stichting Erf Abcoudermeer
Energietransitie Garsten i.o.
Stichting Natuurbescherming Zuidoost
Stichting Bewonersplatform Reigersbos
Bewonerscommissie huurders Eigen Haard, Reigersbos IV
Actiegroep Linnaeus/Frankendael
Stichting Stop Windturbines Aetsveld
Stichting Red de Plassen
Stichting Windalarm
Voedselbos Amsterdam Zuidoost

Update - artikel AD: "Provincie Noord-Holland wijst verzoeken van Amsterdam in zaak rond windturbines af

 De gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland blijven van mening verschillen over het windpark Noorder IJplas. Het college van Gedeputeerde Staten ziet geen aanleiding de zeggenschap over het project om drie grote windturbines in de Noorder IJpolder te plaatsen over te dragen aan Amsterdam."