Reggae Lake gaat de illegale toer op

 Bekendmaking:
"Verlenging beslistermijn omgevingsvergunning Provincialeweg 30 1108AB Amsterdam
Omschrijving
Besluit verzonden op: 30-07-2024
Zaakadres: Provincialeweg 30 1108AB Amsterdam
Zaaknummer: Z2024-009763
DSO-nummer: 2024042501675
Door dit besluit is de beslistermijn met 6 weken verlengd."

Het Reggae Lake festival heeft plaats op 17 en 18 augustus dit jaar. Dat betekent dat Reggae Lake door dreigt te gaan zonder de noodzakelijke omgevingsvergunning. Dat is een zware inbreuk op de wet- en regelgeving.

Grote evenementen zijn nog steeds niet toegestaan, omdat het bestemmingsplan Gaasperdam enkel lichte recreatie toestaat. Wijziging van het bestemmingsplan is momenteel niet haalbaar, daarvoor is een MilieuEffectRapportage noodzakelijk.

Er zijn twee mogelijkheden.
1. Reggae Lake heeft zijn documenten niet op orde en daarom zou het evenement zonder vergunning door moeten gaan. Het is aan de burgemeester om gezien de zeer gebrekkige normen en waarden van dit festival voor opbouw en doorgaan van het evenement, en de te verwachten schade, dan het besluit te nemen om het festival niet door te laten gaan.
2. Als het evenement toch via een besluit van de burgemeester door mag gaan dan is dat niet alleen in strijd met de vigerende wetten en regels, maar dreigt ook het acute gevaar dat er officieel geen voorschriften zijn waar de organisatoren zich aan moeten houden.  De kans is groot dat dit door de organisatoren opgevat zal worden als een volledige vrijheid om te doen en laten wat zij zelf willen, en er in dit geval een nog grotere puinhoop van maken dan anders.

Het kan natuurlijk niet zo zijn dat Reggae Lake zich als uitzondering niet zou hoeven te storen aan bestaande wetten en regelgeving. 'Wij van Reggae Lake staan boven de wet, en wij hebben een wit voetje bij het bestuur van Zuidoost en b&w.' Dat kan natuurlijk niet.

In dat geval staat ons niets anders te doen dan een voorlopige voorziening aan te vragen om dit festival niet door te laten gaan tot alle documenten in orde zijn en ingediend, en tot er een omgevingsvergunning is verleend. 

Graag per omgaande van het bestuur van Zuidoost en de burgemeester een duidelijke intentieverklaring: mag dit festival zonder omgevingsvergunning doorgang vinden, of wordt het volgens de wet en regels alsnog uitgesteld of afgezegd?
Is die intentieverklaring er niet binnen een paar dagen dan moeten wij uitgaan van een bewuste poging tot wetsovertreding en zal een voorlopige voorziening aangevraagd worden bij de bestuursrechtbank.

Dit bericht gaat meteen naar het bestuur van stadsdeel Zuidoost en de burgemeester.