Windmolenplannen aangepast

GEEN WINDMOLEN BIJ GAASPERPLAS

Amsterdam: "We maakten dit voorjaar bekend in welke gebieden van de gemeente Amsterdam extra windmolens kunnen komen. En onder welke voorwaarden. Iedereen kon daarop reageren. Naar aanleiding van uw reacties hebben we de plannen aangepast. Er komt geen windmolen bij de zuidoostelijke oever van de Gaasperplas.

4 aangewezen gebieden voor windmolens

Sinds 2019 zoeken we zorgvuldig naar geschikte plekken voor extra windmolens. In totaal gaat het om ongeveer 4 tot 8 windmolens. Er blijven nu 4 gebieden over waar windmolens kunnen komen: Het Havengebied, Knooppunt Holendrecht, Diemerscheg en Weesperkarspel. Zie ook de Kaart windzoekgebieden.

Veel mensen deelden zorgen over overlast en hun gezondheid als er windmolens in hun omgeving komen. Bijvoorbeeld door het geluid. En zorgen over de gevolgen voor de natuur, het landschap en ontspanning, zoals wandelen, fietsen en zwemmen. Maar veel mensen begrijpen ook waarom extra windenergie nodig is. Zij zijn bezorgd over de opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan voor mensen, dieren en de natuur.

Het college van B en W kan zich de zorgen goed voorstellen. Windmolens zijn belangrijk om de stad van fossiele brandstoffen af te krijgen, zoals aardgas. Windmolens kunnen alleen komen in gebieden waar dat mag volgens de regels die er zijn om de omwonenden, de natuur en het landschap te beschermen. We hebben de verwachte gevolgen van windmolens in alle gebieden goed onderzocht. In de 4 overgebleven gebieden lijken windmolens mogelijk. Alle gebieden moeten nu verder worden onderzocht. Pas na nader onderzoek wordt duidelijk of er echt windmolens passen. Alle voorwaarden leest u in het Programma Windenergie Amsterdam 2030.

We willen het liefst zoveel mogelijk windenergie opwekken in het Havengebied. Hier staan al 27 windmolens en 4 nieuwe worden gebouwd. Veel mensen lieten weten dat ze aan het Havengebied de voorkeur geven. We kijken daarom eerst goed hoeveel extra windmolens in het Havengebied passen. We zijn samen met het havenbedrijf Port of Amsterdam al langer aan de slag om dit mogelijk te maken. Maar er zijn nog veel hindernissen. Zo gaan vliegroutes van Schiphol over het Havengebied heen, waardoor windmolens maar een bepaalde hoogte kunnen hebben. We proberen alle hindernissen weg te nemen. Het is nog onduidelijk of dit gaat lukken.

Het college van B en W bespreekt de plannen eind 2024 met de gemeenteraad. Een definitief besluit volgt naar verwachting begin 2025."

Het lijkt wel alsof de gemeente Amsterdam nog steeds in de middeleeuwen leeft. Weesperkarspel bestaat al lang niet meer. Men bedoelt waarschijnlijk Driemond, of Bijlmer of Gaasperdam, tegenwoordig allemaal Amsterdam; zelfs Weesp behoort nu tot Amsterdam. De vier overgebleven zoekgebieden voor windturbines worden nogal afstandelijk aangeduid. Knooppunt Holendrecht ligt vlakbij de Ouderkerkerplas, een uitgelezen plek voor vogels, zeker geen geschikte plek als locatie voor een windturbine. De Diemerscheg is de 'groene long' tussen Amsterdam en de Vechtstreek. Ook niet geschikt voor windturbines dus. En 'Weesperkarspel' ligt zo dicht bij de Gaasperplas dat de zichtvervuiling en schade voor de natuur door turbines ook aanzienlijk zou zijn.
Het is verstandig om in deze hele streek helemaal geen windturbines te plaatsen. Ze verpesten ook het mooie landelijke gezicht van de Vecht tot het Gein in Abcoude.

