Herinrichting Gaasperpark - Dien een bezwaar in
De voorbije dagen is over mijn verzoek aan de bestuursrechtbank om een voorlopige voorziening inzake de herinrichting van het Gaasperpark ernstig gepalaverd tussen de rechtbank, de provincie, mijzelf en het bestuur van Zuidoost. Door de projectmanager van het stadsdeel is aan de rechtbank dit bericht gestuurd "Beste heer ..., in navolging van ons telefoongesprek zo-even bevestig ik hierbij dat we de werkzaamheden in het Gaasperplas niet zullen starten voordat er een uitspraak is gedaan over het bezwaar dat is ingediend tegen het besluit van AGV over de toekenning van de Watervergunning."
Mijn verzoek om een vovo heeft dus wel gevolg gehad; de werkzaamheden zijn nog niet aangevat. Wat precies bedoeld wordt met 'uitspraak' is nog ongewis, want de vraag hierbij is of het gaat om een uitspraak d.w.z. besluit van het college of een uitspraak van een rechtbank nadat onze bezwaren zijn ingediend en er een hoorzitting hierover is geweest en een advies van de bezwarencommissie en nadat het college hierover een besluit heeft genomen en er beroep is aangetekend tegen dit besluit en een uitspraak is gedaan door de bestuursrechtbank en de Raad van State.
Het zou naïef zijn om de denken dat het college zolang zal wachten. We gaan er dus vanuit dat het college weer een poging zal doen om de werkzaamheden te beginnen na het besluit van het college. De mogelijkheid bestaat zelfs dat er geen besluit komt, wat tijdens de voorbije jaren herhaaldelijk is gebeurd.
Er zal dus vast nog een verzoek voor een voorlopige voorziening ingediend moeten worden bij de rechtbank om te verhinderen dat de werkzaamheden begonnen worden zonder een uitspraak van de bestuursrechtbank c.q. de Raad van State.
Waarschijnlijk komt er binnenkort ook al een bekendmaking voor de kap van bomen voor de herinrichting van het Gaasperpark. Daarvoor zal naar verwacht ook een voorlopige voorziening nodig zijn, want het mag duidelijk zijn: het college gaat stug door met deze herinrichting en zal alles doen om te verhinderen dat er eerst een MER, milieueffectrapportage opgelegd wordt door de rechtbanken.
Het is van het allergrootste belang om nu een bezwaar in te dienen tegen de herinrichtingsplannen die net zijn aangekondigd.
"Bekendmaking Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV)
Verleende omgevingsvergunning voor een wateractiviteit ter hoogte van Gaasperdammerpad 1106RZ Amsterdam - AGV - WN2024-003894
Het
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) heeft een omgevingsvergunning
voor een wateractiviteit verleend op grond van de Omgevingswet. De
vergunning heeft betrekking op activiteiten ter hoogte van
Gaasperdammerpad 1106RZ Amsterdam.
Het betreft de volgende activiteit(en):
Het waterstaatkundig herinrichten van het Gaasperplaspark
Deze vergunning is verzonden op 08-10-2024.
Inzien van de stukken
Als u de stukken behorend bij het besluit wil inzien, kan dat. U kunt hiervoor een e-mail sturen naar ondersteuningvth@waternet.nl. Vermeld dan uw zaaknummer WN2024-003894.
Bezwaar indienen
U
kunt bezwaar indienen tegen de verleende vergunning. Belanghebbenden
kunnen binnen 6 weken na genoemde datum van verzending een gemotiveerd
bezwaarschrift indienen.
Aan het indienen van bezwaar zijn geen kosten verbonden.
Een bezwaar kan schriftelijk worden ingediend of digitaal met het daarvoor bestemde formulier op de website: https://www.agv.nl/aanvragen/waterschapsloket/beroep-en-bezwaar/bezwaar-tegen-beslissing-bestuursorgaan/
Een schriftelijk bezwaarschrift moet worden gericht aan:
Waternet, afdeling Juridische zaken, Postbus 94370, 1090 GJ Amsterdam.
Dit bezwaarschrift moet ondertekend zijn en bevat tenminste:
- de naam en het adres van de indiener van het bezwaarschrift;
- en dagtekening (datum) en handtekening;
- een omschrijving van de beschikking inclusief vermelding van zaaknummer, waartegen het bezwaar is gericht;
- de gronden (motivering) van het bezwaar.
Voorlopige voorziening treffen
De
vergunning treedt in werking na bekendmaking aan de aanvrager. Het
indienen van een bezwaar schorst de werking van dit besluit niet (Awb
artikel 6:16). Gelet hierop kan, als tegen dit besluit tijdig bezwaar
wordt aangetekend, ook een verzoek om een voorlopige voorziening worden
ingediend.
Het verzoek tot het treffen van een voorlopige
voorziening moet worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de
Sector bestuursrecht van de Rechtbank Amsterdam, Postbus 75850, 1070 AW
Amsterdam. Dit kan ook digitaal bij genoemde rechtbank via https://mijn.rechtspraak.nl.
