Verdrinking Ouderkerkerplas

De Ouderkerkerplas is qua omvang te vergelijken met de Gaasperplas. Beide plassen zijn ontstaan als zandwinputten voor bouwprojecten in de omgeving. Het zijn beide diepe plassen en beide zijn onderdeel van het NatuurNetwerk Nederland.

Ouderkerkerplas: "Duidelijk was dat er een combinatie gevonden moest worden tussen recreatie en natuurbeheer, want de plas bleek al snel een zeer belangrijk overwinteringsgebied voor diverse vogelsoorten te zijn. Uiteindelijk werd besloten om recreatie en natuurbescherming in tijd en ruimte te scheiden. De diepe plas is geheel voor de vogels van half oktober tot half april. Er mag dan niet gevaren worden en het wandelpad langs de oostelijke-, zuidelijke- en westelijke oever is dan afgesloten. Verder zijn moerassige natuurgebiedjes ingericht ten oosten, zuiden en westen van de plas. Al vanaf de openstelling werden twee vogelkijkhutten gerealiseerd, terwijl later een verhoogd uitkijkpunt verrees."

De scheiding van recreatie en natuurbescherming voor de Ouderkerkerplas was een verstandige oplossing. Voor de Gaasperplas botsen recreatie en natuurbescherming zeer sterk. Dat betekent dat er zelfs in de broedtijd geen mogelijkheid is om de Wet natuurbescherming na te leven, want the powers that be hebben voor dit gebied bepaald dat het NNN niet of nauwelijks meetelt voor de inrichting ervan. Zuidoost Nergens Anders!

Het Toekomstplan Gaasperplas gaat stug door met het afbouwen van de natuurwaarden en wil die vervangen voor recreatie en horeca. Ballorig is indertijd al illegaal gebouwd en het strandje daar is gelukkig met een landtong afgescheiden van de plas zodat er geen ongelukken kunnen plaatsvinden daar. Het is in feite een kinderbadje.
Het toekomstplan voorziet voor de Gaasperplas wel een nieuw zandstrand met ligweide, waarvoor heel wat natuur en bomen zouden verdwijnen. Op de 'informatiemarkt' was het vragen van informatie wel een kwestie van aanschuiven en wachten. Wat men precies van plan is met het zwemstrand tegenover Nellestein is mij op de kaart nog niet helemaal duidelijk. Wordt er nog een groenstrook tussen het zwemgedeelte en de plas behouden zodat het gaat lijken op het strandje bij Ballorig of wordt een deel opengemaakt naar de plas toe? Ik ben benieuwd of die informatie zonder een woo-verzoek nog op te halen is bij de ambtenaren van Zuidoost.

Dat is wel van groot belang voor de veiligheid van zwemmers. Heeft men dit aspect ingecalculeerd? Eergisteren is er in de Ouderkerkerplas een jongetje verdronken. Niemand heeft daar erg in gehad. Toezicht was er niet. Voor toezicht is meestal geen geld.

NHNieuws: "De fatale verdrinking van een jongen, gisteren [25 juni] bij de Ouderkerkerplas, leidt tot geschokte reacties. Zo ook bij de recreanten die een dag later de plas bezoeken."

Overigens, de tjaskermolen in het Gaasperpark is al verwijderd door Groengebied Amstelland. Dat is jammer. Die dateert nog van de Floriade. Nu wordt de tjaskermolen gerestaureerd en in werkende toestand langs het Gein geïnstalleerd.