"We hebben 5 gebieden in de gemeente Amsterdam aangewezen waar extra windmolens kunnen komen. Dat doen we na een jarenlange zoektocht en zorgvuldig onderzoek. Bewoners en belanghebbenden zijn vanaf het begin betrokken. U kunt tussen 23 mei en 17 juli 2024 uw mening geven over de keuze voor deze gebieden. Daarna nemen wij een definitief besluit.
Ongeveer 4 tot 8 extra windmolens in 5 gebieden
We wijzen nu 5 gebieden aan waar we extra windmolens willen:
- Havengebied buiten de A10
- Diemerscheg, langs het Amsterdam-Rijnkanaal ten zuiden van het verkeersknooppunt Diemen A1/A9
- Knooppunt Holendrecht, aan de oostkant van de A2
- De zuidoostelijke oever van de Gaasperplas
- Weesperkarspel, bij het waterzuiveringsterrein van Waternet
In deze gebieden willen we 27 megawatt extra windenergie opwekken. Dat zijn in totaal zo'n 4 tot 8 windmolens. Bekijk de gebieden op de kaart. Daar ziet u ook gebieden die we niet aanwijzen. We willen graag zoveel mogelijk van de extra windmolens in de haven. Daarom willen we daar de vergunningverlening voor windenergie sneller en gemakkelijker maken.
Geef uw mening
Van 23 mei tot 17 juli 2024 kunt u uw mening geven over de keuze voor deze gebieden. We stelden ook voorwaarden op voor organisaties die windmolens willen bouwen. Over deze voorwaarden kunt u ook uw mening geven. Daarnaast kunt u uw mening geven over ons voorstel om extra windenergie sneller en gemakkelijker mogelijk te maken in het Havengebied. Eind 2024 neemt het stadsbestuur een definitief besluit over de gebieden en de voorwaarden. Alle opgestuurde meningen kunnen invloed hebben op dit besluit.
Digitale presentatie en informatiemarkten
U kunt een digitale presentatie bijwonen op dinsdag 11 juni om 20.00
uur. Daar krijgt u informatie over de keuze voor de 5 gebieden. Ook
organiseren wij informatiemarkten in de buurt van de 5 aangewezen
gebieden. Daar kunt u terecht met al uw vragen. Een overzicht van de
dagen en plaatsen van de informatiemarkten vindt u op Windmolens in Amsterdam.
Meld u aan."
Voorgestelde plaatsing
Wat men Weesperkarspel noemt (bij Waternet) is eigenlijk de Gaasperzoom, in de Natuurboog van Zuidoost. Dat groengebied en ook de driehoek van de Diemerscheg zijn in de voorgestelde nieuwe HoofdGroenStructuur aangeduid als natuurpark. Dat zouden dan worden: "Wild ogende grote parken die voor Amsterdam zeldzame en beschermde dieren en planten herbergen."
In elk geval behoren deze gebieden voor het grootste gedeelte volgens de nog steeds vigerende regelgeving, net als het 'knooppunt Holendrecht' en de zuidoostelijke oever van de Gaasperplas tot het NNN, NatuurNetwerk Nederland. Als je daar windturbines gaat plaatsen dan zijn die een grote bedreiging voor de vogels die door de turbinevleugels neergehaald kunnen worden.
Dat bewoners bij de plannen zijn betrokken, klopt wel, maar geen enkele zienswijze of advies van burgers en hun verenigingen is tot op heden in het huidige plan uitgewerkt. Dit nieuwe verzoek om weer zienswijzen in te dienen lijkt weer afgedaan te zullen worden als adviezen die de gemeente naast zich neer kan leggen. Niettemin, stuur allemaal weer een niet mis te verstane zienswijze: "Geen windturbines in het NNN en andere groengebieden. Ze zijn schadelijk voor mens en dier. En de enige plaats waar ze thuishoren is in het havengebied."
Een windturbinepark is gedefinieerd als een verzameling van 3 of meer windturbines bij elkaar. Voor een windturbinepark is altijd een omgevingsvergunning milieu nodig of een OBM. De OBM is een 'toestemming vooraf', de omgevingsvergunning beperkte milieutoets (OBM).
De voorschriften van deze activiteit zijn van toepassing op inrichtingen type A, B en C met 1 of 2 windturbines. Een 'losse' windturbine op zich is vaak ook een inrichting. Deze zijn ook duurder in aanleg en onderhoud, omdat de leidingen niet gedeeld worden met andere turbines in de buurt.
Windturbines bouwen in natuurgebieden is niet de goede weg naar een oplossing voor een beter milieu en een robuuste natuur. Bovendien verstoren ze het hele landschap. De extra energieproductie zal - ook in Zuidoost - aangewend worden niet zozeer voor huishoudens, maar voor het aanleggen van aansluitpunten voor electrische auto's. Daardoor groeit weer de behoefte aan electrische energie en gaat de mallemolen van stijgende groei steeds verder en stijgt ook weer de behoefte aan meer windturbines.
Het vrijgeven van particuliere initiatieven voor het bouwen van windturbines lijkt mij niet bijzonder gericht op een sociale en democratische maatschappij. De overheid dient zelf de productie van energie in de hand en onder controle te houden.