Voorlopige voorziening ingetrokken

Herinrichting Gaasperpark - Dien een bezwaar in
De voorbije dagen is over mijn verzoek aan de bestuursrechtbank om een voorlopige voorziening inzake de herinrichting van het Gaasperpark ernstig gepalaverd tussen de rechtbank, de provincie, mijzelf en het bestuur van Zuidoost. Door de projectmanager van het stadsdeel is aan de rechtbank dit bericht gestuurd "Beste heer ..., in navolging van ons telefoongesprek zo-even bevestig ik hierbij dat we de werkzaamheden in het Gaasperplas niet zullen starten voordat er een uitspraak is gedaan over het bezwaar dat is ingediend tegen het besluit van AGV over de toekenning van de Watervergunning."

Mijn verzoek om een vovo heeft dus wel gevolg gehad; de werkzaamheden zijn nog niet aangevat. Wat precies bedoeld wordt met 'uitspraak' is nog ongewis, want de vraag hierbij is of het gaat om een uitspraak d.w.z. besluit van het college of een uitspraak van een rechtbank nadat onze bezwaren zijn ingediend en er een hoorzitting hierover is geweest en een advies van de bezwarencommissie en nadat het college hierover een besluit heeft genomen en er beroep is aangetekend tegen dit besluit en een uitspraak is gedaan door de bestuursrechtbank en de Raad van State.
Het zou naïef zijn om de denken dat het college zolang zal wachten. We gaan er dus vanuit dat het college weer een poging zal doen om de werkzaamheden te beginnen na het besluit van  het college. De mogelijkheid bestaat zelfs dat er geen besluit komt, wat tijdens de voorbije jaren herhaaldelijk is gebeurd.

Er zal dus vast nog een verzoek voor een voorlopige voorziening ingediend moeten worden bij de rechtbank om te verhinderen dat de werkzaamheden begonnen worden zonder een uitspraak van de bestuursrechtbank c.q. de Raad van State.
Waarschijnlijk komt er binnenkort ook al een bekendmaking voor de kap van bomen voor de herinrichting van het Gaasperpark. Daarvoor zal naar verwacht ook een voorlopige voorziening nodig zijn, want het mag duidelijk zijn: het college gaat stug door met deze herinrichting en zal alles doen om te verhinderen dat er eerst een MER, milieueffectrapportage opgelegd wordt door de rechtbanken.

Het is van het allergrootste belang om nu een bezwaar in te dienen tegen de herinrichtingsplannen die net zijn aangekondigd.

"Bekendmaking Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV)

Verleende omgevingsvergunning voor een wateractiviteit ter hoogte van Gaasperdammerpad 1106RZ Amsterdam - AGV - WN2024-003894

Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) heeft een omgevingsvergunning voor een wateractiviteit verleend op grond van de Omgevingswet. De vergunning heeft betrekking op activiteiten ter hoogte van Gaasperdammerpad 1106RZ Amsterdam.

Het betreft de volgende activiteit(en):
Het waterstaatkundig herinrichten van het Gaasperplaspark

Deze vergunning is verzonden op 08-10-2024.

Inzien van de stukken

Als u de stukken behorend bij het besluit wil inzien, kan dat. U kunt hiervoor een e-mail sturen naar ondersteuningvth@waternet.nl. Vermeld dan uw zaaknummer WN2024-003894.

Bezwaar indienen

U kunt bezwaar indienen tegen de verleende vergunning. Belanghebbenden kunnen binnen 6 weken na genoemde datum van verzending een gemotiveerd bezwaarschrift indienen.

Aan het indienen van bezwaar zijn geen kosten verbonden.

Een bezwaar kan schriftelijk worden ingediend of digitaal met het daarvoor bestemde formulier op de website: https://www.agv.nl/aanvragen/waterschapsloket/beroep-en-bezwaar/bezwaar-tegen-beslissing-bestuursorgaan/

Een schriftelijk bezwaarschrift moet worden gericht aan:
Waternet, afdeling Juridische zaken, Postbus 94370, 1090 GJ Amsterdam.

