Stemming over HoofdGroenStructuur en referendum

Hollandse Rekenkunde 

Op 26 en 27 juni is in de gemeenteraad van Amsterdam het door b&w voorgestelde nieuwe beleidskader HoofdGroenStructuur, HGS, behandeld. Daar was door bewoners een referendum over aangevraagd dat door de tegenstanders met 63% van de stemmen was gewonnen.

Amsterdam: "De gemeenteraad van Amsterdam heeft in de raadsvergadering van 26 en 27 juni 2024 tegen de voorgestelde nieuwe Hoofdgroenstructuur gestemd. De huidige Hoofdgroenstructuur blijft nu van kracht."

Hieronder de belangrijkste stemuitslagen. Het beleidskader van b&w is algemeen verworpen, maar er is een voorstel voor een burgerberaad ingebracht dat is aangenomen door een meerderheid van de huidige coalitie.


Dat is wel een bijzonder vreemde gang van zaken. De volledige gemeenteraad verwierp wel het voorstel voor een nieuwe HGS van b&w, op basis van de redenering 'nee is nee', maar weigert het referendum te accepteren en vervangt dat in feite voor een nieuwe vorm van besluitvorming, een burgerberaad. De coalitiepartijen gaan nu dus weer proberen om hun zin te krijgen en dit afgewezen HGS-voorstel opnieuw, mogelijk met enige wijzigingen, in te voeren.

Burgerberaad Amsterdam: "Een burgerberaad is een groep bewoners die de gemeente adviseert over belangrijke zaken voor de stad. Het is een vorm van overleggen over een onderwerp dat veel mensen bezighoudt en waar meningen of belangen botsen. De uitkomst van een burgerberaad wordt als advies gepresenteerd aan het college van B en W of aan de gemeenteraad.
Gekozen door loting
Deelnemers aan een burgerberaad worden gekozen door loting. Zo zorgen we dat iedereen evenveel kans maakt om mee te doen. De loting gebeurt op basis van vooraf afgesproken kenmerken. Dit zorgt voor een mix van mensen met verschillende achtergronden, leeftijden, woonsituaties, opleidingen en uit alle stadsdelen."

Daarmee kun je alle kanten op. Wat de coalitie hiermee doet is niets anders dan een vorm van 'arithmétique hollandaise', Hollandse rekenkunde. Wethouder Groot Wassink zei letterlijk dat hij ook rekening wilde houden met diegenen die niet gestemd hebben, en wilde weten wat de voorstanders van het voorgesteld beleidskader HGS belangrijk vonden. Zo halen b&w met hun coalitie een belangrijk referendum onderuit en gooien ze de beraadslaging in een groep van gelote burgers die niet rechtstreeks betrokken zijn of zich niet betrokken voelen met het probleem in kwestie. Het grote probleem is in feite het verdwijnen van steeds meer natuur in Amsterdam, ten behoeve van woningbouw, parkeerplekken, horeca en festivals. Dat dit allemaal ook elders plaats kan vinden, bijvoorbeeld in Almere voor bouwen en in de grote festivalzalen in Zuidoost voor de festivals, komt niet ter discussie.

Moties als bescherming van de natuur in het Diemerpark, toevoegen van de Lutkemeerpolder aan de HGS, geen sportvelden in natuur, geen parkeervoorzieningen in het groen, en nog een paar werden afgewezen. Waarmee al duidelijk wordt hoe de huidige coalitie over natuur denkt.

Dat een met pensioen gaande stadsecoloog beweert dat het goed gaat met de natuur in Amsterdam, want dat het vroeger door alle auto's veel erger was, en dat er in Amsterdam 10.000 verschillende soorten planten en dieren te vinden zijn, is ook zo'n rekentruc. In de Botanische tuinen van Utrecht staan alleen al zo'n 10.000 soorten planten. De kleine Amsterdamse Hortus heeft 4.000 soorten planten. Een bestand van maar 10.000 soorten planten en dieren in een stad met een aantal parken en zelfs een paar NNN-gebieden, zou een bitter lage score zijn. En al die stadse meerkoeten die het moeten doen met een nest van zwerfafval en condooms, het is een ware schande. De stadsecoloog in kwestie was ook de uitvinder van de zogenaamde 'ecologische structuur' en 'ecologische visie', een typisch Amsterdamse verdraaiing van de EHS, Ecologische HoofdStructuur, waarmee hij de Amsterdamse EHS gewoon uit zijn 'ecologische structuur' flikkerde. Hij vond ook dat in de broedtijd geluidsniveaus van zo'n 100 dB niet verstorend zouden werken op vogels. Je bent ecoloog of je bent ambtenaar. Hij was een zeer gedienstige ambtenaar. Wat we nodig hebben zijn ecologen met respect voor natuur.
Er zijn ook ecologen die niet veel op hebben met het natuurbeleid van Amsterdam, onder andere Martin Melchers. Lees zijn boek Geluksvogel:"Eindelijk de waarheid boven water: geen visie en een 'na-ons-de-zondvloed'-mentaliteit."

