Natuur in de Omgevingswet

 Er is een nieuw boek verschenen, Natuur in de Omgevingswet. De Omgevingswet is vanaf begin dit jaar van kracht, hoewel sommige gemeenten nog geen Omgevingsplan vastgelegd hebben. Daar hebben ze nog een paar jaar de tijd voor gekregen.

In de Omgevingsvisie Amsterdam 2050 en de Groenvisie Amsterdam die wel al vastgesteld zijn komt de term NNN, NatuurNetwerk Nederland niet voor. Het komende Omgevingsplan Amsterdam zal dus waarschijnlijk ook geen rekening houden met het NNN.
Maar de gemeente heeft zich volgens de Omgevingswet behalve aan de bovengemeentelijke Omgevingsverordening Noord-Holland ook te houden aan de bepalingen van de Omgevingswet. En ik heb ook al tijdens het doorbladeren meerdere verwijzingen gevonden naar het Hof van Justitie van de EU, dat in feite boven de nationale wetgeving staat.

Alvast een belangrijke paragraaf uit Natuur in de Omgevingswet: "Soortenbescherming heeft betrekking op de bescherming van dier- en plantensoorten. De locatie waar de (beschermde) soort zich bevindt, doet daarbij - anders dan bij gebiedsbescherming - niet ter zake. Soortenbescherming vindt plaats binnen en buiten het Natuurnetwerk Nederland (NNN) en binnen en buiten Natura 2000-gebieden."

Dat betekent dat voor het NNN de provincie verantwoordelijk is, maar ook de gemeente Amsterdam, en dat het gaat om het hele land, niet alleen NNN, maar ook parken en de rest van de stad. Het gaat bijvoorbeeld ook om het Rijksmuseum en de Westertoren waar de Slechtvalk broedt.