Stemming over HoofdGroenStructuur en referendum

Hollandse Rekenkunde 

Op 26 en 27 juni is in de gemeenteraad van Amsterdam het door b&w voorgestelde nieuwe beleidskader HoofdGroenStructuur, HGS, behandeld. Daar was door bewoners een referendum over aangevraagd dat door de tegenstanders met 63% van de stemmen was gewonnen.

Amsterdam: "De gemeenteraad van Amsterdam heeft in de raadsvergadering van 26 en 27 juni 2024 tegen de voorgestelde nieuwe Hoofdgroenstructuur gestemd. De huidige Hoofdgroenstructuur blijft nu van kracht."

Hieronder de belangrijkste stemuitslagen. Het beleidskader van b&w is algemeen verworpen, maar er is een voorstel voor een burgerberaad ingebracht dat is aangenomen door een meerderheid van de huidige coalitie.


Dat is wel een bijzonder vreemde gang van zaken. De volledige gemeenteraad verwierp wel het voorstel voor een nieuwe HGS van b&w, op basis van de redenering 'nee is nee', maar weigert het referendum te accepteren en vervangt dat in feite voor een nieuwe vorm van besluitvorming, een burgerberaad. De coalitiepartijen gaan nu dus weer proberen om hun zin te krijgen en dit afgewezen HGS-voorstel opnieuw, mogelijk met enige wijzigingen, in te voeren.

Burgerberaad Amsterdam: "Een burgerberaad is een groep bewoners die de gemeente adviseert over belangrijke zaken voor de stad. Het is een vorm van overleggen over een onderwerp dat veel mensen bezighoudt en waar meningen of belangen botsen. De uitkomst van een burgerberaad wordt als advies gepresenteerd aan het college van B en W of aan de gemeenteraad.
Gekozen door loting
Deelnemers aan een burgerberaad worden gekozen door loting. Zo zorgen we dat iedereen evenveel kans maakt om mee te doen. De loting gebeurt op basis van vooraf afgesproken kenmerken. Dit zorgt voor een mix van mensen met verschillende achtergronden, leeftijden, woonsituaties, opleidingen en uit alle stadsdelen."

Daarmee kun je alle kanten op. Wat de coalitie hiermee doet is niets anders dan een vorm van 'arithmétique hollandaise', Hollandse rekenkunde. Wethouder Groot Wassink zei letterlijk dat hij ook rekening wilde houden met diegenen die niet gestemd hebben, en wilde weten wat de voorstanders van het voorgesteld beleidskader HGS belangrijk vonden. Zo halen b&w met hun coalitie een belangrijk referendum onderuit en gooien ze de beraadslaging in een groep van gelote burgers die niet rechtstreeks betrokken zijn of zich niet betrokken voelen met het probleem in kwestie. Het grote probleem is in feite het verdwijnen van steeds meer natuur in Amsterdam, ten behoeve van woningbouw, parkeerplekken, horeca en festivals. Dat dit allemaal ook elders plaats kan vinden, bijvoorbeeld in Almere voor bouwen en in de grote festivalzalen in Zuidoost voor de festivals, komt niet ter discussie.

Moties als bescherming van de natuur in het Diemerpark, toevoegen van de Lutkemeerpolder aan de HGS, geen sportvelden in natuur, geen parkeervoorzieningen in het groen, en nog een paar werden afgewezen. Waarmee al duidelijk wordt hoe de huidige coalitie over natuur denkt.

Dat een met pensioen gaande stadsecoloog beweert dat het goed gaat met de natuur in Amsterdam, want dat het vroeger door alle auto's veel erger was, en dat er in Amsterdam 10.000 verschillende soorten planten en dieren te vinden zijn, is ook zo'n rekentruc. In de Botanische tuinen van Utrecht staan alleen al zo'n 10.000 soorten planten. De kleine Amsterdamse Hortus heeft 4.000 soorten planten. Een bestand van maar 10.000 soorten planten en dieren in een stad met een aantal parken en zelfs een paar NNN-gebieden, zou een bitter lage score zijn. En al die stadse meerkoeten die het moeten doen met een nest van zwerfafval en condooms, het is een ware schande. De stadsecoloog in kwestie was ook de uitvinder van de zogenaamde 'ecologische structuur' en 'ecologische visie', een typisch Amsterdamse verdraaiing van de EHS, Ecologische HoofdStructuur, waarmee hij de Amsterdamse EHS gewoon uit zijn 'ecologische structuur' flikkerde. Hij vond ook dat in de broedtijd geluidsniveaus van zo'n 100 dB niet verstorend zouden werken op vogels. Je bent ecoloog of je bent ambtenaar. Hij was een zeer gedienstige ambtenaar. Wat we nodig hebben zijn ecologen met respect voor natuur.
Er zijn ook ecologen die niet veel op hebben met het natuurbeleid van Amsterdam, onder andere Martin Melchers. Lees zijn boek Geluksvogel:"Eindelijk de waarheid boven water: geen visie en een 'na-ons-de-zondvloed'-mentaliteit."

Dit geeft ook aan dat de politiek in Amsterdam niet is gericht op democratisering, maar op het doordrammen van vooraf vastgelegde plannen.
We zullen het zien.