Zombie festivals?

 Het moet niet gekker worden in stadsdeel Zuidoost. Op internet zie ik al festivals aangekondigd worden, waarvoor de bekendmakingen van de aanvragen nogal vreemd overkomen en blijkbaar met problemen te maken hebben. 

Voor Lavish Live Festival, dat zijn de jongens van Guilty Pleasure als ik me niet vergis, wordt al aangekondigd dat dit plaats vindt op 6 juli 2025, locatie Gaasperplas.

In een bekendmaking die net is doorgestuurd (maar via de link nog niet bereikbaar vandaag) staat: Besluit evenementenvergunning voor het houden van event Lavish live Afgebroken (Ingetrokken) - Provincialeweg 1 in Amsterdam, Dansen en een drankje doen voor 4999 bezoekers.
Dat voor dit festival iets niet klopt is duidelijk, dat is het adres van een woning naast Begraafplaats Driemond.

Vorig jaar was Lavish live aangekondigd voor 7 juli, op locatie Valburgdreef 1001, dat is het adres van Ballorig.
Volgens Groengebied Amstelland wordt Guilty Pleasure dit jaar gehouden op 5 en 6 juli Gaasperplas - zuidkant.
Een eigen website lijkt Guilty Pleasure niet meer te hebben.
GGA kondigt ook al Amsterdam Open Air aan, op 7 en 8 juni dit jaar, Gaasperplas - noordkant.
AOA heeft nu al kaarten in de verkoop voor 8 juli.

Er zouden dit jaar toch werkzaamheden begonnen worden voor de herinrichting van het Gaasperpark?

'Participatie' evenementenbeleid en locatieprofielen

 Dat participatietrajecten in Amsterdam en specifiek ook in stadsdeel Zuidoost eigenlijk nog nooit als echte participatie werd ervaren door bewoners is een feit. We kregen meestal te horen wat het beleid van de gemeente wordt, en dat wordt dan door het college en de stadsdeelbesturen doorgeramd. Ook de adviescommissie wordt meestal genegeerd als zij een kritisch advies levert en verzoekt om behoud van het NNN, van natuur en fauna en flora.

De locatieprofielen van Zuidoost zijn jaren geleden opgesteld op de dag nadat er een inspraakbijeenkomst werd gehouden. Ik had een presentatie gemaakt, die moest eerst ingeleverd worden maar de voordracht met de plaatjes werd gewoon gesaboteerd; voorzitter Dalgliesh had geen bezwaar tegen deze gang van zaken. De volgende dag werden de locatieprofielen in feite zonder enige inspraak bekendgemaakt.

Vandaag ontving ik na mijn verzoek om uitleg over de lopende participatie inzake het evenementenbeleid en de locatieprofielen het volgende antwoord:

"Er is geen apart evenementenbeleid voor stadsdeel Zuidoost. De herijking vindt gemeente breed plaats.

Wel kunnen per stadsdeel enquêtes ingevuld worden door bewoners: https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/nieuw-evenementenbeleid/denk-mee-locatieprofielen-zuidoost/

 

Voor de locatieprofielen Nelson Mandela Park (27 maart) en Gaasperplaspark (1 april) zijn vanwege de grootte plenaire bijeenkomsten georganiseerd.

De opzet van de bijeenkomsten zal zijn: het toelichten van het nieuwe evenementenbeleid door de gemeente en het bespreken van zorgen, wensen en ideeën van omwonenden, betrokkenen en geïnteresseerden.

 

Het programma van de plenaire bijeenkomsten ziet er als volgt uit:

 

19:00-19:30         Inloop met informatiemarkt

19:30                       Welkom door gespreksleider + korte vragen aan bezoekers

19:40                       Optie: Interview stadsdeelbestuurder

19:45                       Presentatie gemeente

20:00                       Panelgesprek

20:20                       Vragen uit de zaal

20:40-21:15          Informatiemarkt

21:15-21:30          Uitloop

 

Zie de bijlagen voor de bewonersbrieven met meer informatie.

 

Uw bijdrage is tijdens deze bijeenkomst(en) meer dan welkom!

