Vincent Driest, de imker van de bijenstal in het Gaasperpark is weer terug van weggeweest, dus vanaf morgen zondag 16 maart staat hij weer elke zondag op de bijenstal van de Gaasperplas voor de verkoop van honing. Zoals gewoonlijk vanaf 11.00 tot 13.00 uur. De bijenstal ligt bij de ingang van het Gaasperpark, aan de kant van de Driemondweg/Provincialeweg.
Honing van de bijenstal Gaasperpark
Vincent Driest, de imker van de bijenstal in het Gaasperpark is weer terug van weggeweest, dus vanaf morgen zondag 16 maart staat hij weer elke zondag op de bijenstal van de Gaasperplas voor de verkoop van honing. Zoals gewoonlijk vanaf 11.00 tot 13.00 uur. De bijenstal ligt bij de ingang van het Gaasperpark, aan de kant van de Driemondweg/Provincialeweg.
Terinzagelegging MER windturbines
Het volgende bericht zult u niet gauw te zien krijgen van de gemeente Amsterdam. Daarom hier maar.
Er zou ook NNN bijkomen achter Weesp, de Bloemendalerpolder.
De komende weken worden de plannen bekendgemaakt.
Eén daarvan is nu al de terinzagelegging van het MER, Milieueffectrapportage inzake de windturbines:
https://www.noord-holland.nl/Actueel/Terinzageleggingen/Kennisgeving_publicatie_Milieueffectrapport_Wind_op_land_2024
"Momenteel wordt gewerkt aan de herijking van de RES. Om de milieugevolgen van de windzoekgebieden in deze herijking in kaart te brengen wordt een plan MER uitgevoerd. Met deze publicatie wordt Het Milieueffectrapport Wind op land 2024 gepubliceerd en ter inzage gelegd.
Alle inwoners van Noord-Holland kunnen van maandag 10 februari 2025 tot maandag 24 maart 2025 meedenken welke milieueffecten onderzocht moeten worden bij de zoekgebieden voor windenergie. Dat kan door te reageren op Het Milieueffectrapport Wind op land 2024."
Wat er nog overblijft aan landelijk landschap zou zwaar aangetast worden door windturbines in Zuidoost. Alle windturbines horen in het havengebied. Het oude landschap dat onze schilders zo waardeerden langs het Gein zou onherroepelijk aangetast worden. Zoals Nescio dat schreef over de natuurvernielers in de Bijlmer, "God zal ze eeuwig gloeiend nakend in de hel sansodemirakelen!"
Hou de Veluwezoom bomvrij
Onderteken de Petitie Hou de Veluwezoom bomvrij
"Wij
Natuurliefhebbers, recreanten, bewoners en anderen die zich betrokken voelen bij de Veluwe
constateren dat:
de Terletse Heide en het Rozendaalse Veld door Defensie zijn aangewezen als voorkeurslocatie voor het oefenen met zware explosieven.
dit gebied (700ha) deel uitmaakt van Nationaal Park Veluwezoom en een cruciaal onderdeel van de Veluwe is.
het gebied 60 Europees en Nationaal beschermde plant- en diersoorten telt.
een gezonde en veilige leefomgeving in gevaar komt.
de omgeving zeer geliefd is en volstrekt uniek voor Nederland.
en verzoeken
De Terletse Heide en het Rozendaalse Veld te verwerpen als locatie voor het oefenen met zware explosieven."
Natuurmonumenten:
Wat zou de impact kunnen zijn op het wild in het gebied?
"Dat verdwijnt volledig. Er komt een groot hek omheen waar geen plaats meer is voor de reeën, damherten, edelherten en wilde zwijnen die er nu leven. Stel je voor dat er zware explosieven afgaan en er zou nog wild leven. Die zouden in paniek raken en dan op hekken stuiten. Het wild zal daarom uit voorzorg uit het gebied gejaagd moeten worden. Ook buiten het beoogde oefenterrein is de impact groot. Doorgaande trekroutes voor wild worden versperd. En dieren de gebruik maken van wildviaduct Terlet, op 200 meter van het beoogde oefenterrein, kunnen de Terletse Heide niet meer op. Ook de dassen die hier leven zouden niet meer naar de randgebieden kunnen om voedsel te zoeken. En de Schotse hooglanders die het gebied nu begrazen, zullen de Terletse Heide moeten verlaten. Daarmee verdwijnt ook hun invloed op het gebied. Denk aan verjonging van de heide, het tegengaan van verbossing, de typische stierenkuilen waarin bijzondere insecten leven en de kleine veepaadjes.”
Wat zou de impact op vogels zijn?
“In het gebied broeden nu 8 van de 10 vogelsoorten die kenmerkend zijn voor de Veluwse heide als Natura 2000-gebied. Denk aan de nachtzwaluw, grauwe klauwier, boomleeuwerik, tapuit, roodborsttapuit, draaihals en zwarte specht, terwijl het gebied ook als jachtterrein wordt gebruikt door de wespendief. Dit zijn stuk voor stuk kwetsbare soorten die gebaat zijn bij rust. Aanhoudende explosies zouden het broedproces sterk verstoren, mogelijk verdwijnen veel soorten hier helemaal.”