Dit geeft ook aan dat de politiek in Amsterdam niet is gericht op democratisering, maar op het doordrammen van vooraf vastgelegde plannen.
We zullen het zien.

Evenementenbeleid in Amsterdam

Nee, ik ga het niet hebben over Guilty Pleasure (op 6 juli) en Lavish Live X Eastville festival (op 7 juli), maar ik hoop wel op een heerlijk koele regenperiode de hele komende maand.
De festivals zijn intussen wel een plaag geworden.

Op de raadsvergaderingen van 26 en 27 juni kwamen belangrijke onderwerpen ter sprake,
1. het beleidskader HoofdGroenStructuur en het daarmee samenhangende referendum, dat met 63,1 % van de stemmen gewonnen is door de tegenstanders van het nieuwe beleidskader,
2. de democratisering en de participatieverordening, en
3. de evenementen met een raadsinformatiebrief van de burgemeester.
Deze drie agendapunten waren bijzonder belangrijk, en hier en vandaag behandel ik kort even punt 3. De andere punten zijn ingewikkelder en komen later aan de beurt.

Evenementen
Raadsinformatiebrief: "In de raadsbrief van 10 oktober 2023 bent u geïnformeerd over de ontwikkeling van een visie op evenementen en het daaropvolgende beleid. Met deze brief informeer ik u over de laatste stand van zaken en de planning. Zoals al toegelicht in de brief van 10 oktober wordt dit beleid vormgegeven met behulp van een uitgebreid participatietraject en vraagt het om een complex en zorgvuldig opgebouwd beleidsbouwwerk. Zoals al eerder toegelicht is gebleken dat het als gevolg daarvan niet mogelijk is om dit beleid, dat nu in ontwikkeling is, al te laten gelden vanaf 2025. Dit betekent dat met name voor de evenementenkalender van 2025 een probleem ontstaat: we willen ook volgend jaar immers de schaarse ruimte voor evenementen eerlijk verdelen, en bij voorkeur op dusdanige wijze dat de stad een breed en gevarieerd evenementenaanbod krijgt. Daarom is, in lijn met de wens van de raad, de stad en het college, vooruitlopend op het nieuwe integrale beleid, voorzien in een tussenstap voor het verdelen van schaarse plekken, waarbij een transparant verdeelmechanisme wordt geïntroduceerd op basis van inhoudelijke criteria. In deze brief informeer ik uw raad over de werking en invoering van deze tijdelijke regeling.

De eerste fase van de beleidsontwikkeling is het opstellen van een visie op evenementen. Die visie zal de basis worden van het nieuwe beleid voor de verdeling van schaarse ruimte voor evenementen, maar moet de stad ook uitgangspunten bieden voor het maken van keuzes rondom evenementen de komende jaren. Het college is van opvatting dat het belangrijk is om gezamenlijk vast te stellen wat de stad nodig heeft en aankan, als het gaat om evenementen. Het is van belang om te komen tot een goede balans tussen levendigheid en leefbaarheid en tot een aanbod van Gemeente Amsterdam, dat interessant is voor veel verschillende doelgroepen in de stad en aansluit bij de identiteit van Amsterdam.

Participatie
De visie wordt vormgegeven met behulp van een breed ingezet participatietraject. Samen met bewoners, organisatoren, experts en de stadsdelen worden op dit moment gesprekken gevoerd over de impact van, de wensen voor en het toekomstbeeld van evenementen. Inmiddels hebben de stadsgesprekken plaatsgevonden. Dat waren inspirerende gesprekken. Ook heeft er een bijeenkomst plaatsgevonden met de evenementenorganisatoren en vindt er een bijeenkomst plaats met bewoners.

Tijdelijk beleid verdeling schaarse ruimte
In 2025, dat een bijzonder druk evenementenjaar zal worden met onder meer Sail en Amsterdam 750, is dit helaas niet weer een optie. En het nieuwe beleid eerder invoeren kan niet zonder belangrijke stappen in het proces over te slaan en de participatie aanzienlijk in te perken."