 

Met vriendelijke groet,

 

Nick Roelfsma

Bestuursadviseur dagelijks bestuur

Stadsdeel Zuidoost"

 

Het begint en eindigt dus met een informatiemarkt. Daarmee wordt de toon al gezet. Voor Zuidoost geldt dan naar alle waarschijnlijkheid dat het NNN niet ter sprake zal komen omdat zowel het college als het stadsdeelbestuur het NNN al jaren negeren en eigenlijk kwijt willen om meer commerciële evenementen mogelijk te maken voor een kleine schare van festivalorganisatoren. Aan deze organisatoren wordt meegedeeld dat het Gaasperpark een evenemententerrein is en die zullen dat graag meteen beamen. Kassa! Sommige festivalorganisatoren en het stadsdeelbestuur vinden zelfs dat het niet nodig is om omgevingsvergunningen te verlenen voor hun evenementen. Wetteloosheid heerst, ala presi. Inspraak bestaat feitelijk niet. De mogelijkheid dat de locatieprofielen gewijzigd worden voor Zuidoost is puur theoretisch. De herinrichting van het Gaasperpark toont aan dat het de bedoeling is dat het NNN afgewaardeerd wordt en dat dezelfde evenementen jaar na jaar door zullen gaan, tot het Gaasperpark volledig is platgetrapt en afgewaardeerd omdat daar geen vogel meer wil broeden.

Voor de herinrichting is eerst een wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk, en moet een MER, een milieueffectrapportage, opgestart worden; en omdat het om een NNN-gebied gaat ook de toestemming van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland en in dat geval zou compensatie voor het verlies van NNN-oppervlak elders ingericht moeten worden.

Herinrichten Gaasperpark of vernielen van natuur?

Pas als ze gemerkt hebben dat wij het al onvoorzien gemerkt hebben, zijn ze bereid om de nodige informatie te verstrekken.
Alleen hun terminologie klopt nog niet. Met het ‘verbeteren’ van het Gaasperpark bedoelen ze ‘vernielen van natuur’ en ‘een evenemententerrein inrichten'.

Omgevingsvergunning verleend voor herinrichting Gaasperpark

 Dit is als ik me niet vergis de vierde omgevingsvergunning die verleend is voor de herinrichting van het Gaasperpark. Het is duidelijk dat de voorgaande bedoeld waren - indien daar geen bezwaren tegen werden ingediend - om alvast met de werkzaamheden te beginnen zonder een algemene omgevingsvergunning voor het hele herinrichtingsplan. Een integere gang van zake is dit in geen geval. Het is een poging om zoveel mogelijk verwarring te stichten, proberen bewoners voor te zijn, ze voor een voldongen feit te plaatsen en ze om de tuin te leiden. Het is ook een poging om omwonenden onnodig te belasten met juridische procedures en hen op kosten te jagen. Behoorlijk bestuur kun je dit niet noemen.

Een eerdere vergunning was verleend door de gemeente voor de werkzaamheden rond het Gaasperpark. Een andere was overgedragen aan Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, die de taak overdroeg aan Waternet. De behandeling van de bezwaren tegen deze Waternet vergunning is inmiddels uitgesteld met  6 weken. Er loopt nu al een procedure tegen de vergunning verleend door de gemeente voor een deel van de wateractiviteiten. En er loopt ook een procedure tegen de bomenkap. Moeilijker kunnen het college en het stadsdeelbestuur het niet maken. Zuidoost nergens anders!

Het bestuur van Zuidoost en het college van Amsterdam weten donders goed wat mag en niet mag, maar hebben daar geen boodschap aan. Hun wil om een sluikse en slinkse wijziging van het bestemmingsplan en het NNN door te drukken is zo sterk dat ze bewust de verplichting tot behoorlijk bestuur aan hun laars lappen.

Bekendmaking Amsterdam:

"Besluit omgevingsvergunning reguliere procedure verleend Gaasperpark: Recreatiegebied Gaasperplas Noordoostelijke oever en het Floriade gedeelte

Omschrijving: aanlegactiviteit tbv herinrichten van het Gaasperplaspark ter hoogte van de entree van het park, de metrohalte Gaasperplas en het Campanile Hotel

Besluit: verleend
Besluit verzonden op: 10-02-2025
Zaakadres: Gaasperpark: Recreatiegebied Gaasperplas Noordoostelijke oever en het Floriade gedeelte
Zaaknummer: Z2024-038807
DSO-nummer: 2024112200989

Meer informatie

Het besluit en bijbehorende stukken kunt u per e-mail ontvangen. Stuur een verzoek naar vth.sdzo@amsterdam.nl en vermeld daarin: zaakadres, zaaknummer en DSO-nummer.

Bezwaar tegen dit besluit

Misschien bent u het niet eens met dit besluit? Als belanghebbende mag u bezwaar indienen. Dit moet binnen 6 weken na 10-02-2025. U dient uw bezwaar in:

1. via: Externe link: www.amsterdam.nl/bezwaar/jb met uw DigiD of E-herkenning
2. per post naar Gemeente Amsterdam; T.a.v. Juridisch Bureau; Postbus 483; 1000AL Amsterdam

Vermeld in uw bezwaarschrift altijd:
- uw naam, adres, telefoonnummer en eventueel uw e-mailadres
- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft en uw handtekening
- het besluit waartegen u bezwaar maakt, met datum, zaaknummer en DSO-nummer van het besluit
- waarom u bezwaar indient
- misschien dient iemand anders namens u het bezwaar in. Stuur dan een machtiging mee.

