Kennisgeving Drijvende bouwwerken

Bekendmaking: "Kennisgeving Voorbereidingsbesluit partiële herziening Drijvende bouwwerken
Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken ingevolge artikel 3.7 van de Wet ruimtelijke ordening het volgende bekend:
De gemeenteraad van Amsterdam heeft in zijn vergadering van 28 juni 2023 een voorbereidingsbesluit genomen. Besloten is dat een paraplubestemmingsplan ‘partiële herziening Drijvende bouwwerken’ wordt voorbereid voor een gebied zoals aangegeven op de bij het voorbereidingsbesluit behorende verbeelding met de identificatie NL.IMRO.0363.GA2301VBGST-VG01.
Met inwerkingtreding van het voorbereidingsbesluit moeten aanvragen voor een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen voor drijvende bouwwerken worden aangehouden ingevolge artikel 3.3 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht. In het voorbereidingsbesluit is opgenomen dat in concrete gevallen een omgevingsvergunning kan worden verleend indien naar het oordeel van het college de aanvraag niet in strijd is met de waterbeleidsregels.
Het voorbereidingsbesluit treedt in werking met ingang van 30 juni 2023.
Dit voorbereidingsbesluit ligt ter inzage met ingang van 30 juni 2023 gedurende een termijn van zes weken op het volgende adres:
• Het Stadsloket van het stadhuis, Amstel 1, Amsterdam. Bel voor openingstijden 14 020 of kijk op www.amsterdam.nl/adressengids/stadsloketten/stadsloket-centrum.
Het voorbereidingsbesluit partiële herziening Drijvende bouwwerken met de daarop betrekking hebbende stukken is digitaal raadpleegbaar via ww.ruimtelijkplannen.nl.
Het planidentificatienummer (ID) is NL.IMRO.0363.GA2301VBGST-VG01.
Tegen dit besluit staat geen bezwaar of beroep open. 

Amsterdam, 30 juni 2023
Burgemeester en wethouders,
Peter Teesink
Gemeentesecretaris
Femke Halsema
burgemeester"

Deze bekendmaking heb ik niet toegestuurd gekregen via mijn bekendmakingen abonnement, maar moest ik opzoeken bij de bron. Het was daarmee duidelijk dat hier niet de normale bekendheid aan gegeven mocht worden van de burgemeester.
In de gemeenteraad van 28-29 juni 2023 werd deze kwestie behandeld onder agendapunt 18, GEHEIM VN2023-012409.
Zo werd nog duidelijker dat burgers hier niets van mochten weten.
De burgemeesteres neemt hiermee duidelijk stelling, terwijl de overheid openheid voorschrijft. Zij plaatst zich hiermee weer eens in het burgerlijk verdomboekje.

Waar gaat het om? Dat wordt duidelijk als we kijken naar de bijhorende documenten.
Een plek is nog niet aangeduid op de kaart van de Ruimtelijke plannen. Maar dat ligt gewoon aan het feit dat het hier gaat om een voorbereidingsbesluit herziening Drijvende bouwwerken en dat is een paraplubestemmingsplan, gaat dus over drijvende bouwwerken in alle plassen en wateren van Amsterdam, van de Gaasperplas tot de Sloterplas.

Wat is een paraplubestemmingsplan?
"Een paraplubestemmingsplan is een bestemmingsplan dat het gehele grondgebied van een gemeente omvat. Dit plan bevat slechts enkele voorschriften, en heeft een aanvullende werking op alle andere bestemmingsplannen in de gemeente."

Het gml bestand bij dit ruimtelijk plan leidt naar een gebied dat omlijnd is als volgt:


Dat betreft dus in de eerste plaats het bestemmingsplan Gaasperdam, en in het bijzonder de Gaasperplas.
Voor dit gebied geldt nog steeds de Omgevingsverordening NH.
En hiervoor geldt het volgende:
"Voorbeelden van ruimtelijke initiatieven die negatieve effecten hebben op de wezenlijke kenmerken en waarden van een gebied, zijn:
• aanleg van nieuwe en uitbreiding van bestaande woningbouw, bedrijven en andere opstallen; ...
• aanleg van nieuwe infrastructuur of uitbreiding van bestaande infrastructuur; ...
• nieuwe voorzieningen voor en omvangrijke uitbreiding van permanente verblijfsrecreatie (waaronder bungalowparken), ‘leisurecentra’ en attractieparken; ...
• bouw of uitbreiding van drijvende objecten;
• opstelling van windturbines.
Of een ruimtelijke ingreep daadwerkelijk een negatief effect op de wezenlijke kenmerken en waarden heeft, zal per geval worden beoordeeld."





 






Als het gaat om wijziging van een bestemmingsplan dan is daarvoor een lange procedure voor noodzakelijk en kunnen omwonenden hun zienswijzen indienen en hiertegen in beroep gaan. Het voorstel voor een nieuwe HoofdGroenStructuur in Amsterdam is al een poging om haast ongezien het bestemmingsplan Gaasperdam grondig te herzien.
Nu probeert de burgemeester ook hiermee een breekijzer onder het bestaande bestemmingsplan te zetten om vooraf al een en ander als vastgesteld en definitief te bestempelen zonder dat daar de noodzakelijke inspraak en procedures aan verbonden waren.

Een bestemmingsplan wordt met toepassing van de uitgebreide openbare voorbereidingsprocedure als bedoeld in afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht (Awb) voorbereid. Deze procedure vangt aan met de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan. Daartegen kan iedereen zienswijzen indienen.
En elk nieuw bestemmingsplan Gaasperdam zal moeten voldoen aan de provinciale Omgevingsverordening Noord-Holland. 

Update 3 augustus 2023:

Voornemen voorbereiding paraplubestemmingsplan Partiële technische herziening Drijvende bouwwerken
"Op grond van artikel 1.3.1 lid 2 Bro melden wij hier dat het plan in de fase van planvoorbereiding zit. Dit is uitsluitend een kennisgeving van het voornemen dat wij een bestemmingsplan gaan voorbereiden. Daarom is er nog geen gelegenheid om zienswijzen over het voornemen naar voren te brengen en worden geen stukken betreffende het voornemen ter inzage gelegd."

'Voornemen voorbereiding' klinkt al een stuk democratischer dan 'kennisgeving voorbereidingsbesluit'.