Waarnemingen fauna en flora Gaasperpark

 Vanmorgen is door diverse leden van de Vogelwerkgroep Amsterdam nog een tweede waarnemingsronde gedaan in het Gaasperpark. De lijst van waarnemingen beslaat 42 pagina's met 821 waarnemingen van vogels vooral, maar ook van planten en andere soorten.
Deze lijst kun u hier oproepen. Het gaat om waarnemingen in de broedtijd, van 23 maart tot en met 23 mei 2024. Mogelijk wordt die vandaag nog wat aangevuld.

Morgen begint de opbouw van Amsterdam Open Air om 7:00 uur. Vanaf dat moment zal de broedende fauna door het lawaai van kletterende stalen platen, stinkend en luidruchtig vrachtverkeer ernstig verstoord worden, om op de twee festivaldagen (1 en 2 juni) een piek te bereiken van meer dan 100 dB in het Gaasperpark. Dat verstoort zowel dieren in de bodem van het park, maar ook de nesten in bomen, en de vissen in en nesten op het water, en verstoort bovendien verregaand de foeragering voor aanwezige jongen. De vraag is dan of met zo'n kabaal in het park gedurende meer dan twee weken de Wet natuurbescherming nageleefd wordt of kan worden. Het blootstellen van broedende vogels aan incidenteel/piekgeluid van 70 dB(A) of meer geldt juridisch als een significante verstoring, omdat het kan leiden tot opvliegen en verlaten van het nest door de ouderdieren.

Om de lijst enigszins samen te vatten, buiten de gebruikelijke gewone soorten zijn waargenomen: wielewaal, boomleeuwerik, nachtegaal, ijsvogel, spotvogel, cetti's zanger, zwartkop, boomsluiper, bosrietzanger, blauwe reiger, tjiftjaf, tuinfluiter, kleine karekiet, staartmees, witte kwikstaart en nog meer vogels.

Baltsend zijn in elk geval aangetroffen: wielewaal, cetti's zanger, zwartkop, goudvink, fitis, tuinfluiter, groenling, bosrietzanger, tjiftjaf, houtduif, grasmus, vink, kleine karekiet, nachtegaal, pimpelmees, koolmees, winterkoning, zanglijster, merel, roodborst, spotvogel.
De huiszwaluw en de boerenzwaluw zijn foeragerend waargenomen.
Van de watervogels zijn broedend aangetroffen: meerkoeten, futen, blauwe reigers, grote canadese ganzen, wilde eenden, knobbelzwanen en krakeenden.

Ook de ringslang is door meerdere personen in het Gaasperpark gespot de voorbije week, binnen het zogenaamde 'evenemententerrein'.
Zie ook: https://vrijenatuur.blogspot.com/2024/05/ringslangen-in-gaasperpark.html
Ik heb vandaag net de stukken van de omgevingsvergunning ontvangen. Waardenburg Ecology beweert "Het voorkomen van verblijfplaatsen van ringslang op het evenemententerrein is uitgesloten." Dat is een boude maar onjuiste bewering.
Ravon heeft meer en betere informatie, afkomstig van de NDFF, de Nationale Databank Flora en Fauna. Daarop is duidelijk te zien dat in het Gaasperpark meerdere waarnemingen van de ringslang zijn gedaan. Zij hebben daar hun eigen broedplaatsen.
In de Quickscan soortenbescherming voor Amsterdam Open Air 2024 van Waardenburg vind ik geen maatregelen en voorschriften voor het beschermen van broedende vogels. Die voorschriften zullen door de burgemeester nu nog doorgegeven moeten worden op basis van de bovengenoemde waarnemingen.

Aan de burgemeester die verantwoordelijk is voor het naleven van de Wet natuurbescherming (en ook voor het evenementen- en natuurbeleid) stel ik deze vraag: "Geachte burgemeester, Wat gaat u doen om de Wnb na te leven en welke maatregelen schrijft u voor om inbreuken op de Wnb te verhinderen?"
Graag ontving ik een lijst met uw maatregelen en voorschriften die verstoring van alle broedende vogels moeten tegengaan.
Een verlaging van het geluidsniveau naar 70 dB is wettelijk de norm.