AT5: Halsema drukt op pauzeknop evenementenbeleid: nieuwe zorgen over juridische procedures
"Burgemeester Femke Halsema heeft met een opmerkelijke brief de raad verzocht om vandaag [27 juni] niet over het toekomstige evenementenbeleid van de stad te praten. Aanleiding: er zijn de laatste dagen nieuwe zorgen ontstaan op het stadhuis over mogelijke juridische procedures, die de gemeente mogelijk veel geld kunnen kosten."

Festivalorganisatoren dreigen met juridische stappen als hun festivals geen plek krijgen. Dat is wel de omgekeerde wereld. Tien jaar geleden bestond de festivalrage nog niet eens, maar de hebberige arrogantie van de festivals neemt met de jaren toe. Onderling gaan ze ook steeds meer de concurrentiestrijd aan. Zeer ongewenst zijn de festivals die onderdeel zijn van een multinational; daar zou paal en perk aan gesteld moeten worden. Zo heeft de multinational Superstruct Entertainment Amsterdam Open Air, Macumba (voor 2024 afgezegd wegens post-pandemic production costs), Awakenings, Mysteryland, Vunzige Deuntjes, StrafWerk, en nog veel meer festivals in handen.
De gemeente is veel te lichtvaardig omgesprongen met het verlenen van vergunningen. Nu menen de festivalorganisatoren dat ze recht hebben op zowat alle natuurgebieden, waaronder het NNN, en zelfs Natura2000, in Nederland. De schade aan natuur en milieu komt vanzelfsprekend voor rekening van de belastingbetalers. Je zou denken dat Amsterdam Open Air wel een paar miljoen zou moeten betalen voor het herstel van de paden in het Gaasperpark, maar nee hoor, dat moet de gemeente betalen, dus wijzelf.

Het is ook niet goed gegaan met de participatie van natuur/park/bewonersverenigingen. Een grote groep verenigingen, waaronder de leden van het Amsterdams Parkenoverleg hebben hierover een paar dagen geleden een raadsadres aan de gemeenteraad gestuurd. Als de participatie van burgers niet fatsoenlijk is opgezet, dan deugt ook de democratisering niet.
M.a.w. het evenementenbeleid rammelt aan alle kanten, en het beleid van de huidige coalitie is niet sociaal en niet groen, maar gewoon neoliberaal.
Het spreekt dat het democratiseringsbeleid en het beleidskader HoofdGroenStructuur en het referendum hier ook mee te maken hebben. Daarover meer in volgende blogposts.

Verdrinking Ouderkerkerplas

De Ouderkerkerplas is qua omvang te vergelijken met de Gaasperplas. Beide plassen zijn ontstaan als zandwinputten voor bouwprojecten in de omgeving. Het zijn beide diepe plassen en beide zijn onderdeel van het NatuurNetwerk Nederland.

Ouderkerkerplas: "Duidelijk was dat er een combinatie gevonden moest worden tussen recreatie en natuurbeheer, want de plas bleek al snel een zeer belangrijk overwinteringsgebied voor diverse vogelsoorten te zijn. Uiteindelijk werd besloten om recreatie en natuurbescherming in tijd en ruimte te scheiden. De diepe plas is geheel voor de vogels van half oktober tot half april. Er mag dan niet gevaren worden en het wandelpad langs de oostelijke-, zuidelijke- en westelijke oever is dan afgesloten. Verder zijn moerassige natuurgebiedjes ingericht ten oosten, zuiden en westen van de plas. Al vanaf de openstelling werden twee vogelkijkhutten gerealiseerd, terwijl later een verhoogd uitkijkpunt verrees."

De scheiding van recreatie en natuurbescherming voor de Ouderkerkerplas was een verstandige oplossing. Voor de Gaasperplas botsen recreatie en natuurbescherming zeer sterk. Dat betekent dat er zelfs in de broedtijd geen mogelijkheid is om de Wet natuurbescherming na te leven, want the powers that be hebben voor dit gebied bepaald dat het NNN niet of nauwelijks meetelt voor de inrichting ervan. Zuidoost Nergens Anders!

