Oproep van GroenplatVorm

 Oproep van GroenplatVorm

Beste collega’s in het groen, natuur liefhebbers en recreanten in Amsterdam Zuidoost en de hele stad,

Op 9 december jongstleden publiceerde Natuur & Milieufederatie Noord-Holland hun onderzoek naar groen in Nederlandse steden. Daaruit blijkt dat sinds 2019 25% van het publieke groen uit Amsterdam is verdwenen. Dit is ongeloofijk, temeer omdat het sinds 2018 zittende college in hun beleidsdocumenten (Groenvisie en Hoofdgroenstructuur) zegt de stad RIGOUREUS te willen vergroenen.

Dit blijkt dus helaas niet het geval, reden voor ons, GroenplatVorm Zuidoost om toch last minute nog een bezwaarschrift te schrijven tegen bomenkap en herinrichting van het Gaasperplaspark in Amsterdam Zuidoost. Het is overduidelijk dat wij in een verdichtende stad geen spatje groen meer kunnen verliezen, want Amsterdam is wereldwijd of Europa-wijd ook al geen koploper wat groene ruimte betreft. Wij hebben ons groen nodig voor koelte tijdens oprukkende hittegolven, om water te bergen tijdens meer en hevigere stortbuien, of om the chillen als je 8 hoog achter woont. Vandaag is het het Gaasperpark, morgen kunnen het de bomen en struwelen bij jou in de buurt zijn, of jullie natuurgebied(je).

Vandaar het verzoek om ons bezwaarschrift te ondersteunen.
Wij moeten het aanstaande maandag 23 december insturen naar de gemeente dus het is kort dag. Maar.....draagt u het groen in Amsterdam een warm hart toe, wilt u de verpoldering en verstening tegengaan, dan kunt u ons steunen door een e-mail te sturen naar:

info@groenplatvormzuidoost.nl

Vermeld in de onderwerp regel alstublieft: Gaasperpark bomenkap
Schrijf: Uw naam of naam van uw organisatie E-mail adres
Fysiek adres van organisaties
En uw handtekening (jpg = goed)

Dank dank dank, we moeten als burgers NU groen beschermen, anders blijft er voor de toekomstige bewoners in onze stad echt niets meer over.

Stichting GroenplatVorm Zuidoost

Annet van Hoorn
Mahmoud Mohamed
Nathalie Guicherit
Rizairis Núñez-Lacroese
Renate Nollen

Voorzitter: Saskia Bosnie
Secretaris: Clary vd Veen

TEKEN MEE

Zie ook: https://vrijenatuur.blogspot.com/2024/12/dien-bezwaar-in-tegen-bomenkap.html

Uitbreiding Ballorig met horeca

 Er is een bekendmaking van de verlening van een omgevingsvergunning voor Ballorig.


Men gaat dus kennelijk gewoon door met het verlenen van vergunningen in strijd met het bestemmingsplan en in dit geval is het ook permanent.
De bouw van Ballorig jaren geleden was volkomen illegaal. Op 12 maart 2008 is door de Raad van State in een hoger beroep van de Vereniging Vrienden van het Gaasperplaspark een uitspraak gedaan:  “De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State … vernietigt het besluit van 20 februari 2007, kenmerk 2007-2400, voor zover daarbij goedkeuring is verleend aan het plandeel met de bestemming "Bedrijven (B)" ten oosten van de Gaasperplas”.
Maar ja, het gebouw stond er al. Dus afbreken vond men geen optie meer. Nu gaat men weer een stap verder in de commercialisering in het NNN door uitbreiding met horeca.

Horeca kan ook betekenen het aanbieden van sterke drank. Dat is niet te combineren met de functie van een kinderspeelpaleis. Wordt alcohol nu niet toegestaan dan is het maar een kwestie van een jaar of zo voordat ook dat toegestaan is.
In de stukken staat dat het gaat om 'feesten en parties" voor 200 personen.
Het is nu al een bende met de barbecues en ander vertier daar.
 
We moeten eens een keer ophouden met de verstedelijking van al ons 'groen'.
 
Natuur&Milieu: "Uit onderzoek van milieuorganisatie Natuur & Milieu, in samenwerking met architecten en ingenieursadviesbureau Sweco, blijkt dat de verstening in de 30 grootste gemeenten van Nederland de afgelopen vijf jaar flink is toegenomen. Het aantal vierkante meters openbaar groen per huisadres daalde met maar liefst 24%."
 
