Klik op 'Watch on YouTube' als de video niet in je browser afspeelt.
PlosOne: "We present an analysis of the conservation status of 14,669 European
terrestrial, freshwater and marine species (ca. 10% of the continental
fauna and flora), including all vertebrates and selected groups of
invertebrates and plants. Our results reveal that 19% of European
species are threatened with extinction, with higher extinction risks for
plants (27%) and invertebrates (24%) compared to vertebrates (18%).
These numbers exceed recent IPBES (Intergovernmental Plat- form on Biodiversity and Ecosystem Services) assumptions of extinction risk. Changes in agricultural practices and associated habitat loss, overharvesting, pollution and development are major threats to biodiversity. Maintaining and restoring sustainable land and water use practices is crucial to minimize future biodiversity declines."
Vertaling: Dit is een analyse van de toestand van behoud van 14.669 Europese soorten op land, in zoetwater en de zee (ca. 10% van de continentale fauna en flora), met inbegrip van alle gewervelden, en geselecteerde ongewervelden en planten. Onze resultaten tonen aan dat 19% van de Europese soorten bedreigd worden met uitroeiing, met een hoger risico voor planten (27%) en ongewervelden (24%) vergeleken met gewervelden (18%).
Deze aantallen overtreffen de recente IPBES voorspellingen van het risico van uitsterven. Veranderingen in landbouwpraktijken en het daarmee verbonden verlies van habitats, overproductie, vervuiling en ontwikkeling zijn de grootste bedreiging voor de biodiversiteit. Het behoud en herstel van duurzaam land- en watergebruik is van het allergrootste belang om toekomstige daling van de biodiversiteit zo beperkt mogelijk te houden.
Vuurlibel - Zuidoever Gaasperplas
Resource: "Biodiversiteit - de libelle als maat
De libelle is een goede soort om de biodiversiteit van sloten en plassen aan af te meten. Dat betoogt bioloog Tim Termaat in zijn proefschrift Trending Dragonflies.
Naast broedvogels en dagvlinders moet de Europese Unie daarom ook de libelle als maatstaf nemen voor de stand van de biodiversiteit, vindt Termaat. ‘Het mooie aan libellen vind ik dat al die verschillende soorten hun eigen eisen stellen aan hun leefgebied. Dat je op een gegeven moment kunt voorspellen welke je gaat aantreffen als je ergens bent.’
En ze zijn volgens Termaat dus goede indicatoren. ‘Ze komen in allerlei verschillende zoetwatersystemen voor en reageren sterk op zowel de waterkwaliteit als de structuur van de aanwezige vegetatie en – voor soorten in stromend water – het sediment op de bodem. Dat zoetwatermilieu wordt niet gedekt door vogels en vlinders. Dat is een belangrijke leemte in de huidige monitoring van biodiversiteit.’
'Hoe mobiel libellen ook zijn, ze kunnen de snelheid van de opwarming niet bijhouden.'"
Libellen tref je aan bij de waterkanten. Daarom zijn milieuvriendelijke oevers van het allergrootste belang. Als in parken water en oevers ingericht worden als zwemplek, dan verdwijnen door het maaien van rietkragen en het aanleggen aan stenen zwemstoepen de habitats van diverse soorten libellen. Dat zal zeker het geval zijn als het Toekomstplan Gaasperplas doorgaat. Dat zou een drastische aantasting zijn van hun habitats waardoor ook de biodiversiteit onder libellen in groot gevaar komt. Libellen leven voor het grootste deel van hun leven in het water langs de oevers. Als die gebruikt worden door zwemmers dan verdwijnt hun habitat. De Gaasperplas stevent af op een uitroeiingsslag van de hier levende soorten.