Dit bezwaarschrift moet ondertekend zijn en bevat tenminste:
- de naam en het adres van de indiener van het bezwaarschrift;
- en dagtekening (datum) en handtekening;
 - een omschrijving van de beschikking inclusief vermelding van zaaknummer, waartegen het bezwaar is gericht;
- de gronden (motivering) van het bezwaar.

Voorlopige voorziening treffen

De vergunning treedt in werking na bekendmaking aan de aanvrager. Het indienen van een bezwaar schorst de werking van dit besluit niet (Awb artikel 6:16). Gelet hierop kan, als tegen dit besluit tijdig bezwaar wordt aangetekend, ook een verzoek om een voorlopige voorziening worden ingediend.

Het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de Sector bestuursrecht van de Rechtbank Amsterdam, Postbus 75850, 1070 AW Amsterdam. Dit kan ook digitaal bij genoemde rechtbank via https://mijn.rechtspraak.nl. Daarvoor hebt u een elektronische handtekening (DigiD) nodig. Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden. Voor het treffen van een voorlopige voorziening is aan de rechtbank een griffierecht verschuldigd.

Hebt u vragen over dit onderwerp?
Neem dan contact op met klantenservice Waternet, telefoonnummer 0900-9394 (normale belkosten). Als u daarbij het zaaknummer vermeldt, kunnen wij u sneller helpen."

Bezwaren moeten uiterlijk op dinsdag 19 november ingeleverd zijn bij Waternet.

De herinrichting is feitelijk bedoeld om ervoor te zorgen dat op een sluikse manier een situatie geschapen wordt die overeenkomt met een definitieve herziening van het bestemmingsplan Gaasperdam, om de bewoners voor een voldongen feit te stellen, namelijk de voorbereiding van het Gaasperpark voor de permanente herhaling van festivals in het Gaasperpark en het toevoegen van 'stedelijke functies' die niet in een natuurgebied thuishoren. Dat zou betekenen dat de schade die onvermijdelijk door festivals al ontstaan is en nog zal ontstaan niet meer omkeerbaar is, wat een voorwaarde was voor de provincie om die festivals tot nog toe, met beperkingen en tijdelijk, mogelijk te maken.
Onderzoeken hebben al aangetoond dat er onomkeerbare schade ontstaat aan de bodem, het bodemleven en de bomen door zware belasting en aan het bodemleven, de biodiversiteit, omdat verdichting op een diepte van meer dan 30 cm niet op te heffen is zonder grote financiële kosten. Een zwemstrandje heeft geen enkele ecologische waarde meer, integendeel zelfs, de vervuiling neemt toe.

Het is niet toegestaan om een bestaand NNN-gebied, zoals het Gaasperpark, te verkleinen en te versnipperen volgens de Omgevingsverordening Noord-Holland:

 "Artikel 6.53 Bescherming natuurnetwerk Nederland en natuurverbindingen
1. Een omgevingsplan dat betrekking heeft op een locatie binnen het werkingsgebied Natuurnetwerk Nederland of het werkingsgebied Natuurverbindingen bevat regels gericht op de bescherming, instandhouding, verbetering en ontwikkeling van de wezenlijke kenmerken en waarden en verzekert dat de kwaliteit, oppervlakte en samenhang niet achteruitgaan en dat de kwaliteit van de samenhang tussen die gebieden wordt behouden.
2. In afwijking van het eerste lid geldt voor een locatie waar het natuurnetwerk Nederland of de natuurverbinding nog niet is gerealiseerd en die nog in gebruik is voor een andere functie dan natuur, dat een omgevingsplan regels bevat die in ieder geval inhouden dat realisatie van de wezenlijke kenmerken en waarden niet verder wordt belemmerd."