De net verschenen vogelbalans van 2024 van Sovon geeft de onwikkelingen weer van broedvogels per leefgebied, boerenland, moeras, open natuur en bos.
"Al langere tijd worden vooral in het agrarisch gebied en in de open natuurgebieden zoals heide en duinen afnemende afnames geconstateerd. De aantallen van karakteristieke weidevogels als de Grutto en de Kievit zijn de afgelopen decennia sterk geslonken. Daarentegen vertonen moerasvogels de laatste jaren juist een stijgende lijn. Reigerachtigen en soorten die leven in ruige rietlanden zoals de Blauwborst, doen het bijvoorbeeld goed. Ook bij bosvogels laat de graadmeter recent een lichte toename zien."
De trend in moeras geeft een toename van broedgevallen weer en in bos zien we een vrij stabiele trend. Op boerenland en vooral open natuur is een verslechtering waar te nemen. 
Als onze open natuur verder verstedelijkt wordt en gecommercialiseerd dan zal de natuur verder achteruit gaan. Verstedelijking is zeer schadelijk voor de fauna en de flora. Onze stedelijke besturen zijn de oorzaak van verdergaande natuurvernietiging.

Dien bezwaar in tegen bomenkap Gaasperpark

Dien een bezwaar in tegen de omgevingsvergunning verleend voor de kap van 198 bomen en het rooien en maaien van honderden struiken en planten in het Gaasperpark.

Hier een voorbeeld van een bezwaar dat u kunt indienen, als pdf of als doc.

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-483684.html

Zorg ervoor dat het bezwaar uiterlijk op 23 december ingeleverd is. 

"Omschrijving: het kappen van 198 bomen en het verplanten van 28 bomen ivm de herinrichting van recreatiepark Gaasperplas

Besluit: verleend
Besluit verzonden op: 13-11-2024
Zaakadres: Gaasperpark: Recreatiegebied Gaasperplas Noordoever t.h.v. Liendenhof (Nellestein) en Meibergpad 1108GX
Zaaknummer: Z2024-022300
DSO-nummer: 2024080101204

Het besluit en bijbehorende stukken kunt u per e-mail ontvangen. Stuur een verzoek naar vth.sdzo@amsterdam.nl en vermeld daarin: zaakadres, zaaknummer en DSO-nummer.

Bezwaar tegen dit besluit

Misschien bent u het niet eens met dit besluit? Als belanghebbende mag u bezwaar indienen. Dit moet binnen 6 weken na 13-11-2024. U dient uw bezwaar in:
1. via: Externe link: www.amsterdam.nl/bezwaar/jb met uw DigiD of E-herkenning
2. per post naar
Gemeente Amsterdam
T.a.v. Juridisch Bureau
Postbus 483
1000AL Amsterdam

Vermeld in uw bezwaarschrift altijd:
- uw naam, adres, telefoonnummer en eventueel uw e-mailadres
- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft en uw handtekening
- het besluit waartegen u bezwaar maakt, met datum, zaaknummer en DSO-nummer van het besluit
- waarom u bezwaar indient
- misschien dient iemand anders namens u het bezwaar in. Stuur dan een machtiging mee."

Nestkasten voor vogels

Vogelbescherming: "De huismus is de bekendste vogel van ons land. Toch zit de huismus in het nauw: de afgelopen decennia is het aantal gehalveerd. Een van de oorzaken is dat ze steeds meer moeite hebben om een plekje te vinden om te broeden. Samen met bouwbedrijven heeft Vogelbescherming daarom jarenlang gewerkt aan een mooi plan om neststenen voor vogels en andere beschermde diersoorten te verplichten bij nieuwbouw en grootschalige renovatie.

Het plan is simpel qua uitvoering, geeft vogels weer een toekomst en levert geen vertraging op bij het bouwen van nieuwe woningen. Ondanks de steun van de bouwsector wil minister Mona Keijzer het plan niet uitvoeren. Ze schrapte de oplossing een maand voordat deze uitgevoerd zou worden.

Oproep aan minister Mona Keijzer: verplicht neststenen voor vogels en andere beschermde diersoorten bij nieuwbouw en grootschalige renovatie

  • Neem het plan voor nestvoorzieningen op in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL).

