Windmolenplannen aangepast

GEEN WINDMOLEN BIJ GAASPERPLAS

Amsterdam: "We maakten dit voorjaar bekend in welke gebieden van de gemeente Amsterdam extra windmolens kunnen komen. En onder welke voorwaarden. Iedereen kon daarop reageren. Naar aanleiding van uw reacties hebben we de plannen aangepast. Er komt geen windmolen bij de zuidoostelijke oever van de Gaasperplas.

4 aangewezen gebieden voor windmolens

Sinds 2019 zoeken we zorgvuldig naar geschikte plekken voor extra windmolens. In totaal gaat het om ongeveer 4 tot 8 windmolens. Er blijven nu 4 gebieden over waar windmolens kunnen komen: Het Havengebied, Knooppunt Holendrecht, Diemerscheg en Weesperkarspel. Zie ook de Kaart windzoekgebieden.

Veel mensen deelden zorgen over overlast en hun gezondheid als er windmolens in hun omgeving komen. Bijvoorbeeld door het geluid. En zorgen over de gevolgen voor de natuur, het landschap en ontspanning, zoals wandelen, fietsen en zwemmen. Maar veel mensen begrijpen ook waarom extra windenergie nodig is. Zij zijn bezorgd over de opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan voor mensen, dieren en de natuur.

Het college van B en W kan zich de zorgen goed voorstellen. Windmolens zijn belangrijk om de stad van fossiele brandstoffen af te krijgen, zoals aardgas. Windmolens kunnen alleen komen in gebieden waar dat mag volgens de regels die er zijn om de omwonenden, de natuur en het landschap te beschermen. We hebben de verwachte gevolgen van windmolens in alle gebieden goed onderzocht. In de 4 overgebleven gebieden lijken windmolens mogelijk. Alle gebieden moeten nu verder worden onderzocht. Pas na nader onderzoek wordt duidelijk of er echt windmolens passen. Alle voorwaarden leest u in het Programma Windenergie Amsterdam 2030.

We willen het liefst zoveel mogelijk windenergie opwekken in het Havengebied. Hier staan al 27 windmolens en 4 nieuwe worden gebouwd. Veel mensen lieten weten dat ze aan het Havengebied de voorkeur geven. We kijken daarom eerst goed hoeveel extra windmolens in het Havengebied passen. We zijn samen met het havenbedrijf Port of Amsterdam al langer aan de slag om dit mogelijk te maken. Maar er zijn nog veel hindernissen. Zo gaan vliegroutes van Schiphol over het Havengebied heen, waardoor windmolens maar een bepaalde hoogte kunnen hebben. We proberen alle hindernissen weg te nemen. Het is nog onduidelijk of dit gaat lukken.

Het college van B en W bespreekt de plannen eind 2024 met de gemeenteraad. Een definitief besluit volgt naar verwachting begin 2025."

Het lijkt wel alsof de gemeente Amsterdam nog steeds in de middeleeuwen leeft. Weesperkarspel bestaat al lang niet meer. Men bedoelt waarschijnlijk Driemond, of Bijlmer of Gaasperdam, tegenwoordig allemaal Amsterdam; zelfs Weesp behoort nu tot Amsterdam. De vier overgebleven zoekgebieden voor windturbines worden nogal afstandelijk aangeduid. Knooppunt Holendrecht ligt vlakbij de Ouderkerkerplas, een uitgelezen plek voor vogels, zeker geen geschikte plek als locatie voor een windturbine. De Diemerscheg is de 'groene long' tussen Amsterdam en de Vechtstreek. Ook niet geschikt voor windturbines dus. En 'Weesperkarspel' ligt zo dicht bij de Gaasperplas dat de zichtvervuiling en schade voor de natuur door turbines ook aanzienlijk zou zijn.
Het is verstandig om in deze hele streek helemaal geen windturbines te plaatsen. Ze verpesten ook het mooie landelijke gezicht van de Vecht tot het Gein in Abcoude.