Het is een feit dat recreatieschap Groengebied Amstelland aan de provincie Noord-Holland een verzoek heeft ingediend om precies zo'n verkleining en versnippering gedaan te krijgen. In feite komt de uitvoering van het herinrichtingsplan neer op een verkleining en versnippering van het NNN, en een aantasting van de kwaliteit van de kenmerken en waarden die het gebied heeft. Het huidige bestemmingsplan is enkel bedoeld voor lichte recreatie, en dat moet geborgd blijven in een omgevingsplan van de gemeente Amsterdam. Voor een wijziging is een MER, een milieueffectrapportage noodzakelijk, want deze herinrichting komt neer op een wijziging van het bestemmingsplan.

Door de aanleg van strandjes en het verwijderen van de oeverbegroeiing worden permanent en onomkeerbaar de ecologische wezenlijke kenmerken en waarden aangetast. Rietkragen zijn de habitat van rietvogels en talrijke insecten, onder andere libellen.
Libellen zijn aan te merken als nuttige dieren, ze eten bijvoorbeeld grote hoeveelheden vliegen en muggen die als schadelijk worden gezien omdat deze ziektes verspreiden.
Riet zuivert het water. In het riet vinden ook grotere watervogels een beschermde habitat voor hun nesten. Voor reigers zijn de ondiepe waterpartijen hun normale foerageringsplekken. In het park zijn langs alle waterpartijen rietkragen aanwezig. Dat sommige ambtenaren beweerden van niet geeft al aan hoe onzorgvuldig de plannen zijn opgesteld.

Er zijn genoeg alternatieve locaties voor de festivals, in de eerste plaats het evenemententerrein van het Nelson Mandelapark dat daar speciaal voor ingericht is, en dan ook nog de megagrote zalen in het uitgaanscentrum van stadsdeel Zuidoost bij de Arena.
Mogen wij a.u.b. nog dat kleine stukje natuur behouden dat er nog over is in Amsterdam om gewoon fijn te genieten van de natuur, van de fauna en de flora, van de schaduwrijke bomen en de rust en verpozing in het groen?

Kosten en baten van festivals

 Festivals zouden niet gehouden worden als ze niet veel geld opbrachten voor de organisatoren. Hun winsten lopen in de miljoenen. Grote evenementen als Amsterdam Open Air zijn eigendom van de multinational Superstruct Entertainment. De winsten vloeien af naar het buitenland. De schade aan het Gaasperpark is enorm. De paden zijn door zwaar vrachtverkeer vernield. De kosten voor herstel worden door de belastingbetalers betaald, niet door de festivalorganisatoren. En wat doet men dan? Men gaat de paden verbreden ten behoeve van die grote festivals, wat natuurlijk veel meer geld kost dan gewone wandel- en fietspaden herstellen, omdat wandel/fietspaden niet dat zware vrachtverkeer moeten kunnen dragen. Men subsidieert daarmee de festivalindustrie. Het evenementenbeleid en natuurbeleid (een ongelukkige siamese tweeling) van het college van Amsterdam kan zo nog jarenlang doorgaan. Daarmee zou het huidige bestemmingsplan de facto gewijzigd worden van lichte recreatie naar intensieve recreatieve, zonder de verplichte  MER, milieueffectrapportage!

Het grootste deel van het Gaasperpark valt onder de milieuzone voor snor- en bromfietsen. Ieder die regelmatig het park in fietst heeft die borden gezien. Maar meer dan een maand lang elk jaar wordt deze milieuregel overtreden door zeer zwaar vrachtverkeer voor festivals.

