Groengebied Amstelland wil NNN verkleinen

In de agendabundel voor de vergadering van Groengebied Amstelland, GGA, op 3 juli 2024, lees ik het agendapunt 04h, Voorstel Algemeen Bestuur:

"Binnen Groengebied Amstelland zijn meerdere (recreatieve) ontwikkelingen die niet kunnen plaatsvinden door de NNN-status. Een daarvan is de wens uit het Toekomstplan Gaasperplas om horeca op elke windhoek van de plas te realiseren.

Ad. 4 In te stemmen het ontgrenzen van 5 hectare NNN-gebied bij recreatiegebied Gaasperplaspark tegen geschatte procedurekosten van € 5.000 en deze te dekken uit de algemene reserve. Voorgenoemde zorgt voor een kans om de (recreatieve) ontwikkelingen bij de Gaasperplas alsnog mogelijk te maken. Voorgesteld wordt 5 hectare NNN te ontgrenzen bij het recreatiegebied Gaasperplaspark tegen geschatte procedurevergoeding van € 5.000,- en deze te dekken uit de algemene reserve. Doordat bij de Kleimeer West specifieke natuurontwikkeling- en beschermingsmaatregelen worden toegepast wordt de NNN hier per saldo beter van, wat past in het provinciaal beleid.

Bij akkoord zal het ontgrenzingsverzoek worden meegenomen in het ont/begrenzingsverzoek namens de Noord-Hollandse recreatieschappen. De sluitingsdatum voor dit verzoek bij de provincie is 1 september 2024. Hierbij blijft er een risico dat de provincie het verzoek van de schappen niet honoreert.

Risico’s besluit

Indien u instemt met dit voorstel:
▪ Loopt het schap het risico dat de provincie Noord-Holland ambtelijk niet instemt met het ontgrenzingsvoorstel.
▪ Leidt dit tot de mogelijkheid om horeca aan de Gaasperplas te ontwikkelen.

Indien u niet instemt met dit voorstel:
▪ Is horeca ontwikkeling aan de Gaasperplas niet mogelijk.”

Dat de provincie dit voorstel niet zal aanvaarden lijkt mij voor de hand te liggen. Dit voorstel is in strijd met de Omgevingsverordening Noord-Holland, die het NNN regelt.

Dit is een regelrecht voorstel om het NNN te verkleinen en de samenhang van de ecologische verbindingen te verbreken in Amsterdam. Dat is volgens de Omgevingsverordening Noord-Holland strikt verboden. Instemmen hiermee zou aangeven dat GGA het NNN nog steeds niet op de beleids- en beheeragenda heeft staan. Dat wil zeggen dat behoud van natuur en biodiversiteit niet meetellen in het natuurbeheer en -beleid van het Gaasperpark.

Bovendien is er altijd een goede horecagelegenheid aanwezig geweest net buiten het park, zelfs met een belangrijke maatschappelijke functie, de Colour Kitchen. Dat was in Boerderij Langerlust waarvan de activiteiten door de gemeente werden stopgezet, die nu nog steeds leegstaat en te allen tijde weer in gebruik genomen kan worden als een vanouds zeer gewaardeerde horecagelegenheid vlak bij het Gaasperpark en het NNN, zelfs met parkeergelegenheid.
Het zou volkomen absurd zijn om hier geen gebruik van te maken, en om met dit voorstel  - om een zeer dubieuze reden - het NNN te ondermijnen. Bewoners van stadsdeel Zuidoost verwachten wel een mininum aan integriteit van de bestuurders van GGA.
En dan de eventuele compensatie verplaatsen naar het Kleimeer boven Alkmaar is m.i. een voorbeeld van grove schoffering van de bewoners van Zuidoost. Men probeert het gewoon. En dat met de vermelding dat het dan “leidt tot de mogelijkheid om horeca bij de Gaasperplas te ontwikkelen”. The sky is the limit! Onvoorstelbaar! In feite zou dat betekenen dat dan alles kan in het Gaasperpark dat geen natuurgebied meer zou zijn.

Indien de bestuursleden niet instemmen met dit ad. 4 voorstel dan is horeca nog steeds mogelijk, maar dan in Boerderij Langerlust. En dan zal de Provincie Noord-Holland tenminste de indruk krijgen dat de bestuurders van GGA het behoud van natuur en biodiversiteit serieus nemen, althans niet ondermijnen.
Ad. 3 en Ad. 4 moeten van elkaar losgekoppeld worden, pas dan is het een eerlijke keuze.
Het zou ook nog kunnen dat de extra hectaren NNN in recreatieschap Geestmerambacht besteed gaan worden aan meer ruimte voor festivals, want dat is wat Recreatie Noord-Holland volgens de stukken in de agendabundel ook wil.
Wie zijn diegenen die achter de schermen aan de touwtjes trekken? Alle bestuurders van GGA? Ook alle burgemeesters van de deelnemende gemeenten? Of gaat het enkel om de gemeente Amsterdam, of beter gezegd om de burgemeester die haar eigengereid natuur- en evenementenbeleid wil doordrukken? De vraag stellen is de vraag beantwoorden.
 
Ik ben benieuwd naar wat de 'bestuurders' zullen doen. De gemeente Amsterdam laat zich weer kennen. Men heeft het heel geniepig gekoppeld aan een ander voorstel voor 'uitbreiding van het NNN', een voorstel dat al aangeeft dat men het verbod op versnippering niet begrijpt. Als de bestuurders van GGA tegen deze gang van zaken niet protesteren dan raakt het vertrouwen van burgers nog verder onder druk.
Jacobse en Van Es maken het Gaasperpark en Geestmerambacht voor een habbekrats van 5.000 euri voor ons winterklaar! Het kaartje van het 'ruilobject' in Geestmerambacht is kennelijk heel creatief getekend door een van de koters van Jacobse en stelt een paard voor, dat ergens nog een flinke drol heeft achtergelaten.

Het Gaasperpark na Amsterdam Open Air

Hier het derde deel van het drieluik over Amsterdam Open Air 2024.


De impact van festival Amsterdam Open Air wordt elk jaar groter. Dit jaar werd ook geparkeerd langs de Driemondweg tot aan Ballorig. De weiden die normaal gebruikt worden voor het parkeren van auto's waren te drassig.
Wat een argument was om op de 'parkeerweiden' niet meer auto's daar te stallen, was kennelijk geen argument om in het Gaasperpark zwaar vrachtverkeer te verbieden en het festival af te gelasten.
De bodem in het park kreeg het door het zware vrachtverkeer op een drassige grond flink te verduren. Bodemleven is nauwelijks nog aanwezig. Na het festival moest zand en grond aangebracht worden om het terrein dat vol met diepe voren lag te egaliseren en er weer gras op te laten groeien. Het duurt maanden voordat het gras terug is, en dan is het tijd voor het volgende festival, namelijk Reggae Lake. Dat betekent dat het park na het festival niet te genieten is voor recreatie. Natuurrecreatie kun je dit niet meer noemen. Het is ronduit vernietigen van een prachtig natuurpark.

Stem tegen besluit HoofdGroenStructuur

ReferendumHGS: Op 6 juni vindt in Amsterdam het eerste referendum sinds lange tijd plaats. Amsterdammers kunnen dan hun stem uitbrengen over het nieuwe beleidskader Hoofdgroenstructuur.