Omgevingsplan Amsterdam

Zoals we al weten heeft het college van de gemeente Amsterdam het NNN (NatuurNetwerk Nederland) niet geborgd in de Groenvisie Amsterdam 2050, noch in de Omgevingsvisie Amsterdam 2050. We weten ook dat het college nog steeds bezig is om de eisen die het NNN stelt te ondermijnen met een nieuw beleidskader Hoofdgroenstructuur (HGS).
De ondersteuning van Amsterdammers van een verzoek om een referendum te organiseren over de HGS was massaal. Er werden meer dan 18.000 handtekening onder het verzoek gezet, terwijl voor het referendum zelf maar 10.000 handtekeningen nodig zijn.

Voorlopig is het nog steeds heel waarschijnlijk dat dit college niet van plan is om het NNN te borgen in een komend Omgevingsplan van Amsterdam. Het NNN is de enige doorslaggevende juridische status die kan verhinderen dat er woningen en windturbines gebouwd worden in het NNN, kan verhinderen dat er ook in het Gaasperpark gebouwd wordt en dat er geen verdere commercialisering en afbraak van natuur en biodiversiteit zal plaatsvinden in onze natuurgebieden.
 
 
Gemeente Amsterdam: Omgevingsplan Amsterdam

"Meedenken over de ‘basisregeling’ voor het Omgevingsplan Amsterdam

Wanneer de Omgevingswet ingaat, moeten alle gemeenten een omgevingsplan vaststellen. Hierin komt een grote hoeveelheid regels over de fysieke leefomgeving bij elkaar. Denk aan regels over bouwen, gebruik van gebouwen, monumenten, water en milieubelastende activiteiten. De basisregeling is de eerste stap naar het Omgevingsplan Amsterdam.

Van 12 januari tot en met 8 maart 2023 kunt u reageren op het voorontwerp van de basisregeling.

Zo pakken we het aan in Amsterdam

Zodra de Omgevingswet ingaat, krijgt Amsterdam automatisch een tijdelijk omgevingsplan ‘van rechtswege’. Daarin staan de huidige bestemmingsplannen nog gewoon zoals ze nu zijn. Samen met specifieke regels over bouwen en milieu die van het Rijk naar de gemeenten gaan.

Vervolgens hebben we tot 2030 de tijd om een nieuw, samenhangend omgevingsplan te maken. Dat doen we in stappen:

  1. Eerst stellen we zo snel mogelijk de ‘basisregeling’ vast. Deze set regels vormt de basis voor het nieuwe Omgevingsplan Amsterdam. De genoemde rijksregels zijn erin verwerkt, regels uit de erfgoed- en hemelwaterverordening en veelvoorkomende regels uit bestemmingsplannen.
  2. Vervolgens vervangen we met die basisregeling stap voor stap de huidige bestemmingsplannen. Dat doen we per gebied. Ondertussen voegen we nog meer regels uit gemeentelijke verordeningen toe, bijvoorbeeld over bomenkap. Dit overgangsproces duurt tot 2030.

Regels en begrippen die per gebied onnodig van elkaar verschillen, trekken we hierbij gelijk. Dit betekent niet dat alle regels overal in Amsterdam gaan gelden. Regels kunnen gelden voor een specifieke locatie, voor een groter gebied of voor de hele stad.

Stukken inzien

Reageren

Is de opbouw van de basisregeling logisch? Zijn regels goed vindbaar, begrijpelijk en uitvoerbaar? Zijn er onderdelen waar u het niet mee eens bent, en waarom? We horen graag uw ideeën voor verbetering.

Reageer online

Schriftelijke reacties kunt u sturen naar:

Het college van B en W Amsterdam
P/a directeur Ruimte & Duurzaamheid
Postbus 2758
1000 CT Amsterdam

Onder vermelding van ‘reactie Omgevingsplan Amsterdam, Basisregeling’."