Vijfjarencontract voor Reggae Lake in Gaasperpark

 Na de problemen, de verwarring en wetteloosheid met het al dan niet tijdig verlenen van de vergunningen voor Reggae Lake 2024 is er kortgeleden op de site van GGA deze tekst verschenen:

"Tijdelijke Gebruiksovereenkomst informatie

Het recreatieschap is voornemens om een Tijdelijke gebruiksovereenkomst voor meerdere jaren te sluiten met Reggae Lake Festival B.V.. De tijdelijke gebruiksovereenkomst heeft betrekking op het evenemententerrein Groengebied Amstelland | Gaasperplas Noord gelegen in de gemeente Amsterdam voor de duur van 5 jaar voor 2 dagen per jaar, met de mogelijkheid tot voortzetting van de overeenkomst voor een aansluitende, tweede periode van 5 jaar, voor 2 dagen per jaar.
Figuur 1:
Omschrijving type onroerend goed: evenemententerrein
gemeente: Amsterdam
naam evenemententerrein: Groengebied Amstelland Gaasperplas Noord"

In de eerste plaats, het Gaasperpark is in zijn geheel een natuurgebied, behorend tot het NatuurNetwerk Nederland, NNN, en geen evenemententerrein. Het park wordt wel gebruikt voor evenementen en het is ook de bedoeling van b&w om er een evenemententerrein van te maken, wat bleek uit het door b&w voorgestelde nieuwe beleidskader HGS, HoofdGroenStructuur. Dat nieuwe beleidskader is door de bewoners van Amsterdam in een referendum afgewezen.

Zolang de gemeente in naleving van de nieuwe Omgevingswet nog geen Omgevingsplan heeft opgesteld waarin het NNN is geborgd, blijft het bestemmingsplan Gaasperdam geldig. In dat bestemmingsplan staat duidelijk dat enkel lichte recreatie is toegestaan, geen zware recreatie als grote festivals. Tijdens de voorbije aflevering van Reggae Lake is zelfs een poging gewaagd om vanaf de opbouw tot de afbouw bijna het hele park af te sluiten voor recreatie.
Hieronder ziet u de plattegrond met afsluiting (ook van de oostzone met de grienden en duinen), en daaronder het grote zeildoek dat na protesten van de Stichting Natuurbescherming ZO in de plaats is gekomen van de eerdere affiche.

Dit plan voor een vijfjarencontract lijkt van zeer recente datum te zijn. Want uit de agendabundel van de vergadering van GGA van 3 juli blijkt dat daar niet over gesproken is, of het moet in het geheime deel van de vergadering zijn gebeurd.
Andere kandidaten toelaten zou niet kunnen vanwege de locatieprofielen.
Dhr. Simion Blom is de door b&w afgevaardigde bestuurder in GGA. Waarom heeft hij deze kwestie niet openlijk gemeld in de bestuursvergadering, en heeft hij de stadsdeelcommissie hier al van op de hoogte gebracht?

Een andere vraag is of Amsterdam Open Air daarmee verdwijnt uit het Gaasperpark. De indruk wordt gewekt dat Reggae Lake het enige festival zou worden in het park.
"Als het recreatieschap het voornemen heeft een tijdelijke gebruiksovereenkomst met één specifieke partij aan te gaan, dan wordt dit voornemen gepubliceerd. Het recreatieschap geeft hierbij aan waarom er één serieuze gegadigde in aanmerking komt."
Maar Amsterdam Open Air heeft nog een vijfjarencontract lopen, en ik veronderstel dat dat niet meteen geannuleerd zal worden. AOA vraagt nu al bezoekers om zich te registreren voor 2025.

Het is weer behoorlijk verwarrend, zoniet misleidend. Het college en het stadsdeelbestuur hebben net flink moeten inbinden wat betreft het tijdig verlenen van zowel de evenementenvergunning als de omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning met de voorschriften is op de valreep nog (gedwongen door een verzoek tot handhaving) verleend.
Ik heb weinig fiducie in een vijfjarencontract als men zelfs de voorschriften voor 2024 bijna totaal had genegeerd wegens ontbreken van een omgevingsvergunning.
Waar is de huidige trojka van stadsdeel Zuidoost mee bezig, vraag ik mij af.