Aanvraag omgevingsvergunning kap bomen Gaasperpark

Gisteren werd een kennisgeving van de aanvraag van een omgevingsvergunning bekendgemaakt voor de kap van 225 bomen in het Gaasperpark i.v.m. de herinrichting van 'recreatiepark Gaasperplas', d.w.z. als eerste uitvoeringsplan van het Toekomstplan Gaasperplas. Bezwaren kunnen later pas ingestuurd worden als er een besluit is over de verlening van de omgevingsvergunning.
Die kap blijkt dus niet te gaan om 225 dode bomen, maar om gezonde bomen.
(Er lijken wat problemen te zijn met de overheidswebsite met de bekendmakingen, en komende maandag zou er een groot onderhoud zijn. Maar hier is in elk geval een kopie van de kennisgeving.)

In het Toekomstplan Gaasperplas staat de volgende tekst:
"Park in relatie tot evenementen
Het houden van grootschalige (dance)evenementen voorziet enerzijds in een behoefte en veroorzaakt anderzijds een grote druk op het park en omwonenden.
 Binnen de opdracht voor de Gaasperplas kunnen we deze tegenstrijdige belangen niet oplossen. Wel zien we kansen om de druk op het park te verkleinen en de natuur meer ongestoorde ruimte te geven door een alternatieve route voor op­ en afbouw van de evenementen te maken en in te zetten op zonering van recreatiedelen en natuurdelen. De gemeente Amsterdam werkt aan een evaluatie van het evenementenbeleid door de afdeling Stedelijk Evenementenbureau (SEB) waarbij aan de hand van onderzoek gekeken wordt naar de gevolgen van deze evenementen op de flora en fauna en bodemgesteld­heid in het gebied."

Zo'n onderzoek heeft nog niet plaatsgevonden; een degelijk onderzoek zou sowieso aantonen dat het park, de bodem en de fauna en flora zwaar te lijden zouden hebben van permanente evenementen. Het zou in strijd zijn met de Vogel- en de Habitatrichtlijnen.
De hierboven geciteerde tekst houdt in dat dit toekomstplan bedoeld is om evenementen definitief mogelijk te maken. Impliciet wordt aangenomen dat die evenementen ten eeuwigen dage zouden mogen plaatsvinden als het aan de burgemeester en de trojka van Zuidoost ligt.
Hoewel het toekomstplan is vastgesteld is het nog niet wettelijk.
Het bestemmingsplan dat nog steeds van kracht is dateert van 2006. Een bestemmingsplan heeft eigenlijk een praktische duur van tien jaar. Het Bestemmingsplan Gaasperdam is dus rijkelijk overtijd. Waarom is dit nog niet gewijzigd? Heel eenvoudig omdat daarvoor een MER, een MilieuEffectRapportage noodzakelijk is, en de kans van slagen van zo'n rapportage ten gunste van een wijziging die evenementen permanent toe zou staan is nihil. Daarom bleef men maar doormodderen met tijdelijke omgevingsvergunningen ter afwijking van regels in het Omgevingsplan (waarin nog steeds het oude bestemmingsplan van kracht is). Het spreekt voor zich dat je niet eeuwig door kunt gaan met 'tijdelijke omgevingsvergunnningen'.

Gezien de intentie van b&w om de evenementen in het Gaasperpark langdurig te laten plaatsvinden - anders zou je daar geen dure herinrichting aan besteden - is het noodzakelijk om eerst een MER op te stellen, om te onderzoeken wat de gevolgen zouden zijn van zo'n drastische wijziging van het bestemmingsplan, van lichte recreatie naar intensieve recreatie (waarbij natuur van ondergeschikt belang is), en grote evenementen permanent toegestaan zouden zijn. Het gaat tenslotte niet om een 'recreatiepark' maar om een NNN-gebied, behorend tot het NatuurNetwerk Nederland. Het NNN wordt geregeld in de Omgevingsverordening Noord-Holland en in een wijziging van het Bestemmingsplan c.q. Omgevingsplan van de gemeente Amsterdam moet die Omgevingsverordening NH geborgd zijn. Verkleining en versnippering van het NNN is niet toegestaan.

De werkzaamheden die men nu aan het plannen is, zijn niet legaal, want daarvoor is eerst een MER nodig. Omdat zo'n MER veel tijd kost, willen b&w nu volkomen onwettelijk de feitelijke situatie en status van het park zodanig drastisch veranderen dat de provincie voor een voldongen feit geplaatst zou worden. De gemeente Amsterdam ondergraaft daarmee de Omgevingsverordening NH en tegelijkertijd ook de democratische rechtsstaat.
We hebben net meegemaakt dat Reggae Lake al illegaal werd opgebouwd en het heeft weinig gescheeld of het festival was zonder de noodzakelijke omgevingsvergunning doorgegaan. Het doordrammen van het toekomstplan en het aanvangen van de werkzaamheden zonder een MER begin volgend jaar zou het volgende uitgekookte exploot van b&w zijn.

In het Bijlmerpark wordt vuurwerk afgestoken voor het Dusshera festival.