Kiezen voor natuurherstel

Hoe mooi zou het zijn als toekomstige generaties kunnen genieten van een Nederlands landschap dat leeft, bloeit en zoemt en dat elk kind het geluid van de veldleeuwerik ooit heeft gehoord. De boodschap die echter doorklinkt bij het lezen van dit rapport is dat het niet goed gaat met natuur in Nederland. We staan flink in het rood.

Maar er staat meer op het spel – de leefbaarheid van ons land. Waar leefbaarheid voorheen vooral gebruikt werd voor een Nederland waar het ‘prettig’ was om te wonen, is de toon in het actuele debat dreigender geworden. De effecten van klimaatverandering nemen toe, met gevolgen voor mens en natuur in Nederland – van hittestress in steden tot het verdrogen van zandgronden en overstromingen in Zuid-Limburg. Al met al genoeg reden voor zorg.

Het beschermen en verder herstellen van natuur in deze gebieden blijft daarom onverminderd belangrijk. Sterker nog, we moeten natuurgebieden vergroten en verbinden zodat dieren en planten ruimte hebben, hun aantallen kunnen groeien en genetisch gezond blijven.

Natuur is onvermoeibaar veerkrachtig en kan zich herstellen. Die kans kunnen we geven door op korte termijn drukfactoren, zoals vermesting en vervuiling, weg te nemen en natuur weer ruim baan te geven."

 

 

De grootste oorzaken van natuurverlies zijn stikstof, verdroging en versnipperde leefgebieden. Bescherming alleen is niet meer voldoende, grootschalig natuurherstel is nu cruciaal om verder biodiversiteitsverlies te kunnen stoppen. 

Stikstof, verdroging en versnippering

De belangrijkste oorzaken van de achteruitgang van onze natuur zijn teveel aan stikstof, verdroging en versnippering van natuurgebieden. De natuur is veerkrachtig en kan herstellen, maar dat kan alleen als we de bedreigingen wegnemen en de natuur een handje helpen.

Europese natuurherstelwet

De Europese Natuurherstelwet, waarover deze zomer in Brussel wordt gestemd, is een belangrijke kans om natuur terug te brengen in Europa. WWF steunt deze wet. Nederland ligt helaas dwars en werkt de wet tegen. Er is daarom meer publieke druk nodig op de Nederlandse regering om deze wet te steunen. Conclusies uit dit Living Planet Report Nederland laten duidelijk zien dat natuurherstel noodzakelijk is.

We hebben de natuur nodig om ons land leefbaar te houden. De natuur kan ons helpen om de zich opstapelende problemen, van klimaatverandering tot de woning- en stikstofcrisis, het hoofd te bieden. Een sterke Europese natuurherstelwet, creëert ruimte voor natuur én een natuurpositieve economie. Vul die wet ruimhartig en royaal in, is de oproep van de makers van het rapport."

EuropaNu: "Adema schrikt: EU wil alle kwetsbare natuur onder stikstofgrens

Landbouwminister Piet Adema is ervan geschrokken dat de Europese Commissie wil dat alle kwetsbare natuur in 2030 niet meer achteruitgaat door stikstof. Dat is ambitieuzer dan de plannen van het kabinet, dat wil dat 74 procent tegen die tijd onder de zogeheten kritische depositiewaarde (KDW) ligt - de grens van de hoeveelheid stikstof die een specifiek natuurgebied zou aankunnen."

Het zou al behoorlijk helpen als in alle natuurgebieden, alle recreatiegebieden van Nederland, en zeker in alle NNN-gebieden geen grote festivals meer georganiseerd mogen worden zodat ze ook niet meer bijdragen aan een toename van stikstof en de klimaatcrisis.