Bekendmaking aanvragen omgevingsvergunning

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/prb-2024-18987.html 

Omgevingsvergunning verleend voor Woontorens Kralenbeek, Kempering, Klieverink en Kouwenoord te Amsterdam (Flora- en fauna-activiteit) 
Het besluit gaat over de activiteit ‘Flora- en fauna-activiteit’.
De aanvraag ziet toe op de volgende soort(en): Gewone Dwergvleermuis.

 https://zoek.officielebekendmakingen.nl/prb-2024-18673.html

Ontvangst aanvraag omgevingsvergunning Reigersbospad e.o. te Amsterdam (Flora- en fauna-activiteit) 
De Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN) heeft namens provincie Noord Holland op 27 november 2024 een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen. Het gaat over het voornemen om een gedeelte van het Nelson Mandelapark her in te richten. In het plangebied wordt een woonwijk gerealiseerd met houten bouwblokken gelegen aan Reigersbospad e.o. te Amsterdam. De aanvraag is geregistreerd onder het kenmerk OMG-043454/DMS492155.
De aanvraag gaat over de activiteit ‘Flora- en fauna-activiteit’.

 https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-505438.html

Aanvraag omgevingsvergunning aanlegactiviteit Gaasperpark: Recreatiegebied Gaasperplas Noordoostelijke oever en het Floriade gedeelte
Omschrijving: aanlegactiviteit t.b.v. het herinrichten van het Gaasperpark, t.h.v. de Noordoostelijke oever van de Gaasperplas en rondom het Floriade-deel van het Gaasperpark
Zaakadres: Gaasperpark: Recreatiegebied Gaasperplas Noordoostelijke oever en het Floriade gedeelte

 https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-506737.html

Aanvraag omgevingsvergunning aanlegactiviteit Gaasperpark: Recreatiegebied Gaasperplas Noordoostelijke oever
Omschrijving: aanlegactiviteit t.b.v. het herinrichten van het Gaasperplaspark: nabij Speelvijver Noord
Zaakadres: Gaasperpark: Recreatiegebied Gaasperplas Noordoostelijke oever en het Floriade gedeelte.

Nog een aanvraag omgevingsvergunning herinrichting Gaasperpark

Vandaag tref ik een nieuwe bekendmaking aan van de gemeente, een aanvraag voor een omgevingsvergunning aanlegactiviteit Gaasperpark. Dat geeft kennelijk aan dat Waterschap AGV c.q. Waternet, de opdracht heeft teruggegeven aan de gemeente, zoals ik gevraagd had in de aanvulling van mijn bezwaar.
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-505438.html

Uit mijn aanvullend bezwaar: "Daarom verzoek ik u om deze vergunning in te trekken of nietig te verklaren en de opdracht voor vergunningverlening terug te geven aan de eigenlijke machtdrager in deze, b&w van de gemeente Amsterdam en hen te verzoeken om een MER-procedure op te starten.”
Ik ben benieuwd naar wat we hierover nog te horen krijgen.


Dit is nog maar de aanvraag, de verlening van de omgevingsvergunning komt later nog.
Voorlopig heeft de gemeente enkel een omgevingsvergunning verleend voor de kap van 198 bomen en verplant van 28 bomen. Daarvoor is een voorlopige voorziening aangevraagd die komende vrijdag door de voorzieningenrechter behandeld zal worden.
Het spreekt vanzelf dat als de herinrichting eerst nog een omgevingsvergunning nodig heeft - waarna de bezwaren- en beroepsprocedure aangevangen kan worden - dat de procedure voor de bomenkap pas daarna opnieuw begonnen kan worden.

Voorlopig is het dus voor ons zaak om werk te maken van de bezwaren tegen de bomenkap.
 
"Omschrijving: het kappen van 198 bomen en het verplanten van 28 bomen ivm de herinrichting van recreatiepark Gaasperplas

Besluit: verleend
Besluit verzonden op: 13-11-2024
Zaakadres: Gaasperpark: Recreatiegebied Gaasperplas Noordoever t.h.v. Liendenhof (Nellestein) en Meibergpad 1108GX

Zaaknummer: Z2024-022300
DSO-nummer: 2024080101204

Meer informatie

Het besluit en bijbehorende stukken kunt u per e-mail ontvangen. Stuur een verzoek naar vth.sdzo@amsterdam.nl en vermeld daarin: zaakadres, zaaknummer en DSO-nummer.

Bezwaar tegen dit besluit

Misschien bent u het niet eens met dit besluit? Als belanghebbende mag u bezwaar indienen. Dit moet binnen 6 weken na 13-11-2024. U dient uw bezwaar in:
1. via: Externe link: www.amsterdam.nl/bezwaar/jb met uw DigiD of E-herkenning
2. per post naar Gemeente Amsterdam; T.a.v. Juridisch Bureau; Postbus 483; 1000AL Amsterdam

Vermeld in uw bezwaarschrift altijd:
- uw naam, adres, telefoonnummer en eventueel uw e-mailadres
- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft en uw handtekening
- het besluit waartegen u bezwaar maakt, met datum, zaaknummer en DSO-nummer van het besluit
- waarom u bezwaar indient
- misschien dient iemand anders namens u het bezwaar in. Stuur dan een machtiging mee."