Samen sterk tegen windturbines

Hieronder een nieuwsbrief van een aantal stichtingen en bewonersverenigingen:

"We richten ons juist nu tot u :

1. Omdat het college van Amsterdam op donderdag 23 MEI Plan Wind Amsterdam en PlanMer Amsterdam publiceert. We kunnen zeker niet uitsluiten dat Amsterdam daarbij de Amsterdamse zoekgebieden strandje en golfterrein Hoge Dijk bij Holendrecht; Waternet / Gein /Gaasperplas vlakbij de rivier het Gein; en Diemerbos daaraan grenzend, na raadsbesluit vrijgeeft voor initiatiefnemers van windturbineplannen. Amsterdam zal in dit PWA ongetwijfeld haar uitgangspunt bevestigen dat WIND aan de randen van de stad in het groen de oplossing is, met windturbines van nu, dus inmiddels tot 200 – 250 meter. In plaats van ze in de haven te plaatsen! Amsterdam komt snel met bijeenkomsten ter plekke, als het tegenzit bij ons. De Amsterdamse raad beslist deze herfst.

 2. Omdat er in de Amsterdamse plannen directe risico’s zijn voor het unieke Utrechtse Geingebied tussen Abcoude en Driemond met prachtig cultuurhistorisch erfgoed. Het Utrechtse Geingebied zou door de Amsterdamse plannen de facto een extra Amsterdams zoekgebied worden.

 3. Omdat Amsterdam hoopt bij referendum op 6 juni de nieuwe hoofdgroenstructuur in te voeren, waarin windturbines in het groen geplaatst mogen worden als het zoekgebieden voor windturbines betreft, en dat zijn deze gebieden natuurlijk. Wij Amsterdammers gaan dus TEGEN stemmen op 6 juni, informeer alvast uw Amsterdamse contacten.

4. Omdat er in de provincie Utrecht risico’s zijn vanuit een vergelijkbare visie van het provinciebestuur.

5. Omdat de nieuwe afstandsregels tot windturbines er nog lang niet zijn, en de overheden zich in de tussentijd mogen baseren op de oude, door de Raad van State afgekeurde regels.

6. Omdat er langzamerhand steeds meer bekend is bij de rijksoverheid, andere overheden en bij bevoegde instanties over hoe het anders kan dan met wind in kostbaar groen.

Wij vragen u:

 om de inhouden breed te delen via uw facebookpagina’s en eigen websites, emailadressen door te geven zodat we meer mensen bereiken, en ons nieuws en onze acties op http://zowindvrij.nl te volgen en te blijven steunen.

Samen Sterk
De Teams van Amsterdam Zuidoost
info@zowindvrij.nl

Vereniging Spaar het Gein
Stichting Red de Hoge Dijk
Stichting Stop Windturbines Geingebied
Vereniging Gein3dorp
Stichting Buurt en Bewoners Platform Gein
Stichting Krakti Zuidoost
Natuurvereniging De Ruige Hof
Stichting Golfcentrum De Hoge Dijk
Stichting Erf Abcoudermeer
Energietransitie Garsten i.o.
Stichting Natuurbescherming Zuidoost
Stichting Bewonersplatform Reigersbos
Bewonerscommissie huurders Eigen Haard, Reigersbos IV
Actiegroep Linnaeus/Frankendael
Stichting Stop Windturbines Aetsveld
Stichting Red de Plassen
Stichting Windalarm
Voedselbos Amsterdam Zuidoost

Update - artikel AD: "Provincie Noord-Holland wijst verzoeken van Amsterdam in zaak rond windturbines af

 De gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland blijven van mening verschillen over het windpark Noorder IJplas. Het college van Gedeputeerde Staten ziet geen aanleiding de zeggenschap over het project om drie grote windturbines in de Noorder IJpolder te plaatsen over te dragen aan Amsterdam."