Ringslangen in Gaasperpark

 

 
In het Gaasperpark zijn op een paar plekken broeihopen gemaakt speciaal voor de ringslangen. Deze ringslangen worden dus regelmatig gezien in het park en om de Gaasperplas.
Het is alleen jammer dat de gemeente alle moeite doet om deze soort te beschermen, maar wel op deze plek grote festivals organiseert.
In 2014 zijn in de noordpunt van het Gaasperpark bij de camping de eerste ringslangen waargenomen. Maar dat is enkel een zeer onvolledige zgn. officiƫle telling. Er zijn de laatste tijd in het Gaasperpark door meerdere bewoners ringslangen aangetroffen in de omgeving van het bastion. Dat geeft aan dat wat de Ringslang betreft er succes is geboekt met het herintroduceren ervan in ons landschap.

Hieronder een plattegrond met de groene punten als recente waarnemingen in de NDFF, de Nationale Databank Flora en Fauna, met daaraan toegevoegd een rode punt voor de meest recente waarneming op het filmpje onderaan deze blogpost. Dat geeft dus aan dat het Uitvoeringsplan Natuurboog succes heeft gehad als ecologische verbindingszone. De grote festivals doorkruisen dit plan en werken schadelijk op de stand van de Ringslang.
Eieren worden de komende weken nog gelegd.

Voordat Amsterdam Open Air begint moeten de nodige maatregelen getroffen worden om verstoring te verhinderen. Het lijkt mij dat naast de geluidstrillingen die verstorend werken op ringslangen en ook in de bodem en het water doordringen, ook intensieve betreding door festivalbezoekers een oorzaak van verstoring kan zijn, om niet te spreken van de twee weken op- en afbouw van het festival. Begin juni zijn vrouwtjes ringslangen zeker op zoek naar eiafzetplaatsen. Wat dat betreft zijn de komende weken dus een belangrijke periode om goede eiafzetplaatsen met rust te hebben.

Uitvoeringsplan Natuurboog Amsterdam Zuidoost (2014):

"De Natuurboog is een belangrijk onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur rond Amsterdam. Ze maakt onderdeel uit van het Natuurnetwerk Nederland (NNN, voorheen EHS) en verbindt het ecologische kerngebied Polder de Ronde Hoep met het Natura 2000 gebied het IJmeer. De Natuurboog heeft als verbinding tot doel het veiligstellen van internationaal kwetsbare populaties.
De Natuurboog ligt met name in vochtig tot nat gebied. Het gebied is belangrijk voor ringslang en diverse andere soorten. De soorten die gebruik maken van de zone zijn veelal aan oevers gebonden.
Het Natuurbeheerplan 2014 geeft de Natuurboog als prioritaire ecologische verbindingszone van de Provincie Noord-Holland weer. Zowel Stadsdeel Zuidoost als Provincie Noord-Holland en Groengebied Amstelland (getuige o.a. het rapport Natuur behoeden en behouden uit november 2012), onderstrepen de ambitie om met het uitwerken van de Natuurboog een sterke impuls te geven aan de natuur in het gebied Amsterdam Zuidoost.
"