Omgevingswet en Omgevingsplan

Vanaf begin dit jaar is in heel Nederland en alle gemeenten de nieuwe Omgevingswet van kracht. 
Met ingang van 12 januari 2023 heeft in het kader van participatie en vooroverleg een voorontwerpwijzing Omgevingsplan Amsterdam (Omgevingsplan Amsterdam, Basisregeling) ter inzage gelegen. Daarop heeft ook de Stichting Natuurbescherming ZO een reactie gegeven aan de gemeente.
Inmiddels heeft het college van b&w het Ontwerp Wijzigingsbesluit Omgevingsplan Amsterdam (Basisregeling) vrijgegeven voor terinzagelegging.
De bij de terinzagelegging behorende kennisgeving vindt u op onderstaande link, daarin is ook aangegeven wanneer en op welke wijze eventuele zienswijzen naar voren kunnen worden gebracht.

Nota van beantwoording Inspraak Omgevingsplan Basisregeling (PDF, 775 kB)

Gemeenteblad van Amsterdam:

 "Op 1 januari jongstleden is de Omgevingswet in werking getreden. Gemeenten moeten op grond van deze wet één integraal omgevingsplan voor het gehele grondgebied vaststellen.

 Het omgevingsplan is het gemeentelijk juridisch instrument waarin regels over de fysieke leefomgeving worden opgenomen. Het wordt het juridisch kader voor allerlei activiteiten die plaatsvinden in de fysieke leefomgeving. Het reguleert activiteiten om ongewenste gevolgen voor de fysieke leefomgeving te voorkomen. Het omgevingsplan wordt daarmee voor iedereen in Amsterdam relevant.

 Het omgevingsplan zal niet in een keer al die bestaande regelingen vervangen. Dat zal gebied voor gebied en onderwerp voor onderwerp gebeuren. Het in procedure gebracht Ontwerp Wijzigingsbesluit Omgevingsplan gemeente Amsterdam (Basisregeling) is in dat proces een eerste stap.

Context: de situatie vanaf het moment dat de Omgevingswet in werking is getreden

Vanaf het moment dat de Omgevingswet in werking is getreden, hebben alle gemeenten direct al een omgevingsplan. Met overgangsrecht heeft het Rijk ervoor gezorgd dat dat zo is. Dat omgevingsplan wordt ook wel het ‘omgevingsplan van rechtswege’ genoemd. Het omgevingsplan is raadpleegbaar via de landelijke viewer ‘Regels op de kaart’: https://omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart/.   

Het omgevingsplan van rechtswege is in juridisch opzicht één omgevingsplan, maar het bestaat uit verschillende losse onderdelen. Het bestaat allereerst uit alle bestaande bestemmingsplannen, uitwerkingsplannen, wijzigingsplannen, exploitatieplannen en vergelijkbare ruimtelijke besluiten die nog op grond van de toenmalige Wet ruimtelijke ordening zijn vastgesteld. Deze plannen zijn in naam onderdeel geworden van het omgevingsplan, maar zijn inhoudelijk niet gewijzigd. Ze zijn ook nog niet technisch geïntegreerd in het omgevingsplan, maar als ‘los’ onderdeel van het omgevingsplan digitaal raadpleegbaar via de viewer ‘Regels op de kaart’ (voorlopig zijn ze ook nog vindbaar op www.ruimtelijkeplannen.nl).

Inhoud van het wijzigingsbesluit

Met het voorgenomen Wijzigingsbesluit Omgevingsplan gemeente Amsterdam (Basisregeling) wordt een basisregeling voor het omgevingsplan vastgelegd, van waaruit het omgevingsplan verder wordt opgebouwd.
 

Terinzagelegging

Het Ontwerp Wijzigingsbesluit Omgevingsplan gemeente Amsterdam (Basisregeling) ligt met ingang van 01‑02‑2024 gedurende een termijn van zes weken (tot en met 13‑03‑2024) ter inzage.

