Kosten en baten van festivals

 Festivals zouden niet gehouden worden als ze niet veel geld opbrachten voor de organisatoren. Hun winsten lopen in de miljoenen. Grote evenementen als Amsterdam Open Air zijn eigendom van de multinational Superstruct Entertainment. De winsten vloeien af naar het buitenland. De schade aan het Gaasperpark is enorm. De paden zijn door zwaar vrachtverkeer vernield. De kosten voor herstel worden door de belastingbetalers betaald, niet door de festivalorganisatoren. En wat doet men dan? Men gaat de paden verbreden ten behoeve van die grote festivals, wat natuurlijk veel meer geld kost dan gewone wandel- en fietspaden herstellen, omdat wandel/fietspaden niet dat zware vrachtverkeer moeten kunnen dragen. Men subsidieert daarmee de festivalindustrie. Het evenementenbeleid en natuurbeleid (een ongelukkige siamese tweeling) van het college van Amsterdam kan zo nog jarenlang doorgaan. Daarmee zou het huidige bestemmingsplan de facto gewijzigd worden van lichte recreatie naar intensieve recreatieve, zonder de verplichte  MER, milieueffectrapportage!

Het grootste deel van het Gaasperpark valt onder de milieuzone voor snor- en bromfietsen. Ieder die regelmatig het park in fietst heeft die borden gezien. Maar meer dan een maand lang elk jaar wordt deze milieuregel overtreden door zeer zwaar vrachtverkeer voor festivals.

Hoeveel verdient recreatieschap Groengebied Amstelland aan het faciliteren van deze festivals? De baten zijn veel kleiner dan de kosten. Zie onderstaande lijst. Met die opbrengst kun je geen paden herstellen en verbreden en daarom moeten die kosten elders vandaan komen. Als er geen festivals georganiseerd zouden worden zou de gemeente en de staat (de belastingbetaler) meer geld overhouden voor behoud en beheer van het park als natuurgebied. Dan zou die enorme schade door festivals niet regelmatig hersteld hoeven te worden. Het totaal negatief resultaat van evenementen voor GGA is € 389.060.
En elk jaar moeten de gemeenten en de provincie bijspringen met nog veel grotere bedragen om dit beleid van het schap in stand te houden. Die kosten zouden veel minder zijn als het NNN in Amsterdam ecologisch beheerd zou worden als natuurgebied. Dan zouden omwonenden en alle Amsterdammers in de mooiste tijd van jaar altijd in het park terecht kunnen voor wandelen, fietsen, zonnebaden, of schaduwrijk genieten van de natuur, zonder te stuiten op de afsluitingen en omheiningen van grote festivals.
Het verdienmodel van de recreatieschappen deugt niet.