Natuur

Wat is eigenlijk 'natuur'? Iedereen heeft daar een andere mening over. Is natuur de wereld zoals die is zonder mensen, dus voornamelijk het terrein van planten en dieren? Is dat 'het groen' zoals de natuur meestal genoemd wordt door overheden die een hekel hebben aan alles wat groeit en bloeit zonder hun toestemming?
En 'vrije natuur' of 'ongerepte natuur' bestaan die nog? Her en der zeker nog. Maar die zijn meestal te ruig om voor iedereen toegankelijk te zijn. En de postmoderne mens wil nog steeds heersen en nut halen uit alles wat daarvoor beschikbaar ligt.
En wat betekent 'vrije natuur'? Dat is een verzameltrommel van mogelijkheden en vooral van voorstellingen en wensdenken. Voor de een is dat een plek om de hond uit te laten, voor de ander een plek waar vrij en kosteloos geplukt, geoogst en hier en daar geschoten mag worden. Of een ideale cruiseplek. Voor een ander is dat een plek waar dieren en planten hun vrije gang kunnen gaan.


De millennial wil zich persoonlijk uitleven in festivals, is diep geworteld in de neoliberale consumptiemaatschappij, maar dan op een heel persoonlijke manier, via de 'sociale' media. Voor hen bestaat natuur niet, dat is een decor waarin zij zich lekker willen voelen, ideaal voor selfies, een wereld zonder vieze dieren en gevaarlijke planten. De generation z en alpha zijn in de depressiviteit gedoken en de generation Greta (Thunberg) is nog in ontwikkeling.
Ondertussen willen de oudere babyboomers weer aan de bak en gaan uit hun dak, vooral in Duitsland, waar zij het oorlogvoeren weer salonfähig willen maken. Frau Strack-Zimmermann mag zich daarbij graag presenteren als gothic vamp queen. Wider den tierischen Ernst.

 Annalena Baerbock heeft de "Orden wider den tierischen Ernst" ontvangen van de AKV, Aachener Karnevalsverein, "als moderne Ritterin im besten Sinne, die für eine Außenpolitik auf Augenhöhe, im Einsatz für Frieden, Sicherheit, Klimaschutz, Demokratie und Menschenrechte steht". Mensch Meier! Sakkerloot! Klimaschutz? Gas uit Qatar en schalie-LNG-gas uit de VS? Bruinkool uit Lützerath?

Deze verleende 'Orde tegen de dierlijke ernst' ('tierischen Ernst' is in het Nederlands 'dodelijke ernst') is objectief alleen maar te begrijpen als een satirische afrekening op karnaval. Of is het dodelijke ernst? Tegen de dodelijke ernst of misschien wel om die dodelijke ernst weer in te burgeren met postmodern elan. Geen betere introductie van dit spektakel dan met karnaval, waar het onuitsprekelijke op de Bühne even wel uitgesproken mag worden. De wereld en politiek als spektakel. Politici en regeringsleiders als cosplay sterren. Die 'tierische' Ernst is niet de dieren te verwijten, eerder de mens, die zelfs handelingen van dodelijke ernst tot vermaak en eigenbelang maakt. De Duitse overheid lijkt daar een patent op te hebben.

Of is het 'vrije westen' (weer zo'n term!) aan de slag met een derde golf van kolonisering, dit keer richting oost?
Wat er daarna nog overblijft aan natuur en menselijkheid is een vraagteken.
“War is peace. Freedom is slavery. Ignorance is strength.” schreef George Orwell; en ook “The quickest way of ending a war is to lose it.”
Het gaat niet goed met de natuur en het gaat ook niet goed met de mens als we zo doorgaan.
Je zou er haast gothic van worden.