Hoeveel verdient recreatieschap Groengebied Amstelland aan het faciliteren van deze festivals? De baten zijn veel kleiner dan de kosten. Zie onderstaande lijst. Met die opbrengst kun je geen paden herstellen en verbreden en daarom moeten die kosten elders vandaan komen. Als er geen festivals georganiseerd zouden worden zou de gemeente en de staat (de belastingbetaler) meer geld overhouden voor behoud en beheer van het park als natuurgebied. Dan zou die enorme schade door festivals niet regelmatig hersteld hoeven te worden. Het totaal negatief resultaat van evenementen voor GGA is € 389.060.
En elk jaar moeten de gemeenten en de provincie bijspringen met nog veel grotere bedragen om dit beleid van het schap in stand te houden. Die kosten zouden veel minder zijn als het NNN in Amsterdam ecologisch beheerd zou worden als natuurgebied. Dan zouden omwonenden en alle Amsterdammers in de mooiste tijd van jaar altijd in het park terecht kunnen voor wandelen, fietsen, zonnebaden, of schaduwrijk genieten van de natuur, zonder te stuiten op de afsluitingen en omheiningen van grote festivals.
Het verdienmodel van de recreatieschappen deugt niet.

Waterbouwkundige activiteiten Gaasperpark/plas

 Wat zijn nu precies de activiteiten die uitgevoerd zouden worden met de verleende omgevingsvergunning voor de herinrichting van het Gaasperpark?
Het gaat voorlopig niet om de aanleg van de entree blijkt uit de stukken. Het betreft 'opruimwerk' fase 2B. Dat is nodig voor de aanleg van de zwemstrandjes bij het Bastion en voor de transportwegen voor evenementen. Daarvoor worden in de eerste plaats veel bomen en struiken gekapt. Mogelijk 225 bomen die zouden vallen onder een andere omgevingsvergunning die al is aangevraagd. Er wordt grond ontgraven, damwanden verwijderd, water gedempt, bosvakken verwijderd
en andere uitgedund, verhardingen opgebroken, verhardingen aangelegd, rietoevers verwijderd, herstrating uitgevoerd, paden opgebroken, wegen verbreed, voorzieningen aangebracht als toiletten, fietsenstalling, en ligweiden aangelegd ten behoeve van zwemstrandjes. En dat wordt waarschijnlijk net zo'n rommeltje als bij het strandje bij Ballorig, met barbecues en versterkt geluid.


Die zandstrandjes zijn dan een uitbreiding van de ligweiden, want in feite is de Gaasperplas niet bijzonder geschikt om in te zwemmen. Het midden van de plas is zeer diep en dat zorgt voor zwemwater dat ineens veel kouder wordt, met alle gevaren vandien.
De paden worden verbreed, de voetpaden tot 3m en de fietspaden tot 3,5m. Die breedte is nodig omdat hier het zware vrachtverkeer voor festivals langs zou moeten. Deze fase van de herinrichting is dus enkel bedoeld om festivals te faciliteren en deze permanent te maken in het natuur- en evenementenbeleid. En dat zonder rekening te houden met de status van NNN, NatuurNetwerk Nederland die essentieel is voor het hele Gaasperpark en de Gaasperplas.
Dat betekent dat dit een definitieve wijziging is van het bestemmingsplan Gaasperdam dat enkel lichte recreatie toestaat. Intensieve recreatie zou met deze herinrichting definitief de nieuwe bestemming worden. Daarvoor is een MER noodzakelijk, een milieueffectrapportage.

                                                 De aanvoerroute voor festivals

 Aangevraagde activiteiten
De aanvraag betreft de volgende activiteiten in een watersysteem of beschermingszone:
1) Het aanleggen en verwijderen van wegen en bijbehorende constructies op of nabij een waterkering
2) Oppervlaktewater dempen
3) Oppervlaktewater graven
4) Aanleggen van een beschoeiing
5) Aanleggen van natuurvriendelijke oevers langs secundair oppervlaktewater.

Het is van het allergrootste belang om nu bezwaren in te dienen tegen deze uitvoering van de herinrichting, omdat deze werkzaamheden niet bedoeld zijn voor het behoud en het verbeteren van de natuur, van fauna en flora, maar voor het aanleggen van stedelijke functies als zwemstrandjes en het aanleggen van bredere transportwegen voor evenementen.
Zie link naar bekendmaking, met informatie over het indienen van bezwaren.
Er zal dus veel natuur sneuvelen. Er zullen honderden bomen en struiken verdwijnen en dan is het hele Gaasperpark voorgoed zijn status van natuurgebied kwijt. Want tijdens festivals wordt ook het gebiedje zonder brede wegen, met de hollandse landschapjes, duinen, en grienden, als aanvoerroute gezien voor evenementen. Ook dat wordt vertrapt door festivalbezoekers en platgereden door werkverkeer.

