Amsterdam Open Air 2023

Gisteren kreeg ik eindelijk de stukken toegestuurd behorend bij de omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air 2023 op 3 en 4 juni. Mijn verzoek om toezending dateert al van 7 mei, zodat de termijn van zes weken (tot 22 juni) voor het indienen van bezwaren na de bekendmaking op 11 mei (verstuurd aan belangstellenden op 16 mei) nog maar 3 weken en 2 dagen bedraagt. Zo maakt de gemeente het de burgers zo moeilijk mogelijk.
Een voorlopige voorziening aanvragen was sowieso al onmogelijk en zinloos.

In de voorschriften staat dat er een contactpersoon bereikbaar moet zijn tijdens het evenement, waarvan de naam en het telefoonnummer zijn weggelakt. In diverse wijken zijn geen bewonersbrieven verspreid met o.a. de verkeersaanwijzingen.
De website van Amsterdam Open Air is geheel in het Engels en bevat de zinnen: "Visitors enter the festival at their own risk." en "
Visitors are advised to wear earplugs."
Is het dan niet beter om in de plaats van oorpluggen de 'muziek' met de nodige aantallen dB's te verlagen? Nee, natuurlijk niet, het gaat niet om de muziek, maar om de kick van de dreunende bassen en de trillende bodem.

Vandaag ontving ik een bekendmaking over het vuurwerk tijdens het festival.
Bezwaren hiertegen indienen is niet mogelijk.
Ik heb de burgemeester vanmorgen gevraagd of zij het verantwoord vindt om vuurwerk af te steken in de broedtijd in een NNN-gebied (NatuurNetwerk Nederland).
Van Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied kreeg als antwoord op mijn verzoek om meer informatie dat zij mij binnen zeven dagen een antwoord zouden sturen. Het evenement heeft al plaats op 3 en 4 juni!

Het Meibergpad loopt dwars doorheen het Gaasperpark en het 'festivalterrein' waar momenteel nog wielewalen baltsen en zingen.

NatureToday: "Iedereen met een huisdier weet wel dat de combinatie van luide knallen, felle lichtflitsen en rook angst en desoriëntatie kan veroorzaken bij dieren."
Ik denk dan ook vooral aan de strikt beschermde vleermuizen die door het vuurwerk erg van slag kunnen raken. Maar wat heet 'bescherming' nog in Amsterdam?

Festival in Amsterdam ging door na dodelijke steekpartij: ‘Om geen paniek te creëren’

De gedachte kan zich opdringen dat festivals juist bedoeld zijn om paniek te creëren.

Het egeltje in mijn tuin zit hier in elk geval veilig.

De Wielewaal zit intussen nog steeds in het Gaasperpark, baltsend en zingend.
Het kan niet anders dat de aanwezige exemplaren hier over een paar dagen als het festival losbarst, zullen verdwijnen, en/of dat het broeden verstoord wordt.
Wat de burgemeester nog kan doen als enige mitigerende maatregel is het verlagen van het maximale geluidsniveau in het park tijdens het festival tot 70 dB(A).