"Het college van burgemeester en wethouders van Gemeente Amsterdam
heeft op 13 mei 2025 ingestemd met de vrijgave voor terinzagelegging van het ontwerp Actieplan Geluid 2025-2029 (VN2025-005669) ”Actieplan geluid 2025-2029”
Overwegende dat:
de wettelijke inspraaktermijn 6 weken bedraagt.
....
Het voorkomen van geluidshinder speelt een rol in vele gemeentelijke beleidsdocumenten zoals:
Keuze plandrempel
De hoogte van de plandrempel wordt bepaald door wat haalbaar is en wat aanvaardbaar is. In Amsterdam spelen daarbij de doelstellingen van het woningbouwprogramma en de financiële mogelijkheden een grote rol. Toen het eerste Actieplan Geluid in 2009 werd vastgesteld, heeft Amsterdam gekozen voor een plandrempel voor stedelijk wegverkeer van 68 dB. In de nieuwe geluidswetgeving van de Omgevingswet worden in de rekenwijze andere correcties gehanteerd zoals de afschaffing art. 110g van de Wet geluidhinder. Bij een gelijke norm hoort nu een plandrempel van 70 dB. Het gemeentebestuur heeft gekozen voor een plandrempel van 70 dB Lden."
Participatie
Amsterdam heeft een participatieverordening waarin de meerwaarde van het betrekken van de bevolking wordt onderschreven. Nadat het Actieplan is vastgesteld is één van de maatregelen om participatie over geluid in de stad te organiseren. Om de meerwaarde van participatie volledig uit te nutten wordt participatie de komende planperiode als volwaardige actie opgenomen. We stellen een participatieplan op waarin de reikwijdte en de vorm van participatie verder wordt ingevuld.
Op de website Externe link: https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/geluid/ is het mogelijk geluidshinder te melden en via zijn vragen en suggesties welkom."
Lden = Level day evening night, geluidsniveau dag avond nacht.
Geluid is ook belangrijk voor de fauna. In geen enkel van de Amsterdamse parken (trouwens in geheel Nederland) is het mogelijk om de Wet natuurbescherming na te leven, want daar wordt tijdens festivals een geluidsvolume geproduceerd op basis van een maximumnorm van 85 dB(C) op de woonomgeving. Dat komt overeen met een geluidsvolume van 100 dB(A) in de parken voor de fauna. Dat is 30 dB teveel om verstoring van broedende vogels te vermijden. Het college verleent dus omgevingsvergunningen die op grove manier in strijd zijn met de Wnb en de Omgevingswet.
Het college van de gemeente begint zich terecht zorgen te maken.
DuurzaamOndernemen: "Gemeente Amsterdam heeft juridisch advies ingewonnen over haar verplichtingen bij bijvoorbeeld schone lucht, bescherming tegen klimaatverandering, natuurkwaliteit en circulariteit. Advocatenkantoor Nauta Dutilh heeft in opdracht van de gemeente een juridische analyse opgesteld. Volgens de onderzoek is Amsterdam kwetsbaar voor klimaatrechtszaken.
Klimaatbeleid is geen optie: zorgplicht en juridische verantwoordelijkheid
De analyse onderstreept dat de gemeente juridisch gebonden is aan zowel nationale als internationale verplichtingen. Hoewel veel van deze verplichtingen als inspanningsverplichtingen gelden, betekent dit niet dat vrijblijvendheid bestaat. Het vereist aantoonbaar en actief beleid, continuïteit in uitvoering én actualisering waar nodig. De gemeente Amsterdam draagt de zorg voor veel verschillende belangen, die ook regelmatig tegenstrijdig kunnen zijn. Van de gemeente wordt gevergd dat zij bij de afweging van verschillende belangen veel waarde hecht aan het belang van afwending van gevaarlijke klimaatverandering en zich daarbij niet laat afleiden door kortetermijnbelangen. Dit vergt van de gemeente Amsterdam dat ze moeilijke keuzes maakt, waarbij het belang om gevaarlijke klimaatverandering af te wenden zwaar zal moeten wegen."
Download het rapport (Klimaat)Verplichtingen gemeente Amsterdam:
algemeen kader en bijzondere wetten
"Van een bestuursorgaan van de gemeente wordt in de Ow (artikel 2.1, eerste lid,
van de Ow) verlangd dat de taken en bevoegdheden op grond van de Ow worden
uitgeoefend met het oog op de doelen van de wet en dient daarbij (volgens artikel
2.1, tweede lid, van de Ow) rekening te houden met de samenhang van de relevante
onderdelen en aspecten van de fysieke leefomgeving en van de rechtstreeks daarbij
betrokken belangen. In het derde lid van artikel 2.1 van de Ow wordt vervolgens
beschreven dat de toepassing van het eerste en tweede lid van artikel 2.1 van de
Ow kan worden uitgewerkt of begrensd door bijvoorbeeld (i) het beschermen van het
milieu, (ii) de natuurbescherming en (iii) het tegengaan van klimaatverandering.
• De gemeente kan in een gemeentelijke omgevingsvisie (artikel 3.1 van de Omgevingswet) haar visie, strategieën en ambities inzake bijvoorbeeld klimaatadaptatie opnemen.
• De gemeente kan ook een omgevingsplan (artikel 2.4 van de Omgevingswet)
vaststellen en daar concrete regels in vastleggen over bijvoorbeeld natuur.
Belangenafweging gemeente Amsterdam
De gemeente Amsterdam heeft een eigen verantwoordelijkheid om het hare te doen om gevaarlijke klimaatverandering af te wenden. De gemeente heeft daarnaast ook andere verplichtingen en belangen waarvoor zij de zorg draagt. Bij elke handeling die de gemeente uitvoert, moet zij alle betrokken belangen afwegen."