Omgevingsvergunning verleend voor herinrichting Gaasperpark

 Na de melding van de aanvraag omgevingsvergunning vellen van een houtopstand (kap)
in het Gaasperpark: Recreatiegebied Gaasperplas Noordoever t.h.v. Liendenhof
(Nellestein) en Meibergpad 1108GX, van 20 september 2024, Zaaknummer: Z2024-022300
DSO-nummer: 2024080101204, kwam een nieuwe bekendmaking, van de verlenging van de beslistermijn voor de omgevingsvergunning met zes weken (gedateerd 1 oktober).
Het gaat hierbij om het kappen van 225 bomen en het verplanten van 28 bomen i.v.m. de herinrichting van recreatiepark "Gaasperplas".

Voor de bomenkap komt later nog een bekendmaking van de verlening van de omgevingsvergunning. Waarvoor ook weer de hierna volgende procedure ingezet zal moeten worden.

Zonet is nog een bekendmaking gepubliceerd, van nog diepgaander aard en met nog meer ambtelijke hubris. Hieronder de tekst van de bekendmaking van de omgevingsvergunning door het Waterschapsblad van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Een vreemde delegering of ontwrichting van bevoegdheden, of verantwoordelijkheid;  of gaat het om het bemoeilijken van komende procedures van bezwaren en beroepen en hopen dat deze bekendmaking ongezien blijft tot de eerste schop in de grond zit?

"Bekendmaking Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV)

Verleende omgevingsvergunning voor een wateractiviteit ter hoogte van Gaasperdammerpad 1106RZ Amsterdam - AGV - WN2024-003894

Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) heeft een omgevingsvergunning voor een wateractiviteit verleend op grond van de Omgevingswet. De vergunning heeft betrekking op activiteiten ter hoogte van Gaasperdammerpad 1106RZ Amsterdam.

Het betreft de volgende activiteit(en):
Het waterstaatkundig herinrichten van het Gaasperplaspark

Deze vergunning is verzonden op 08-10-2024.

Inzien van de stukken

Als u de stukken behorend bij het besluit wil inzien, kan dat. U kunt hiervoor een e-mail sturen naar ondersteuningvth@waternet.nl. Vermeld dan uw zaaknummer WN2024-003894.

Bezwaar indienen

U kunt bezwaar indienen tegen de verleende vergunning. Belanghebbenden kunnen binnen 6 weken na genoemde datum van verzending een gemotiveerd bezwaarschrift indienen.

Aan het indienen van bezwaar zijn geen kosten verbonden.

Een bezwaar kan schriftelijk worden ingediend of digitaal met het daarvoor bestemde formulier op de website: https://www.agv.nl/aanvragen/waterschapsloket/beroep-en-bezwaar/bezwaar-tegen-beslissing-bestuursorgaan/

Een schriftelijk bezwaarschrift moet worden gericht aan:
Waternet, afdeling Juridische zaken, Postbus 94370, 1090 GJ Amsterdam.

Dit bezwaarschrift moet ondertekend zijn en bevat tenminste:
- de naam en het adres van de indiener van het bezwaarschrift;
- en dagtekening (datum) en handtekening;
 - een omschrijving van de beschikking inclusief vermelding van zaaknummer, waartegen het bezwaar is gericht;
- de gronden (motivering) van het bezwaar.

Voorlopige voorziening treffen

De vergunning treedt in werking na bekendmaking aan de aanvrager. Het indienen van een bezwaar schorst de werking van dit besluit niet (Awb artikel 6:16). Gelet hierop kan, als tegen dit besluit tijdig bezwaar wordt aangetekend, ook een verzoek om een voorlopige voorziening worden ingediend.

Het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de Sector bestuursrecht van de Rechtbank Amsterdam, Postbus 75850, 1070 AW Amsterdam. Dit kan ook digitaal bij genoemde rechtbank via https://mijn.rechtspraak.nl. Daarvoor hebt u een elektronische handtekening (DigiD) nodig. Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden. Voor het treffen van een voorlopige voorziening is aan de rechtbank een griffierecht verschuldigd.

Hebt u vragen over dit onderwerp?
Neem dan contact op met klantenservice Waternet, telefoonnummer 0900-9394 (normale belkosten). Als u daarbij het zaaknummer vermeldt, kunnen wij u sneller helpen."

Deze activiteit betekent een verregaande wijziging van het vigerende bestemmingsplan Gaasperdam. Het Toekomstplan Gaasperplas betreft een NNN-gebied waarvoor de Omgevingsverordening Noord-Holland van kracht is.
De bedoeling van deze activiteit is om meer recreatieve activiteiten toe te staan in het Gaasperpark waaronder evenementen, en zwemstrandjes en zwemstoepen aan te leggen. Het huidige bestemmingsplan Gaasperdam staat enkel lichte recreatie toe. Voor een wijziging van dit bestemmingsplan is een MER nodig. Vooralsnog heeft de gemeente Amsterdam nog geen Omgevingsplan opgesteld waarin het NNN geborgd is. De gemeente Amsterdam ziet dit gebied als een evenemententerrein, niet als een NNN-gebied wat in feite de juridisch correcte status is.
De wateractiviteit in het Gaasperpark zal een zeer verregaande ingreep betekenen in de ecologie van het park. Voor deze activiteit is derhalve een MER, MilieuEffectRapportage noodzakelijk.

Als het gaat om het afgraven van oevers en/of eilandjes ten behoeve van zwemstranden dan tast men het meest ecologische element van de natuur aan, waar allerlei rietvogels broeden, en in talrijke habitats diverse soorten libellen en juffers jarenlang hun eerste levensfasen doorbrengen. Het spreekt dat een activiteit van deze omvang in een NNN-gebied niet zomaar met een definitieve omgevingsvergunning afgehandeld kan worden. Het is verbijsterend dat b&w van de gemeente Amsterdam menen dit zomaar te kunnen doen. Het is gewoon natuurvernietiging op grote schaal, ecocide, gebaseerd op een achterhaald beleid van brood en spelen. Intussen gaat de natuur zienderogen verder achteruit en wordt herstel onmogelijk gemaakt.

Voor zover ik weet is er door de provincie ook nog geen herinrichting van het NNN toegestaan. Dit zou in elk geval een verkleining inhouden van het gehele NNN-oppervlak en de vernietiging betekenen van de habitats van vele soorten fauna en flora.

De bepalingen van het Verdrag van Aarhus geven aan dat een dergelijke rigoureuze ingreep, een drastische wijziging van het bestemmingsplan, waarvoor een MER verplicht is, vallen onder het recht op toegang tot informatie, inspraak bij besluitvorming en toegang tot de rechter inzake milieuaangelegenheden.
 
Het spreekt vanzelf dat er een voorlopige voorziening aangevraagd zal worden. Daar kom ik later nog op terug. Ik heb alvast de stukken opgevraagd.
Denk eraan om zeker nu uw bijdrage te storten op de rekening van de Stichting Natuurbescherming ZO, want er komen weer rechtszaken aan die het lot van het Gaasperpark zullen bepalen. Wordt het een evenemententerrein met nog meer balorige recreatie, evenementen, barbecues en de vernietiging van flora en fauna? Of behoud het zijn huidige status van NatuurNetwerk Nederland als natuurgebied?

Wat ik me afvraag is of de uitgegraven grond en de bagger meteen op het Brasapark gestort worden, want daar is ook al een bekendmaking over.