Voorlopige voorziening

Indienen van een bezwaar heeft geen schorsende werking. Dat betekent dat het besluit waartegen u bezwaar maakt geldig blijft totdat er een besluit is genomen op uw bezwaar. U kunt dat voorkomen door een voorlopige voorziening bij de bestuursrechter te vragen. Daar moet u voor betalen. Ga voor informatie over de kosten en over de voorwaarden naar Externe link: https://www.rechtspraak.nl. U dient een verzoek om een voorlopige voorziening in via Externe link: https://mijn.rechtspraak.nl met uw DigiD of E-herkenning."

In een eerste dcoument lijkt het hier enkel te gaan om een omgevingsvergunning op basis van bestemmingsplan Restgebieden Zuidoost, voor werkzaamheden bij het pleintje bij de ingang van de metro en het eerste watergebiedje.
“Herinrichting van het Gaasperplaspark: de Noordoostelijke oever van de Gaasperplas, rondom het Floriade-deel van het Gaasperpark. Werkzaamheden bestaan uit aanleggen, verbreden en verwijderen van verhardingen, rooien en planten van bomen, struiken, heesters en beplanting. Verder wordt er een nieuwe zwemplek gegraven en een watergang gegraven.”
Zie kaartje hierboven, vallend onder bestemmingsplan Restgebieden Zuidoost.

Maar bovenstaand plaartje is zeer misleidend. Op de bijgevoegde uitvoeringstekeningen is te zien dat het gaat om de gehele entree. En daarvoor geldt het bestemmingsplan Gaasperdam. We moeten er voorlopig van uitgaan dat het gaat om de aanleg van de rechte entree, in elk geval geven de uitvoeringstekeningen aan dat de hele entree tot de platanen behoort tot de activiteiten die in deze omgevingsvergunning uitgevoerd zullen worden. Zie onderstaande uitvoeringstekening. Klik op kaart voor vergroting.

Een allesomvattende omgevingsvergunning voor de hele herinrichting is er dus nog steeds niet.

Besluit omgevingsvergunning herinrichting Gaasperpark

Dat het meedenken over de locatieprofielen voor evenementen (zie voorgaande post) een charade is, blijkt wel uit het feit dat het zoveelste besluit in de kwestie herinrichting Gaasperpark nu genomen is door ... ja door wie eigenlijk, door Weesp, door stadsdeel Zuidoost of door het college van de gemeente Amsterdam?
Bijbehorende stukken bij dit besluit kunnen opgevraagd worden in Weesp, waar men waarschijnlijk van niets weet. Kennelijk hoort deze gang van zaken bij het bemoeilijken van toegang tot informatie, inspraak in besluitvorming en toegang tot de rechter inzake milieuaangelegenheden, zoals dat is vastgelegd in het Verdrag van Aarhus.
Personen met verward gedrag komen kennelijk vandaag de dag niet alleen voor op de straat, maar ook onder de ambtenarij en besturen.

Ik zag de bekendmaking vanmorgen verschijnen. Het besluit was al op 31 januari verstuurd.

Bekendmakingen: "Besluit omgevingsvergunning reguliere procedure verleend Gaasperpark: Recreatiegebied Gaasperplas Noordoostelijke oever en het Floriade gedeelte

Omschrijving: herinrichten van het Gaasperpark, t.h.v. de Noordoostelijke oever van de Gaasperplas en rondom het Floriade-deel van het Gaasperpark

Besluit: verleend

Besluit verzonden op: 31-01-2025

Zaakadres: Gaasperpark: Recreatiegebied Gaasperplas Noordoostelijke oever en het Floriade gedeelte

Zaaknummer: Z2024-038783

DSO-nummer: 2024112200791

Meer informatie

Het besluit en bijbehorende stukken kunt u per e-mail ontvangen. Stuur een verzoek naar vth.weesp@amsterdam.nl en vermeld daarin: zaakadres, zaaknummer en DSO-nummer.

Bezwaar tegen dit besluit

Misschien bent u het niet eens met dit besluit? Als belanghebbende mag u bezwaar indienen. Dit moet binnen 6 weken na 31-01-2025. U dient uw bezwaar in:

1. via: Externe link: www.amsterdam.nl/bezwaar/jb met uw DigiD of E-herkenning

2. per post naar Gemeente Amsterdam; T.a.v. Juridisch Bureau; Postbus 483; 1000AL Amsterdam

Vermeld in uw bezwaarschrift altijd:

- uw naam, adres, telefoonnummer en eventueel uw e-mailadres

- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft en uw handtekening

- het besluit waartegen u bezwaar maakt, met datum, zaaknummer en DSO-nummer van het besluit

- waarom u bezwaar indient

- misschien dient iemand anders namens u het bezwaar in. Stuur dan een machtiging mee.