Het Toekomstplan Gaasperplas gaat stug door met het afbouwen van de natuurwaarden en wil die vervangen voor recreatie en horeca. Ballorig is indertijd al illegaal gebouwd en het strandje daar is gelukkig met een landtong afgescheiden van de plas zodat er geen ongelukken kunnen plaatsvinden daar. Het is in feite een kinderbadje.
Het toekomstplan voorziet voor de Gaasperplas wel een nieuw zandstrand met ligweide, waarvoor heel wat natuur en bomen zouden verdwijnen. Op de 'informatiemarkt' was het vragen van informatie wel een kwestie van aanschuiven en wachten. Wat men precies van plan is met het zwemstrand tegenover Nellestein is mij op de kaart nog niet helemaal duidelijk. Wordt er nog een groenstrook tussen het zwemgedeelte en de plas behouden zodat het gaat lijken op het strandje bij Ballorig of wordt een deel opengemaakt naar de plas toe? Ik ben benieuwd of die informatie zonder een woo-verzoek nog op te halen is bij de ambtenaren van Zuidoost.

Dat is wel van groot belang voor de veiligheid van zwemmers. Heeft men dit aspect ingecalculeerd? Eergisteren is er in de Ouderkerkerplas een jongetje verdronken. Niemand heeft daar erg in gehad. Toezicht was er niet. Voor toezicht is meestal geen geld.

NHNieuws: "De fatale verdrinking van een jongen, gisteren [25 juni] bij de Ouderkerkerplas, leidt tot geschokte reacties. Zo ook bij de recreanten die een dag later de plas bezoeken."

Overigens, de tjaskermolen in het Gaasperpark is al verwijderd door Groengebied Amstelland. Dat is jammer. Die dateert nog van de Floriade. Nu wordt de tjaskermolen gerestaureerd en in werkende toestand langs het Gein geïnstalleerd.

Groengebied Amstelland wil NNN verkleinen

In de agendabundel voor de vergadering van Groengebied Amstelland, GGA, op 3 juli 2024, lees ik het agendapunt 04h, Voorstel Algemeen Bestuur:

"Binnen Groengebied Amstelland zijn meerdere (recreatieve) ontwikkelingen die niet kunnen plaatsvinden door de NNN-status. Een daarvan is de wens uit het Toekomstplan Gaasperplas om horeca op elke windhoek van de plas te realiseren.

Ad. 4 In te stemmen het ontgrenzen van 5 hectare NNN-gebied bij recreatiegebied Gaasperplaspark tegen geschatte procedurekosten van € 5.000 en deze te dekken uit de algemene reserve. Voorgenoemde zorgt voor een kans om de (recreatieve) ontwikkelingen bij de Gaasperplas alsnog mogelijk te maken. Voorgesteld wordt 5 hectare NNN te ontgrenzen bij het recreatiegebied Gaasperplaspark tegen geschatte procedurevergoeding van € 5.000,- en deze te dekken uit de algemene reserve. Doordat bij de Kleimeer West specifieke natuurontwikkeling- en beschermingsmaatregelen worden toegepast wordt de NNN hier per saldo beter van, wat past in het provinciaal beleid.

Bij akkoord zal het ontgrenzingsverzoek worden meegenomen in het ont/begrenzingsverzoek namens de Noord-Hollandse recreatieschappen. De sluitingsdatum voor dit verzoek bij de provincie is 1 september 2024. Hierbij blijft er een risico dat de provincie het verzoek van de schappen niet honoreert.

Risico’s besluit

Indien u instemt met dit voorstel:
▪ Loopt het schap het risico dat de provincie Noord-Holland ambtelijk niet instemt met het ontgrenzingsvoorstel.
▪ Leidt dit tot de mogelijkheid om horeca aan de Gaasperplas te ontwikkelen.

Indien u niet instemt met dit voorstel:
▪ Is horeca ontwikkeling aan de Gaasperplas niet mogelijk.”

Dat de provincie dit voorstel niet zal aanvaarden lijkt mij voor de hand te liggen. Dit voorstel is in strijd met de Omgevingsverordening Noord-Holland, die het NNN regelt.

Dit is een regelrecht voorstel om het NNN te verkleinen en de samenhang van de ecologische verbindingen te verbreken in Amsterdam. Dat is volgens de Omgevingsverordening Noord-Holland strikt verboden. Instemmen hiermee zou aangeven dat GGA het NNN nog steeds niet op de beleids- en beheeragenda heeft staan. Dat wil zeggen dat behoud van natuur en biodiversiteit niet meetellen in het natuurbeheer en -beleid van het Gaasperpark.