Omgevingsvergunning verleend voor herinrichting Gaasperpark

 Na de melding van de aanvraag omgevingsvergunning vellen van een houtopstand (kap)
in het Gaasperpark: Recreatiegebied Gaasperplas Noordoever t.h.v. Liendenhof
(Nellestein) en Meibergpad 1108GX, van 20 september 2024, Zaaknummer: Z2024-022300
DSO-nummer: 2024080101204, kwam een nieuwe bekendmaking, van de verlenging van de beslistermijn voor de omgevingsvergunning met zes weken (gedateerd 1 oktober).
Het gaat hierbij om het kappen van 225 bomen en het verplanten van 28 bomen i.v.m. de herinrichting van recreatiepark "Gaasperplas".

Voor de bomenkap komt later nog een bekendmaking van de verlening van de omgevingsvergunning. Waarvoor ook weer de hierna volgende procedure ingezet zal moeten worden.

Zonet is nog een bekendmaking gepubliceerd, van nog diepgaander aard en met nog meer ambtelijke hubris. Hieronder de tekst van de bekendmaking van de omgevingsvergunning door het Waterschapsblad van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Een vreemde delegering of ontwrichting van bevoegdheden, of verantwoordelijkheid;  of gaat het om het bemoeilijken van komende procedures van bezwaren en beroepen en hopen dat deze bekendmaking ongezien blijft tot de eerste schop in de grond zit?

"Bekendmaking Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV)

Verleende omgevingsvergunning voor een wateractiviteit ter hoogte van Gaasperdammerpad 1106RZ Amsterdam - AGV - WN2024-003894

Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) heeft een omgevingsvergunning voor een wateractiviteit verleend op grond van de Omgevingswet. De vergunning heeft betrekking op activiteiten ter hoogte van Gaasperdammerpad 1106RZ Amsterdam.

Het betreft de volgende activiteit(en):
Het waterstaatkundig herinrichten van het Gaasperplaspark

Deze vergunning is verzonden op 08-10-2024.

Inzien van de stukken

Als u de stukken behorend bij het besluit wil inzien, kan dat. U kunt hiervoor een e-mail sturen naar ondersteuningvth@waternet.nl. Vermeld dan uw zaaknummer WN2024-003894.

Bezwaar indienen

U kunt bezwaar indienen tegen de verleende vergunning. Belanghebbenden kunnen binnen 6 weken na genoemde datum van verzending een gemotiveerd bezwaarschrift indienen.

Aan het indienen van bezwaar zijn geen kosten verbonden.

Een bezwaar kan schriftelijk worden ingediend of digitaal met het daarvoor bestemde formulier op de website: https://www.agv.nl/aanvragen/waterschapsloket/beroep-en-bezwaar/bezwaar-tegen-beslissing-bestuursorgaan/

Een schriftelijk bezwaarschrift moet worden gericht aan:
Waternet, afdeling Juridische zaken, Postbus 94370, 1090 GJ Amsterdam.

Dit bezwaarschrift moet ondertekend zijn en bevat tenminste:
- de naam en het adres van de indiener van het bezwaarschrift;
- en dagtekening (datum) en handtekening;
 - een omschrijving van de beschikking inclusief vermelding van zaaknummer, waartegen het bezwaar is gericht;
- de gronden (motivering) van het bezwaar.

Voorlopige voorziening treffen

De vergunning treedt in werking na bekendmaking aan de aanvrager. Het indienen van een bezwaar schorst de werking van dit besluit niet (Awb artikel 6:16). Gelet hierop kan, als tegen dit besluit tijdig bezwaar wordt aangetekend, ook een verzoek om een voorlopige voorziening worden ingediend.