U vindt meer informatie op: Externe link: https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd onder het tabblad contact.

Voorlopige voorziening

Indienen van een bezwaar heeft geen schorsende werking. Dat betekent dat het besluit waartegen u bezwaar maakt geldig blijft totdat er een besluit is genomen op uw bezwaar. U kunt dat voorkomen door een voorlopige voorziening bij de bestuursrechter te vragen. Daar moet u voor betalen. Ga voor informatie over de kosten en over de voorwaarden naar Externe link: https://www.rechtspraak.nl. U dient een verzoek om een voorlopige voorziening in via Externe link: https://mijn.rechtspraak.nl met uw DigiD of E-herkenning."

Stuur uw verzoek om de bijbehorende stukken gerust ook naar vth.sdzo@amsterdam.nl.
Want daar zitten de verantwoordelijken voor deze hele warboel, pardon 'procedure'.

De herinrichting van het Gaasperpark is bedoeld om festivals definitief mogelijk te maken en daarvoor de nodige infrastructuur aan te leggen en bomen te kappen. Dat is een gratis cadeau van een paar miljoen voor de festivalorganisatoren, die de kosten voor de herinrichting niet zullen hoeven te dragen. Dat zullen wij als belastingbetalers moeten ophoesten.
Voor de herinrichting van het park voor dit doel is een wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk, en daarvoor is eerst een MER, een milieueffectrapportage nodig. Het Gaasperpark is en blijft een NNN-gebied, behorend tot het NatuurNetwerkNederland. Voor dit gebied geldt de Omgevingsverordening van de provincie Noord-Holland. Beslissingen over het NNN worden genomen door de provincie, die zich ook moet houden aan deze Omgevingsverordening.

Het net verleende besluit is daarom in strijd met het bestemmingsplan; een Omgevingsplan van de gemeente Amsterdam is er nog niet, en daarom moet een MER procedure opgestart worden. Het besluit is in strijd met de Omgevingsverordening NH en met de Nederlandse en de Europese wetgeving en verdragen. De bestemming van het Gaasperpark zou met dit besluit wederrechtelijk gewijzigd worden. 
Wat kun je tenslotte verwachten van een bestuur dat het zelfs vertikt om een omgevingsvergunning te verlenen voor bijvoorbeeld een festival als Reggae Lake? Het is dezelfde wetteloosheid die hier heerst. Eigenlijk onvoorstelbaar in een democratische rechtsstaat. Daarom: dien uw bezwaren in.

Meedenken over locatieprofielen evenementen

Amsterdam-evenementenbeleid:
"Evenementen vinden verspreid over de stad plaats. Daarom maken we per locatie een profiel met wat er wel en niet kan. U kunt meedenken over deze locatieprofielen."

Op bovenstaande link kunt u uw mening geven over de geschiktheid van diverse locaties voor evenementen. Scroll naar rechtsbeneden voor stadsdeel Zuidoost.

Het Gaasperpark en de hele omgeving van de Gaasperplas zijn niet geschikt voor evenementen. Op de site van de gemeente staat per locatie het huidige locatieprofiel aangegeven: op de noord- en zuidoever van de Gaasperplas mogen geen evenementen met hoge geluidsbelasting van 75-85 dB(C) (voor de omgeving) plaatsvinden. Jawel, dat staat er. En dat is een zeer verstandig besluit. Houden zo!

Ik zou daar aan toe willen voegen ook geen evenementen met geluidsniveaus van meer dan 70 dB(A) in het Gaasperpark en op de zuidoever van de Gaasperplas. Dat is voor de bescherming van o.a. vogels in de broedtijd. De Wet natuurbescherming kan anders niet nageleefd worden.

Dat zou ook moeten gelden voor de oostkant van de Gaasperplas. Geen geluidsoverlast van meer dan 70 dB(A) op die locaties. Zeker niet in de broedtijd.
Dit hele gebied maakt deel uit van het NNN, NatuurNetwerkNederland, dat bedoeld is voor behoud en versterking van robuuste natuur. Het bestemmingsplan Gaasperdam is nog steeds van kracht, en daarin is enkel lichte recreatie toegestaan. Een nieuw bestemmmingsplan of een omgevingsplan voor dit gebied is er nog niet.

Het Nelson MandelaPark is ingericht speciaal voor evenementen. Het is een paar jaar geleden voorzien van een goede drainage. Als er evenementen gehouden worden dan enkel daar of beter nog, in het uitgaanscentrum, in de grote zalen rond metrostation Bijlmer. In dat laatste geval is de overlast door geluid en verkeer het kleinst.