Bovendien is er altijd een goede horecagelegenheid aanwezig geweest net buiten het park, zelfs met een belangrijke maatschappelijke functie, de Colour Kitchen. Dat was in Boerderij Langerlust waarvan de activiteiten door de gemeente werden stopgezet, die nu nog steeds leegstaat en te allen tijde weer in gebruik genomen kan worden als een vanouds zeer gewaardeerde horecagelegenheid vlak bij het Gaasperpark en het NNN, zelfs met parkeergelegenheid.
Het zou volkomen absurd zijn om hier geen gebruik van te maken, en om met dit voorstel  - om een zeer dubieuze reden - het NNN te ondermijnen. Bewoners van stadsdeel Zuidoost verwachten wel een mininum aan integriteit van de bestuurders van GGA.
En dan de eventuele compensatie verplaatsen naar het Kleimeer boven Alkmaar is m.i. een voorbeeld van grove schoffering van de bewoners van Zuidoost. Men probeert het gewoon. En dat met de vermelding dat het dan “leidt tot de mogelijkheid om horeca bij de Gaasperplas te ontwikkelen”. The sky is the limit! Onvoorstelbaar! In feite zou dat betekenen dat dan alles kan in het Gaasperpark dat geen natuurgebied meer zou zijn.

Indien de bestuursleden niet instemmen met dit ad. 4 voorstel dan is horeca nog steeds mogelijk, maar dan in Boerderij Langerlust. En dan zal de Provincie Noord-Holland tenminste de indruk krijgen dat de bestuurders van GGA het behoud van natuur en biodiversiteit serieus nemen, althans niet ondermijnen.
Ad. 3 en Ad. 4 moeten van elkaar losgekoppeld worden, pas dan is het een eerlijke keuze.
Het zou ook nog kunnen dat de extra hectaren NNN in recreatieschap Geestmerambacht besteed gaan worden aan meer ruimte voor festivals, want dat is wat Recreatie Noord-Holland volgens de stukken in de agendabundel ook wil.
Wie zijn diegenen die achter de schermen aan de touwtjes trekken? Alle bestuurders van GGA? Ook alle burgemeesters van de deelnemende gemeenten? Of gaat het enkel om de gemeente Amsterdam, of beter gezegd om de burgemeester die haar eigengereid natuur- en evenementenbeleid wil doordrukken? De vraag stellen is de vraag beantwoorden.
 
Ik ben benieuwd naar wat de 'bestuurders' zullen doen. De gemeente Amsterdam laat zich weer kennen. Men heeft het heel geniepig gekoppeld aan een ander voorstel voor 'uitbreiding van het NNN', een voorstel dat al aangeeft dat men het verbod op versnippering niet begrijpt. Als de bestuurders van GGA tegen deze gang van zaken niet protesteren dan raakt het vertrouwen van burgers nog verder onder druk.
Jacobse en Van Es maken het Gaasperpark en Geestmerambacht voor een habbekrats van 5.000 euri voor ons winterklaar! Het kaartje van het 'ruilobject' in Geestmerambacht is kennelijk heel creatief getekend door een van de koters van Jacobse en stelt een paard voor, dat ergens nog een flinke drol heeft achtergelaten.

Het Gaasperpark na Amsterdam Open Air

Hier het derde deel van het drieluik over Amsterdam Open Air 2024.


De impact van festival Amsterdam Open Air wordt elk jaar groter. Dit jaar werd ook geparkeerd langs de Driemondweg tot aan Ballorig. De weiden die normaal gebruikt worden voor het parkeren van auto's waren te drassig.
Wat een argument was om op de 'parkeerweiden' niet meer auto's daar te stallen, was kennelijk geen argument om in het Gaasperpark zwaar vrachtverkeer te verbieden en het festival af te gelasten.
De bodem in het park kreeg het door het zware vrachtverkeer op een drassige grond flink te verduren. Bodemleven is nauwelijks nog aanwezig. Na het festival moest zand en grond aangebracht worden om het terrein dat vol met diepe voren lag te egaliseren en er weer gras op te laten groeien. Het duurt maanden voordat het gras terug is, en dan is het tijd voor het volgende festival, namelijk Reggae Lake. Dat betekent dat het park na het festival niet te genieten is voor recreatie. Natuurrecreatie kun je dit niet meer noemen. Het is ronduit vernietigen van een prachtig natuurpark.

Stem tegen besluit HoofdGroenStructuur

ReferendumHGS: Op 6 juni vindt in Amsterdam het eerste referendum sinds lange tijd plaats. Amsterdammers kunnen dan hun stem uitbrengen over het nieuwe beleidskader Hoofdgroenstructuur.