Het ontwerpbesluit is bekendgemaakt en vindbaar in het Gemeenteblad: Gemeenteblad 2024, 33950 | Overheid.nl > Officiële bekendmakingen (officielebekendmakingen.nl).

Daarnaast is een geconsolideerde versie van het omgevingsplan (het omgevingsplan zoals dat komt te luiden nadat het wijzigingsbesluit in werking is getreden) raadpleegbaar via de viewer ‘Regels op de kaart’: https://omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart/. U kunt daarbij zoeken vanuit de kaart, op naam (titel: Omgevingsplan gemeente Amsterdam), of op identificatienummer (akn/nl/act/gm0363/2020/omgevingsplan).

Het ontwerpbesluit ligt gedurende de hiervoor genoemde termijn van zes weken ook ter inzage bij de stadsloketten. Bel voor adres en openingstijden van de stadsloketten 14 020 of kijk op Externe link: www.amsterdam.nl/adressengids.

Het ontwerpbesluit en de bijbehorende algemene en artikelgewijze toelichting zijn als pdf-bestand tevens te vinden via: Externe link: https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/bestemmingsplannen-omgevingsplan/basisregeling-omgevingsplan-amsterdam/"

Zienswijzen

Gedurende bovengenoemde termijn van terinzagelegging kan een ieder zienswijzen over het Ontwerp Wijzigingsbesluit Omgevingsplan gemeente Amsterdam (Basisregeling) naar voren brengen bij de gemeenteraad van Amsterdam.

Schriftelijke zienswijzen kunnen naar voren worden gebracht bij de gemeenteraad van Amsterdam, per adres: directeur Ruimte en Duurzaamheid, T.a.v. R.C. Bakker, Postbus 2758, 1000 CT Amsterdam.

Het is niet mogelijk om een zienswijze per e-mail in te dienen.

Voor het indienen van mondelinge zienswijzen over het ontwerpbesluit kan contact worden opgenomen met Remco Bakker van Ruimte & Duurzaamheid, team juridische planvorming (tel. 14020)."




Belangrijk blijft dat voor de NNN-gebieden de Provincie nog steeds bepaalt wat kan en niet kan. De gemeenten zijn verplicht zich te houden aan de Omgevingsverordening Noord-Holland waarin het NNN is geregeld.
De gemeente Amsterdam heeft het NNN niet geborgd in de Omgevingsvisie en de Groenvisie Amsterdam 2050. Ook de geplande wijzigingen van de HGS, de HoofdGroenStructuur van Amsterdam geven al aan dat het college van Amsterdam het NNN wil verkleinen en versnipperen ten behoeve van grote evenementen die nog steeds plaatsvinden in strijd met het bestemmingsplan, de regels voor ruimtelijke ordening en het NNN. Het hele natuur- en evenementenbeleid is op ondemocratische wijze vastgelegd in het bestuur van Recreatieschap Groengebied Amstelland door de burgemeesters van de deelnemende gemeenten, en het beleid wordt uitgevoerd door het verlenen van omgevingsvergunningen in strijd met bestemmingsplan, ruimtelijke ordening en het NNN.

Omgevingsverordening Noord-Holland:

"Natuurnetwerk Nederland (NNN), natuurverbindingen, Bijzonder Provinciaal Landschap (BPL), stiltegebieden en Erfgoederen van uitzonderlijke universele waarde (UNESCO) zijn werkingsgebieden van de Omgevingsverordening NH2022. Voor deze werkingsgebieden gelden specifieke regels. Deze regels zijn er met name op gericht om bepaalde waarden en kwaliteiten te behouden, te beschermen en te versterken. In deze viewer vindt u de beschrijvingen van de hiervoor genoemde beschermingsregimes. Als u in deze viewer zoekt op een gebied en vervolgens op dit gebied klikt, vindt u de gedetailleerde beschrijving van het gebied.Kijk voor meer informatie over de Omgevingsverordening op de webpagina Omgevingsverordening NH2022 - Provincie Noord-Holland.De regels van de Omgevingsverordening NH2022 en de bijbehorende kaarten zijn te vinden in het Omgevingsloket."