Dit is als ik me niet vergis de vierde omgevingsvergunning die verleend is voor de herinrichting van het Gaasperpark. Het is duidelijk dat de voorgaande bedoeld waren - indien daar geen bezwaren tegen werden ingediend - om alvast met de werkzaamheden te beginnen zonder een algemene omgevingsvergunning voor het hele herinrichtingsplan. Een integere gang van zake is dit in geen geval. Het is een poging om zoveel mogelijk verwarring te stichten, proberen bewoners voor te zijn, ze voor een voldongen feit te plaatsen en ze om de tuin te leiden. Het is ook een poging om omwonenden onnodig te belasten met juridische procedures en hen op kosten te jagen. Behoorlijk bestuur kun je dit niet noemen.
Een eerdere vergunning was verleend door de gemeente voor de werkzaamheden rond het Gaasperpark. Een andere was overgedragen aan Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, die de taak overdroeg aan Waternet. De behandeling van de bezwaren tegen deze Waternet vergunning is inmiddels uitgesteld met 6 weken. Er loopt nu al een procedure tegen de vergunning verleend door de gemeente voor een deel van de wateractiviteiten. En er loopt ook een procedure tegen de bomenkap. Moeilijker kunnen het college en het stadsdeelbestuur het niet maken. Zuidoost nergens anders!
Het bestuur van Zuidoost en het college van Amsterdam weten donders goed wat mag en niet mag, maar hebben daar geen boodschap aan. Hun wil om een sluikse en slinkse wijziging van het bestemmingsplan en het NNN door te drukken is zo sterk dat ze bewust de verplichting tot behoorlijk bestuur aan hun laars lappen.
Bekendmaking Amsterdam:
"Besluit omgevingsvergunning reguliere procedure verleend Gaasperpark: Recreatiegebied Gaasperplas Noordoostelijke oever en het Floriade gedeelte
Omschrijving: aanlegactiviteit tbv herinrichten van het Gaasperplaspark ter hoogte van de entree van het park, de metrohalte Gaasperplas en het Campanile Hotel
Besluit: verleend
Besluit verzonden op: 10-02-2025
Zaakadres: Gaasperpark: Recreatiegebied Gaasperplas Noordoostelijke oever en het Floriade gedeelte
Zaaknummer: Z2024-038807
DSO-nummer: 2024112200989
Meer informatie
Het besluit en bijbehorende stukken kunt u per e-mail ontvangen. Stuur een verzoek naar vth.sdzo@amsterdam.nl en vermeld daarin: zaakadres, zaaknummer en DSO-nummer.
Bezwaar tegen dit besluit
Misschien bent u het niet eens met dit besluit? Als belanghebbende mag u bezwaar indienen. Dit moet binnen 6 weken na 10-02-2025. U dient uw bezwaar in:
1. via: Externe link: www.amsterdam.nl/bezwaar/jb met uw DigiD of E-herkenning
2. per post naar Gemeente Amsterdam; T.a.v. Juridisch Bureau; Postbus 483; 1000AL Amsterdam
Vermeld in uw bezwaarschrift altijd:
- uw naam, adres, telefoonnummer en eventueel uw e-mailadres
- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft en uw handtekening
- het besluit waartegen u bezwaar maakt, met datum, zaaknummer en DSO-nummer van het besluit
- waarom u bezwaar indient
- misschien dient iemand anders namens u het bezwaar in. Stuur dan een machtiging mee.
Voorlopige voorziening
Indienen van een bezwaar heeft geen schorsende werking. Dat betekent dat het besluit waartegen u bezwaar maakt geldig blijft totdat er een besluit is genomen op uw bezwaar. U kunt dat voorkomen door een voorlopige voorziening bij de bestuursrechter te vragen. Daar moet u voor betalen. Ga voor informatie over de kosten en over de voorwaarden naar Externe link: https://www.rechtspraak.nl. U dient een verzoek om een voorlopige voorziening in via Externe link: https://mijn.rechtspraak.nl met uw DigiD of E-herkenning."

In een eerste dcoument lijkt het hier enkel te gaan om een omgevingsvergunning op basis van bestemmingsplan Restgebieden Zuidoost, voor werkzaamheden bij het pleintje bij de ingang van de metro en het eerste watergebiedje.
“Herinrichting van het Gaasperplaspark: de Noordoostelijke oever van de Gaasperplas, rondom het Floriade-deel van het Gaasperpark. Werkzaamheden bestaan uit aanleggen, verbreden en verwijderen van verhardingen, rooien en planten van bomen, struiken, heesters en beplanting. Verder wordt er een nieuwe zwemplek gegraven en een watergang gegraven.”
Zie kaartje hierboven, vallend onder bestemmingsplan Restgebieden Zuidoost.
Maar bovenstaand plaartje is zeer misleidend. Op de bijgevoegde uitvoeringstekeningen is te zien dat het gaat om de gehele entree. En daarvoor geldt het bestemmingsplan Gaasperdam. We moeten er voorlopig van uitgaan dat het gaat om de aanleg van de rechte entree, in elk geval geven de uitvoeringstekeningen aan dat de hele entree tot de platanen behoort tot de activiteiten die in deze omgevingsvergunning uitgevoerd zullen worden. Zie onderstaande uitvoeringstekening. Klik op kaart voor vergroting.
Een allesomvattende omgevingsvergunning voor de hele herinrichting is er dus nog steeds niet.