Het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de Sector bestuursrecht van de Rechtbank Amsterdam, Postbus 75850, 1070 AW Amsterdam. Dit kan ook digitaal bij genoemde rechtbank via https://mijn.rechtspraak.nl. Daarvoor hebt u een elektronische handtekening (DigiD) nodig. Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden. Voor het treffen van een voorlopige voorziening is aan de rechtbank een griffierecht verschuldigd.

Hebt u vragen over dit onderwerp?
Neem dan contact op met klantenservice Waternet, telefoonnummer 0900-9394 (normale belkosten). Als u daarbij het zaaknummer vermeldt, kunnen wij u sneller helpen."

Deze activiteit betekent een verregaande wijziging van het vigerende bestemmingsplan Gaasperdam. Het Toekomstplan Gaasperplas betreft een NNN-gebied waarvoor de Omgevingsverordening Noord-Holland van kracht is.
De bedoeling van deze activiteit is om meer recreatieve activiteiten toe te staan in het Gaasperpark waaronder evenementen, en zwemstrandjes en zwemstoepen aan te leggen. Het huidige bestemmingsplan Gaasperdam staat enkel lichte recreatie toe. Voor een wijziging van dit bestemmingsplan is een MER nodig. Vooralsnog heeft de gemeente Amsterdam nog geen Omgevingsplan opgesteld waarin het NNN geborgd is. De gemeente Amsterdam ziet dit gebied als een evenemententerrein, niet als een NNN-gebied wat in feite de juridisch correcte status is.
De wateractiviteit in het Gaasperpark zal een zeer verregaande ingreep betekenen in de ecologie van het park. Voor deze activiteit is derhalve een MER, MilieuEffectRapportage noodzakelijk.

Als het gaat om het afgraven van oevers en/of eilandjes ten behoeve van zwemstranden dan tast men het meest ecologische element van de natuur aan, waar allerlei rietvogels broeden, en in talrijke habitats diverse soorten libellen en juffers jarenlang hun eerste levensfasen doorbrengen. Het spreekt dat een activiteit van deze omvang in een NNN-gebied niet zomaar met een definitieve omgevingsvergunning afgehandeld kan worden. Het is verbijsterend dat b&w van de gemeente Amsterdam menen dit zomaar te kunnen doen. Het is gewoon natuurvernietiging op grote schaal, ecocide, gebaseerd op een achterhaald beleid van brood en spelen. Intussen gaat de natuur zienderogen verder achteruit en wordt herstel onmogelijk gemaakt.

Voor zover ik weet is er door de provincie ook nog geen herinrichting van het NNN toegestaan. Dit zou in elk geval een verkleining inhouden van het gehele NNN-oppervlak en de vernietiging betekenen van de habitats van vele soorten fauna en flora.

De bepalingen van het Verdrag van Aarhus geven aan dat een dergelijke rigoureuze ingreep, een drastische wijziging van het bestemmingsplan, waarvoor een MER verplicht is, vallen onder het recht op toegang tot informatie, inspraak bij besluitvorming en toegang tot de rechter inzake milieuaangelegenheden.
 
Het spreekt vanzelf dat er een voorlopige voorziening aangevraagd zal worden. Daar kom ik later nog op terug. Ik heb alvast de stukken opgevraagd.
Denk eraan om zeker nu uw bijdrage te storten op de rekening van de Stichting Natuurbescherming ZO, want er komen weer rechtszaken aan die het lot van het Gaasperpark zullen bepalen. Wordt het een evenemententerrein met nog meer balorige recreatie, evenementen, barbecues en de vernietiging van flora en fauna? Of behoud het zijn huidige status van NatuurNetwerk Nederland als natuurgebied?

Wat ik me afvraag is of de uitgegraven grond en de bagger meteen op het Brasapark gestort worden, want daar is ook al een bekendmaking over.