Daarvoor hebt u een elektronische handtekening (DigiD) nodig. Kijk op
de genoemde site voor de precieze voorwaarden. Voor het treffen van een
voorlopige voorziening is aan de rechtbank een griffierecht
verschuldigd.
Hebt u vragen over dit onderwerp?
Neem dan
contact op met klantenservice Waternet, telefoonnummer 0900-9394
(normale belkosten). Als u daarbij het zaaknummer vermeldt, kunnen wij u
sneller helpen."
Bezwaren moeten uiterlijk op dinsdag 19 november ingeleverd zijn bij Waternet.
De herinrichting is feitelijk bedoeld om ervoor te zorgen dat op een sluikse manier een situatie geschapen wordt die overeenkomt met een definitieve herziening van het bestemmingsplan Gaasperdam, om de bewoners voor een voldongen feit te stellen, namelijk de voorbereiding van het Gaasperpark voor de permanente herhaling van festivals in het Gaasperpark en het toevoegen van 'stedelijke functies' die niet in een natuurgebied thuishoren. Dat zou betekenen dat de schade die onvermijdelijk door festivals al ontstaan is en nog zal ontstaan niet meer omkeerbaar is, wat een voorwaarde was voor de provincie om die festivals tot nog toe, met beperkingen en tijdelijk, mogelijk te maken.
Onderzoeken hebben al aangetoond dat er onomkeerbare schade ontstaat aan de bodem, het bodemleven en de bomen door zware belasting en aan het bodemleven, de biodiversiteit, omdat verdichting op een diepte van meer dan 30 cm niet op te heffen is zonder grote financiële kosten. Een zwemstrandje heeft geen enkele ecologische waarde meer, integendeel zelfs, de vervuiling neemt toe.
Het is niet toegestaan om een bestaand NNN-gebied, zoals het Gaasperpark, te verkleinen en te versnipperen volgens de Omgevingsverordening Noord-Holland:
"Artikel 6.53 Bescherming natuurnetwerk Nederland en natuurverbindingen
1. Een omgevingsplan dat betrekking heeft op een locatie binnen het werkingsgebied Natuurnetwerk Nederland of het werkingsgebied Natuurverbindingen bevat regels gericht op de bescherming, instandhouding, verbetering en ontwikkeling van de wezenlijke kenmerken en waarden en verzekert dat de kwaliteit, oppervlakte en samenhang niet achteruitgaan en dat de kwaliteit van de samenhang tussen die gebieden wordt behouden.
2. In afwijking van het eerste lid geldt voor een locatie waar het natuurnetwerk Nederland of de natuurverbinding nog niet is gerealiseerd en die nog in gebruik is voor een andere functie dan natuur, dat een omgevingsplan regels bevat die in ieder geval inhouden dat realisatie van de wezenlijke kenmerken en waarden niet verder wordt belemmerd."
Het is een feit dat recreatieschap Groengebied Amstelland aan de provincie Noord-Holland een verzoek heeft ingediend om precies zo'n verkleining en versnippering gedaan te krijgen. In feite komt de uitvoering van het herinrichtingsplan neer op een verkleining en versnippering van het NNN, en een aantasting van de kwaliteit van de kenmerken en waarden die het gebied heeft. Het huidige bestemmingsplan is enkel bedoeld voor lichte recreatie, en dat moet geborgd blijven in een omgevingsplan van de gemeente Amsterdam. Voor een wijziging is een MER, een milieueffectrapportage noodzakelijk, want deze herinrichting komt neer op een wijziging van het bestemmingsplan.
Door de aanleg van strandjes en het verwijderen van de oeverbegroeiing worden permanent en onomkeerbaar de ecologische wezenlijke kenmerken en waarden aangetast. Rietkragen zijn de habitat van rietvogels en talrijke insecten, onder andere libellen.
Libellen zijn aan te merken als nuttige dieren, ze eten bijvoorbeeld grote hoeveelheden vliegen en muggen die als schadelijk worden gezien omdat deze ziektes verspreiden.
Riet zuivert het water. In het riet vinden ook grotere watervogels een beschermde habitat voor hun nesten. Voor reigers zijn de ondiepe waterpartijen hun normale foerageringsplekken. In het park zijn langs alle waterpartijen rietkragen aanwezig. Dat sommige ambtenaren beweerden van niet geeft al aan hoe onzorgvuldig de plannen zijn opgesteld.
Er zijn genoeg alternatieve locaties voor de festivals, in de eerste plaats het evenemententerrein van het Nelson Mandelapark dat daar speciaal voor ingericht is, en dan ook nog de megagrote zalen in het uitgaanscentrum van stadsdeel Zuidoost bij de Arena.
Mogen wij a.u.b. nog dat kleine stukje natuur behouden dat er nog over is in Amsterdam om gewoon fijn te genieten van de natuur, van de fauna en de flora, van de schaduwrijke bomen en de rust en verpozing in het groen?