AT5 19 mei 2024: "Bezoekers die vandaag met de pont naar het NDSM-terrein willen moeten even geduld hebben. Bij halte Pontsteiger staat er een ongekend lange rij mensen te wachten voor de oversteek naar Noord. Op de NDSM-werf is op dit moment het foodfestival Lepeltje Lepeltje. Verderop in Noord, bij Het Twiske, is vandaag ook het festival Lentekabinet."
De zware regenbuien overal in het land zullen zeker ook voor overlast zorgen tijdens festivals, in het bijzonder in parken. Dat betekent dat de bodem van parken vol met diepe voren en plassen zal komen te liggen door het zware vrachtverkeer en de talrijke bezoekers.
De festivalagenda geeft alweer een overdaad aan festivals in Amsterdam.
De lijst is overigens nog niet volledig. Reggae Lake staat er nog niet op.
Vernieuwing evenementenbeleid Amsterdam:
"Om hand te bieden aan alle ontwikkelingen in de stad en evenementensector, en de verschillende belangen en perspectieven, is er de noodzaak om tot een nieuw evenementenbeleid te komen.
We zijn in gesprek met bewoners van de stadsdelen waar evenementen plaatsvinden, bezoekers, organisatoren, experts, stadsdelen en andere belanghebbenden van groot belang, zodat het nieuwe beleid een breed draagvlak heeft.
Wat u moet weten
Het vernieuwen van het evenementenbeleid is noodzakelijk omdat we tegen (juridische) grenzen aanlopen. Het nieuwe beleid wordt vastgesteld vanaf het jaar 2026.
We willen vastleggen hoe we de leefbaarheid en levendigheid in de stad blijven bewaken, hoe om te gaan met toegenomen veiligheidseisen en welke evenementenaanbod het beste past bij Amsterdam.
Eerst hebben we een onderliggende visie op de evenementen nodig. Deze visie helpt het verhaal te vertellen en helpt bij het onderbouwen van keuzes voor de evenementenkalender.
We zijn een participatieplan gestart om de visie op evenementen en festivals in Amsterdam zo breed mogelijk op te halen.
Waarom we dit doen
De festivals en evenementen en het beleid er omheen staan uiteraard niet op zichzelf. Ze hebben veel raakvlakken met andere bepalende sectoren in de stad en zijn vervlochten met bijvoorbeeld kunst en cultuur, (binnenstads-)economie, nachtcultuur, duurzaamheid, veiligheid en de ruimtelijke ontwikkeling. Met de toename van het aantal woningen in de stadsgebieden, groeit het aantal inwoners tot een miljoen de komende jaren. Dat betekent ook dat er meer Amsterdammers met verschillende smaken en achtergronden gebruik zullen maken van het stedelijk aanbod. En dit aanbod dus ook nog beter afgestemd moet zijn op de veranderende samenstelling van de Amsterdamse bevolking.
Het participatietraject
Op dit moment wordt een visie op festivals en evenementen opgesteld. Bedoeling is dat deze vóór het zomerreces door de gemeenteraad (17 of 18 juli) wordt vastgesteld. Na de zomer zal, op basis van de vastgestelde visie, gewerkt worden aan het herzien van het evenementenbeleid. Hiervoor zullen de locatieprofielen waar nodig worden herzien en wordt nieuw beleid voor het verdelen van subsidies en vergunningsvoorwaarden opgesteld. Hiervoor wordt een nieuw participatieplan opgesteld waarin wordt aangeven waar, wanneer en op welke wijze u daar uw inbreng voor kunt geven.
In het traject om te komen tot een visie op festivals en evenementen in Amsterdam zijn verschillende bijeenkomsten georganiseerd met belanghebbenden (bewoners, bezoekers, organistoren, nieuwe makers, belangenverenigingen, etc). Zo hebben drie stadsgesprekken plaatsgevonden over de thema’s Balans, Amsterdams Profiel en vernieuwing, innovatie en talentontwikkeling. Daarna is er een bijeenkomst georganiseerd voor organisatoren van festivals en evenementen in de stad en tenslotte zijn de bewoners uitgenodigd voor een bijeenkomst in de Zuiderkerk.
Tegelijkertijd is er een groot kwantitatief draagvlakonderzoek gestart onder bijna 1.400 Amsterdammers, verdeeld over de stad.
De resultaten uit het draagvlakonderzoek en de input uit de gesprekken en bijeenkomsten vormen de basis voor de visie die nu wordt opgesteld. De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek en de belangrijkste thema’s voor de visie presenteren we in een slotbijeenkomst op 23 mei in Felix Meritis, waarmee het participatieproces voor de visie wordt afgesloten.
Vaststelling visie
Doel is de visie in de raadscommissie Financiën, Kunst en Diversiteit van 11 juli 2024 te bespreken, om vervolgens de visie vast te stellen in de Gemeenteraadsvergadering van 17/18 juli 2024."
Dat het evenementenbeleid van de burgemeester tegen juridische grenzen aanloopt was al langer duidelijk. Dat dit nu ook doordringt tot de burgemeester en de gemeenteraad is een goede zaak.
In elk geval lopen er in Noord-Holland nog meerdere rechtszaken tegen festivals, ook die in Natura2000 en NNN-gebieden. Daarvoor is al bij de Raad van State verzocht om een prejudiciële procedure bij het Hof van Justitie van de EU, met als doel de Nederlandse praktijk en het Amsterdamse evenementen- en natuurbeleid (een siamese tweeling nog steeds geheel in handen van de burgemeester) te toetsen aan de Europese wetgeving en verdragen, met name het Verdrag van Aarhus betreffende toegang tot informatie, inspraak bij besluitvorming en toegang tot de rechter inzake milieuaangelegenheden.
Aangezien Amsterdam nog steeds geen Omgevingsplan heeft opgesteld, zijn de huidige bestemmingsplannen nog van kracht. Er zijn omgevingsvergunningen nodig omdat evenementen vaak in strijd zijn met de bestemmingsplannen.
Om bestemmingsplannen te kunnen wijzigen en bijvoorbeeld de strijdigheid van festivals met bestemmingsplannen uit het evenementen- en natuurbeleid te halen is een MER noodzakelijk, een MilieuEffectRapportage.
Situaties waarvoor een MER nodig is vallen geheel onder het Verdrag van Aarhus. Duidelijk is intussen wel dat het evenementen- en natuurbeleid van de burgemeesters in de Gemeenschappelijke Regelingen die recreatieschappen heten, zoals bijvoorbeeld Groengebied Amstelland, niet democratisch is vastgelegd. Zelfs gemeenteraden hebben er nu nog niets over te zeggen.